Sep 22, 2010

~ nak masuk kuarga kami???~

salam semua
kali ni cheqna nak share pasal family cheqna r...biar r..mesti ada yang tak suka n menyampah kan????
jikalau kau dah tak suka tak apa..sila klik butang X di atas sana ( sila nyanyi ikut melodi lagu tak suka tak apa screen ) hehehehehe
bagi yang dah lama baca blog cheqna mesti dah tahu cheqna ada berapa beradik kan???tapi takpe..yang tak tahu cheqna citer lagi..
ok....cheqna ada ma....umur ma cheqna baru 45 tahun ye tuan2 dan puan2...sudah kehilangan suami masa usia 37 tahun.....kehilangan suami di pagi 1 syawal tahun 2002...hah!!ada yang berminat???errrr....bagi yang bujang 3, bujang 2 dan bujang 1 tu cheqna ada pantun untuk anda yang berbunyi "anak angsa anak ayam..my mom tak de masa nak layan" hahahahahahahahaha
cheqna yang first..usia cheqna????alahai....lahir tahun 83..kira sendiri...masih bujang..masih single..bagi yang bujang 3, 2, dan 1 pun pantun yang sama...lalalalalala
adik no. 2 n no.3 kembar ye..pompuan...nama ringkas ira dan ila...ira dan bertunang dan insyaallah akan menamatkan zaman bujangnya bulan 12 nanti...hah!!!usia mereka????lahir tahun 85...ira ni keje ngan YB Besut kat Wisma Darul Iman...
Ila...no.3...mestilah usia sama ngan ira..dah sah2 kembar kan....masih bujang..tapi cheqna tak sure berpunya atau tidak..tapi rasanya dah..ngan cikgu yang asal kelantan tapi mengajar kat Penang....ape????gambar diorang..ala...dulu2 dah cheqna kuarkan gambar diorang..carilah kat n3 terdahulu ye......
n yang last dan bongsu dan satu2nya anak lelaki...Rais namanya...usia????lahir tahun 87...dulu dialah adik yang paling nakal..serius....kalau kami imbas balik kenakalan dia..mesti dia akan ketawa tak hengat sambil kuarkan statemen "ye dop gitu???"
skang dia keje kat syarikat Abex di Shah Alam..baru je keje seminggu lepas pose dan juga seminggu pas dia grad kat Perlis hari tu..alhamdulillah rezeki dia...bila dia satu2nya anak lelaki lam kuarga..sah2 tanggungjawab dia besar kan????hah!!!ape???aweks????ntah..rasanya dia single kot..hari tu adalah dia bagitahu dia ngan sape2..tapi masa seminggu sebelum konvo hari tu dia senyap je..ada gak tanya..katanya si pompuan tu menyepikan diri...cheqna ngan ma tak masuk campur cuma menasihatkan mana yang terbaik....
dia memang mempunyai tanggungjawab yang besar pada kuarga..walau cheqna yang sulung cheqna tetap respek dia as a anak lelaki lam kuarga...so ada ketikanya cheqna suka bincang dan mintak pendapat dia dalam sesuatu hal...
cheqna nasihatkan dia kalau nak cari isteri carilah isteri yang memahami kedudukan dia sebagai satu2nya anak lelaki..jangan cari yang sikit2 merajuk..lambat jawab kol..merajuk..pastu memperlakukan adik cheqna macam ape2..kalu rasa nak..datang..kalu rasa menyampah pergi macam tu je..pastu baik semula..pompuan ape macam tu kan???kami selalu bagitahu dia..even dia dah kahwin pun tanggungjawab dia pada kuarga still tak habis..jadi kena cari isteri yang sangat memahami..bukan hanya pandai mengongkong....(sambil mengingatkan diri sendiri ni )
kami tak kisah sapepun pilihan hatinya tapi biarlah yang mampu menjadi isteri yang terbaik buat dia..kami ni hanya mampu mendoakan yang terbaik buat dia
lagi satu nak masuk kuarga kami ni..means nak jadi adik ipar ke abang ipar ke...orang itu mestilah jenis yang boleh tahan telinga..hehehehehe maksud cheqna kami ni jenis giler2...cakap lepas je....kami bukan jenis yang slow..yang khipuk ayu..ouhh itu bukan kami 4 beradik...hehehehe
kalau ira..ingat lagi pagi raya...cheqna mohon maaf bersalaman ngan ma kan..masa tu dah nak nanges dah..ma pun dah bergenang air mata boleh lak si Ira ni..sampai turn dia.....dia nyanyi
"selamat...selamat hari raya.." dengan gaya2 sekali..maunya kami tak gelak....
ira dan ila punya gaya yang sama...kalu salam ngan kami cium tangan mesti mereka berdua akan keluarkan lidah dan sentuh tangan kami ngan lidah tu..geram sokmo cheqna....sebab tu lening(skang) kalu diorang nak salam cheqna berhati2...hehehehehehe
hah!!! calon suami cheqna???ala...ala...(sambil tersipu2) arghhh sudahlah ko cheqna penuh ngan drama je..hahahahaha...
ape motif n3 ni hah???
ntah....hehehehehehe cheqna tak tahu nak stori ape sebenarnya..tapi rasanya bila ada n3 ini sekurang2nya anda semua lebih kenal cheqna kan??kan????
oklah..nak g open opis plak...
daaaaaaa

36 comments:

  1. Hohoho.. ma cheqna lebih musda dari kakcik.. jadi, kena panggil mokcik la.. ya dop?? :)

    adik bongsu cheqna pulak sebaya dengan Along.. huhuhu...

