Aug 12, 2010

~ sakit hati..dendam..lalu diculik???~

salam semua
first day pose..n hari ni jugak first day cheqna masuk keje seteah cuti dari hari ahad sampai ke selasa. actually cheqna ada poinmen ngan klien kes rogol kul 10..errmm...nama je rogol walhal suka sama suka..tapi sebab under age kan..
kul 8.20am kot..Linda datang jumpa cheqna..Linda ni pekerja kes yang jaga Bantuan Kanak Kanak ( BKK )..bagitahu klien dia ada kes kehilangan anak..perlukan cheqna untuk kes ini..so cheqna suh dia bagitahu driver untuk g terus r umah klien tu....
sampai umah klien, sang suami berada di luar umah sedang melayan anak yang pada perkiraan cheqna berusia 2-3 tahun makan keropok keping..salam kami disambut..dan si isteri keluar juga menyambut huluran tangan kami..
mukadimah sebarang dua...tanya pasal kehidupan beliau..ada 13 orang anak..yang bongsu berusia 2 tahun..3 orang dah kahwin..yang lain masih belajar..kehidupan mereka agak susah sebab suami da tak bekerja dan si isteri hanya membuat kerja sampingan seperti menanam tebu..mendapat bantuan kebajikan di bawah skim BKK sebanyak RM450 sebulan..ini adalah maksima bantuan yang disediakan kerajaan.
mengikut ibu, anak yang dikatakan hilang ini tidak pernah membawa sebarang masalah kepada kuarga mahupun sekolah...cikgu2 anak beliau pun tidak pernah menerima aduan tentang sebarang sikap buruk anak ini..berusia 16 tahun dan masih bersekolah..mengikut kata ibu, memang anak beliau ini adalah seorang anak yang mendengar kata..
hari itu..seminggu yang lalu..ibu meminta anak ini supaya datang ke balai raya untuk mengambil beras..tunggu punya tunggu anak tak sampai2..jadi ibu pun balikla ke rumah..tanya anak yang berusia 14 tahun..kenapa kakak dia tak pergi balai raya tu
ibu terkejut sebab adik bagitahu kakak dia dah pergi area kul 10 tadi....susah hati la weh...g cari....kebetulan ada seorang nurse yang rumahnya berhampiran dengan lokasi kejadian...mengikut kata nurse tersebut...dia ada tegur anak makcik tadi...bila dia 'paling punggung'~ bahasa ganu yang bermaksud..errr..gane erk nak kabo...maksudnya sebaik nurse tadi mula melangkah nak masuk rumah dia terdengar ngauman enjin kereta..sebaik pusing balik..anak itu sudah tiada..
kerahan mencari sudah di buat..laporan polis sudah dibuat...masih belum ada khabar berita...satu yang cheqna dapat kesan dari apa yang makcik ni citer adalah tentang perangai anak dia ni...
kalau ada lelaki yang tegur or usik2 dia like
"phewwiitt..awek tu...."
"comel r awak ni..ngorat boleh??"
something like that r...si anak ini akan menjawab dengan kasar seperti
"natang ape gok mung ni"
"bengongla...mapuh mung r..piye nok ke mung??"
lebih kurang gitu r......
cheqna saspek..ada lelaki yang berdendam dan cuba balas dendam.....wallahualam..
betul ke lelaki ni..kalau tak leh cara baik,,cara jahat pasti akan digunakan????
tunggu keputusan polis r..
kesian kat makcik ni..dahla pose hari ni...cheqna tak dapat bayangkan kalau mende ni jadi pada kuarga cheqna..
kalau terjadi pada anda??????

32 comments:

  1. minta dijauhkan semua ni ..harap budak tu selamat cepat balik..sian mak ayah dia

    ReplyDelete
  2. na'uzubillah kalau tjadi pada kita.

    sbb tak menyelami sendiri situasi tersebut secara live mcm cheqna, ssh nk komen.

    tapi selalunya bila tjadi sesuatu, ada cerita di sebalik cerita.

    ReplyDelete
  3. salam,

    adoi ilang la pulop...payoh la mok ayoh...bekeng gok budok tu...

    ReplyDelete
  4. Salam cheqna..
    nak tau gak bape umo pasangan tu ye..
    kalau terjadi kat ibu?..emm..emmm(sambil garu dagu)..anak ibu 3 je bukan 13..
    tapi nauzubillah minta dijauhi.

    ReplyDelete
  5. salam..
    kesiannya..betul ke
    kena culik ni?harap
    tidak terjadi apa2 lah
    "paling punggung" macam
    paling muka kut..buat derkkk
    je kut..he he

    ReplyDelete
  6. minta dijauhkanlah cheqna..apalagi anak yang sudah besar panjang..kalu anak yang kecik2 lagi ni aduhai...
    selamat berpuasa ya

    ReplyDelete
  7. kat mana kes tu cheqna..? hmm boleh jadi juga budak2 kg tu..

