Jul 1, 2010

~ muntah muntah..mabuk mabuk...suatu ketika dulu ~

salam semua
erm.....nak kongsi sket apa yang cheqna alami dengan anda semua..
dulu2 masa zaman kanak2...cheqna jenis mabuk tau kalau naik kenderaan kecuali motor n basikal..hahaha  maksud cheqna kalu naik kereta la..
dengar je arwah ayah cakap nak balik kelantan or setiu..dah...mula dah beralun dan berombak dalam perut..tu belum naik kereta lagi tu...memang cheqna seorang yang akan muntah kalu naik kereta..serius.. macam2 mende dah dibuat..sapu minyak angin..makan ubi mentah...makan pil....semuanya lah tapi tetap tak jalan..muntah tetap muntah weh....
sampaikan arwah ayah cheqna pernah kata..camanalah agaknya budak ni kalu kena belajar jauh2..kena naik bas... akhirnya cheqna tak belajar jauh2..kat Trg jugak..hahahahaha
cheqna sendiri tak sedar bila cheqna berhenti dari mabuk2 dan muntah ni....cheqna amik lesen masa umur 18..lepas pada dapat lesen..elok je drive..tak de nya nak muntah2....
tetapi..skang cheqna dah mula perasan sesuatu tentang cheqna...kalau cheqna drive n tetiba terlibat dengan jammed...sah...memang cheqna akan pening n rasa cam mual2..mabuk2...bukan setakat cheqna yang jadi pemandu..kalau cheqna duk sebelah pemandu pun akan rasa macam tu.....
keduanya...cheqna tak leh duk belakang....memang dalam kereta tu cheqna hanya boleh duk kat tempat driver mahupun sebelah driver..kalau duk belakang...sah n kompem mabuk....tak tahu nape...sebab tu bebudak opis memang akan spare tempat kat depan untuk cheqna samada naik xtrail mahupun pajero ataupun kenderaan yang lain...memang akan pening..jadi bila cheqna pening..rasa mual otometik cheqna akan jadi pendiam...dan sesungguhnya bebudak ini tidak rela cheqna berdiam..jadinya diaorang akan bagi tempat depan dan semestinya bukan tempat driver r..hahahahaha
pelik kan???kalau drive sendiri tak dela plak mabuk2 dan muntah..kecuali kalau terlibat ngan jammed..ape??ingat Kuala Berang Bandar dibawah tasik ni tak terlibat ngan jammed ke???huishhh..cuba datang sini time cuti sekolah n time nak raya..memang menangis r cheqna....skang lagila...highway dalam pembinaan..tak tahulah camana....
anda ada pengalaman cam cheqna??tapi cheqna percaya bebudak zaman skang takdenya nak mabuk2..muntah2 ni kalu naik kenderaan..yelah dari dalam kandungan sehingga usia 1 hari pun dah naik kete kan????susah kot nak cari yang macam cheqna ni...
kakiku punya nota : highway dalam pembinaan kat Koberang ni..ada sesape nak bagi smart tag ke..touch n go ke pada cheqna???lalalalalalalala sudahla ko cheqna...highway tu ntah bila siapnya....=)

26 comments:

  1. Salam ..
    ha ha..teringat saya kecik2 dulu
    pantang naik bas..mesti mabuk..ayah tak mampu beli keta..naik bas jer..bila nak naik bas je si zul ni mesti kena stanby plastik..hu hu

    ReplyDelete
  2. zulkbo
    wsalam
    betul tu..
    plastik rokrak ( bahasa ganu )
    plastik tu memang standby sokmo....

    ReplyDelete
  3. cam akak ala2 pening lalat klo jadik penumpang kete dok belakang ..bas okay lagik..hehehe, tapi klo drive sendiri or dok dpn as penumpang tak la pening2 lalat...mcm2 kan..

    ReplyDelete
  4. aleeya
    memang cheqna tak leh duk belakang..hahahaha
    tu la memang macam2..=)

    ReplyDelete
  5. oo..cmtu plak cheqna yek..
    me klu drive keta tak rase pe, jem pun tehhhrann lagi! tp jgn suh dok blkg..konpom dok sengap sb pening. ari tu blk pahang ngn fmly mertua, so dok blkg la ..adesh...asek lena je sb pening! klu drive takpo!