    ReplyDelete
  2. wah pjg lebar tuk adik yg bongsu..

    ayah cheqna meninggal di pagi syawal sbb apa?

    ReplyDelete
  3. me pun cheqna....takde nak control2, redah je...hehehee...cheqna muda lagi la kan...dari saya...beza 2 tahun, skali lagi, Salam Perkenalan, hahaha..boleh je masuk keluarga Cheqna, tapi keluarga angkat laa...boleh ke? sudi ke?

    ReplyDelete
  4. tak kenal maka tak cinta..

    sesama pompuan pun nak cinta gaks ker?hik..hik..

    ReplyDelete
  5. zeqzeq

    tak pernah jual mahal...jual borong pun tak..
    sekian harap maklum =)

    ReplyDelete
  6. ~asha~

    sebab dia satu2nya adik lelaki hehehehe
    arwah sakit 3 serangkai kak

    ReplyDelete
  7. eMMe

    boleh je kak
    no hal...sudi ke???
    hehehehehe

    ReplyDelete
  8. kak ain ghajin jugak main kiss2 ngan sarah pastu wat kena air liur sikit, geli geleman budak kecik tu...

    hahaha....

    ReplyDelete
  9. SALAM,
    TAK PULA LF RASA MENYAMPAH BILA BACA N3 INI. TERIMA KASIH KERANA SUDI BERKONGSI. SEKURANG2NYA TAHU SIKIT TENTANG DIRI CHEQNA !

    ReplyDelete
  10. nk masok la kuarga cheqna tmbah kemeriahan tu...bole..??

    ReplyDelete
  11. luahfikiran

    alhamdulillah
    moga2 kita lebih mengenali lepas ni kan???

    ReplyDelete
  12. cheqna, t jumpe kite sign agreement yea!piss~

    ReplyDelete
  13. kak ain
    amboi..dakpe kekgi kita jupe nok salang gitu etek r ke kak ain

    ReplyDelete
  14. eMMe

    agrimen mende kak???
    jadi adik ipo cheqna ke???
    ishhhhh....
    lalalalalalalala

    ReplyDelete
  15. panjang lebar n3 cheqna ni, tp sonot ar bace..boleh kenal kawan² cyber lebih dekat kan..

    besh ar cheqna boleh gi open opis..akak dok tunggu gop kalau² ade comp yg nakbuat open opis ni..

    ReplyDelete
  16. "ntah....hehehehehehe cheqna tak tahu nak stori ape sebenarnya.." --> aku plak xtau nak komen apa Na.. hehehe tapi nok komen gok...

    ReplyDelete
  17. ooo.. baru tahu cheqna ada adik kembar,
    teringin gak nak adik beradik or anak kembar.. hihi
    berangan jew laa dulu...

    ReplyDelete
  18. daya
    mana tahu nanti daya gak dapat baby kembar

    ReplyDelete
  19. ahahhaha....best plak aku baca ni...sampai abis plak tuh..

    erm adik ambe yang bongsu gitu gok, na weh...ari tu sian dier, jenis pompuan kalu org laki x dop duit, lari lalu...lening nasib ah keje molek doh..tp dier cam tawar ati nok carik hok lain...owoh lah...

    aku nok suke mung tulis khipuk ayu...lama dok dengo ayat khipuk...whahhaha

    ReplyDelete
  20. Salam Cheqna,

    mudanya mak Cheqna, beza 3 tahun je dgn akak..Dah ada anak dara sebesar Cheqna..Anak akak baru 13 taun..hu..huu..

    mmg anak lelaki besar tanggungjawabnya...

    ReplyDelete
  21. ashie
    bocor rahsia
    jadi lame kening baca dok abis r???
    malah r kawang..huh!!!!
    hehehehehe orang yang faham maksud khipuk tu suka r..hok dok faham..lopong...hahahahaha

    ReplyDelete
  22. yan...
    oh ye ke??
    ma cheqna kahwin awal sebab tu beza antara kami tak nampak sangat bezanya....
    hehehehehe

    ReplyDelete
  23. muda lg ma chekna ye..
    br tau kenal family cheqna..

    ReplyDelete
  24. salam cheqna...
    mak cheqna jadi ibu tunggal usia muda same dgn MIL kak ain...umur 31thn suami dah tak der...anak seramai 6 org. kecik2 lagi tu...

    ReplyDelete
  25. ahahhaha..bukan aku baca dok abis..maksud aku kalu panjang ngat, aku skip ah sket2...tp hok ni aku baca abis..wahahha...mung malas kawang ngan aku ke?sob sob..

    mung g bahang bahasa ganu blake dekpung, parok awoks ni nok pahang...ahahhaha

    ReplyDelete
  26. serampang 5 mata..
    pandai dah memang belajar tinggi2..

    ReplyDelete
  27. hamizah
    kalu tak citer mesti akak tak tahu kan kan kan???
    hehehehehe

    ReplyDelete
  28. ain noraini

    ye ke??
    ma cheqna ni masa jadi ibu tunggal anak2 semua dah besar...masa tu cheqna umur 19...adik2 17 n 15..kira ok la berbanding MIL akak kan??mesti banyak dugaan nak membesarkan anak2 yang kecik kan??

    ReplyDelete
  29. ashieo23 lagi

    dok leh weh nak base luar ngat..berkocok botol budu di rumah
    hahahahahahahaha
    pahang kot...

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~