    ReplyDelete
  8. Na'uzubillahhiminzalik. Risaunya.. tak kiralah anak lelaki atau perempuan.. :(

    sambil jeling kotak sembang kat sebelah tu.. faham ke mek saleh tu base ganu ek?

    ReplyDelete
  9. hana faza
    harapnya cam tu la
    memang kesian tengok mak dia semalam

    ReplyDelete
  10. piewahid

    itulah..semalam masa g umah diorang cheqna perhatikan macam ada something yang tak kena pada ayah dia...
    ternyata hubungan mereka (anak2 ngan ayah ) memang tak rapat

    ReplyDelete
  11. huhu...bahaya la....
    mmm...



    Semoga beliau tak pape dan selamat pulang ke pangkuan keluarga ....

    ReplyDelete
  12. man kuchai

    budak tu jenis senyap..dok cakap banyak ( ikut kata mok dia r ) sebab cheqna dok jupe lagi mok dia
    cuma budak tu jenis dok wehi orang laki hok galok2 ni..
    dop tahulah ni gane...

    ReplyDelete
  13. kakcik

    ayah dia umur 64 doh..mok dia dalam akhir 40an...
    tu la bu..mintak dijauhkan....

    ReplyDelete
  14. zulkbo

    paling punggung tu bukan paling muka..bukan wat derk...macam sekelip mata je..hah..lebih kurang r tu..sekelip mata je budak tu hilang..padahal nurse tu baru je nasihatkan supaya jalan elok2....

    moga2 dia selamat la

    ReplyDelete
  15. MamaJnJ

    tu la...mintak dijauhlan dari terjadi kepada kita...anak2 memang kena perhatikan sentiasa

    selamat berpuasa =)

    ReplyDelete
  16. marinahunny

    kat daerah yang cheqna jaga r..daerah Hulu Terengganu
    mungkin jugakla

    ReplyDelete
  17. kakcik

    baik anak laki or pompuan..masing2 ada kekurangan dan kelebihan tersendiri..ada cabaran untuk mendidik mereka..

    err..entahlah kakcik..biorla dia..faham ke tak..biarkan..=)

    ReplyDelete
  18. ni kes berat ni cheqna...agak2 cheqna mane la budak tu pegi?

    ReplyDelete
  19. harap tak der pape laa yang berlaku pada budak perempuan tu..
    kecian kat family makcik tu..

    ReplyDelete
  20. salam ramadhan cheqna,
    skrg ni anak2 kita dah x selamt klu brjln sorg utk ke sek atau ke kedai.
    risau sy sbb sy ada anak ppuan.

    harap budak ppuan tu selamat hendaknya.

    ReplyDelete
  21. Mawar_berduri

    tula..semoga dak tu tak de pape dan pulang dengan selamat ke pangkuan keluarga

    ReplyDelete
  22. eMMe

    setelah cheqna membuat siasatan sendiri serta renungan...mungkin memang kena culik...tapi ntahlah....
    moga2 dia selamat

    ReplyDelete
  23. cikdaya

    harapnya begitulah..
    memang kesian tengok mak dia semalam..

    ReplyDelete
  24. zue

    salam ramadhan
    itula..memang skang ni boleh dikatakan tak selamat la..
    apapun kita doakan yang baik2 ok =)

    ReplyDelete
  25. berat jugak keje cheqna ye...

    harap2 anak dara family tu selamat la...semoga tak terjadi pada family syjugak...amin

    ReplyDelete
  26. maslinamansor
    harapnya macam tu la
    sedih bila mak dia kata
    " kalau dirogol sekalipun saya terima anak saya..asalkan dia kembali ke pangkuan saya dengan selamat "

    ReplyDelete
  27. asha

    berat dok berat r kak
    hehehe

    harapnya gitulah kak eh..moga kita semua sentiasa selamat

    ReplyDelete
  28. Bahaya betul zaman skang ni..kes culik byk sgt...

    p/s: Cheqna ada driver tu.. bestnye.. he..he..he..

    ReplyDelete
  29. gismo82

    sangat membahayakan walau di kampung

    err...welll...hehehehehehe

    ReplyDelete
  30. takot sgt kita sbg ibu bapa kpd anak dara..ssg sgoh nk menjaga...mintak2 la dijauhkan sume tu...

    ReplyDelete
  31. fieza79
    skang ni memang macam2 hal kak weh..
    sama2 la berdoa moga kita sentiasa dilindungi

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~