    ReplyDelete
  6. hahahah..cheq na ni mengingatkan hana la..hana pon sama.. asal je nak naik keta, dah standby plastik 2,3 keping dlm kocek..

    baru 1 km gerak, dah BURRRRR...

    smpai destinasi, lembik mcm hape..hahahha

    ReplyDelete
  7. Saya pun sama camtu masa kecik2 dulu. Asal naik bas naik kete nak muntah. Sbb jarang2 dpt naik benda alah tu. Betullah tu..bdk2 zaman skrg...dlm perut pun hari2 naik kete. Dah lali..

    ReplyDelete
  8. babybery
    ha..kan dah kata..duk belakang memang pening..
    hehehehehe
    ke kita yang ngada2 nih????=)

    ReplyDelete
  9. betul tu cheqna...anak2 kak ain semuanye membesar dlm kete...mase kecik2 dah ikut jer maknye ni pegi n balik keja..tak de pulak muntah2 tu..

    ReplyDelete
  10. kah3..mcm2 la..tau dah drama mende tu..drama tu effect mmg over sket..lebih dr lagu kih3.

    ReplyDelete
  11. hana
    tu la kan..sampai je destinasi dah lembik dah....penat weh muntah ni..hahahahaha

    ReplyDelete
  12. fazemy
    betul kan...bebudak skang dah lali dah..tak macam kita dolu2..nak naik kete kan payah...huhuhuhu
    baso darak!!!!! hehehehehe

    ReplyDelete
  13. baby bery

    hahahahahaha gelak guling2 nih...

    ReplyDelete
  14. ainnoraini
    sememangnya itu betul....
    budak2 skang dah terbiasa sangat dengan kete ni..so no big deal r diorang nih...

    ReplyDelete
  15. saya tak de maslaah tu..siap boleh membaca masa dalam kereta..sekarang je dah tak boleh...dah tak kuat..baca msg pun pening...huhu...

    ReplyDelete
  16. Queen

    hah..yang ni lagi sorang..menten je boleh membaca ye..kalu cheqna memang mak ampun..tak leh weh..huhuhuhu

    btw..nape cheqna tak leh bukak blog queen???ke private??

    ReplyDelete
  17. ambe pun xdok masalah ah kalu naik kete ni, xde lagi mabuk...kalu jadik penumpang pun bleh baca buku lagik...tp kalu mabuk laut tuh, rasanye xleh nak katalah..walaupong lanun skali pun, tatap mabuk jugekkk..whahhaha

    ReplyDelete
  18. ashie023
    sedak doh wase gitu..dok payoh susoh2 cari supik rokrak..hahahaha
    cheqna laut dop mabuk.....hehehehe

    ReplyDelete
  19. akak doh leh tengok orang muntoh, mula rasa nak muntoh jugok...

    lagi la kalu ada baby muntoh dalam bas, dok sanggup ghasernya....

    nasib baik ler ni dok naik bas doh....

    hehehe....

    se lagi hok buat akak rasa nok muntoh kalu orang tinggal najis dalam toilet....

    memang ke sudoh la dok guna tandas tue....

    ReplyDelete
  20. cheqna, same lah kite..zaman budak2 dlu, asal nek kete mesti loye2 gitew..dan otometik nak bukak molot pon payah..agaknye dlu tak bleh bau kereta agaknye, hehehehe..

    ReplyDelete
  21. azrina aka jaijina
    hahaha..tu la..air liur mesti nak kuar je..tu tandanya muntah sedang datang..hehehehe
    mungkinla kot....bau kete tu menyebabkan kita mabuk...=)

    ReplyDelete
  22. ain
    kak eh tobak pom..kalu ada org lain mutoh lagi r sere nok mutoh....
    bab hok tinggal mende lam jambang tu memang r...pah sudoh dok masuk...selagi boleh tahang tahang r gane2 pom...

    ReplyDelete
  23. salam,
    Cheq Na...same la kite....sy pon kecik2 dulu naik bas kna sediakan plastik ....

    ReplyDelete
  24. mawar berduri
    hehehehehehe
    ramai gak yang mabuk zaman dolu2 nih..hehehehe

    ReplyDelete
  25. mrs.ecam
    jom kita nyanyi lagu "kita serupa" headwind bersama2 meh..=)

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~