Jun 22, 2010

~ entahlah...entah apa yang difikirkan remaja zaman skang ~

salam
           belek paper metro hari ni..ada kes rogol...erm...so cheqna kena handle la kes tu....
teringat ngan seorang klien yang pernah cheqna jumpa....pernah melakukan hubungan seks dengan pelbagai lelaki....
bila diselidik..pelbagai alasan diberikan....melakukan hubungan seks hanya kerana ingin balas dendam...balas dendam terhadap lelaki yang meninggalkan dirinya sedangkan masa bercinta seluruh jiwa dan raga diserahkan..akhirnya ditinggalkan..
cheqna nak share la dengan semua...setelah hampir 3 tahun bekerja dan 1 tahun praktikal dengan budak2 pemulihan akhlak..banyak mende yang cheqna dapat..
pertamanya..jagalah diri masa bercinta....bercinta bukan menghalalkan pasangan untuk pegang kita sesuka hati even tangan sekalipun...ini tidak..apa yang cheqna tengok..bukan setakat pegang tangan malah lebih pada itu telah dipegangnya.....siap salam cium tangan lagi bila dah nak balik umah masing2...habis tu..apa maknanya BATAL AIR SEMBAHYANG masa kahwin nanti????
pada cheqna..lelaki kalu betul2 sayangkan kita..dia tak akan pegang kita...sebab dia tahu itu bukan hak dia..sama jugak dengan wanita..kalu betul2 sayangkan lelaki itu..mesti akan jaga maruah dan aurat dengan sebaik mungkin...hanya untuk suami sahaja..masa bercinta belum tentu orang itu akan jadi suami / isteri kita..masa bertunang pun sama..
tapi zaman skang..semuanya macam dah tak de pape..siap boleh merayu cumbu depan khalayak ramai... masa bercinta kan main pegang tangan tak mau lepas...bila dah kahwin...suami sah2 kat depan..ditinggal je kita ni kat belakang...memang cheqna tak kahwin lagi....tapi cheqna banyak observe n ramai klien cheqna yang datang n hampir keseluruhannya berkata begitu...
cheqna bukan apa....cuma bagi ingatan..boyfriend/girlfriend bukanlah segala2nya...kalu betul dia sayangkan kita..dia takkan buat sesuatu yang belum melayakkan dia buat sebegitu...ramai yang remaja datang jumpa cheqna hampir kesemuanya sudah ditebuk...boyfriend dah menghilang ntah kemana dah..yang nasib baik tak mengandung..yang nasib tak baik...hurmm.....
apepun..bagi yang bercinta..jagalah diri baik2....jangan terlalu murah hati untuk menyerahkan segalanya sebelum sampai waktunya.....yang rugi...kita jugak...
so pandai2 la jaga diri..
daaaaaa

16 comments:

  1. bagus n3 ni Cheqna.

    sharing is caring.

    kalaulah remaja2 ni baca dan faham juga ikut kan ke bagus.

    ReplyDelete
  2. salam cheqna
    budak2 muda semua
    nak di cubanya..
    sampai berhubungan kelamin
    di cubanya..punca pembuangan
    bayi yang berleluasa sekarang
    yag penting kembali pada Islam
    persoalannya mampukah kita?

    ReplyDelete
  3. hmm setuju sgt ngan cheq na
    sedih sgt tgok sikap remaja sekarang
    belum kawen, dah berpelok bercium bagai nak rak
    expose gmbar kat public mcm kat fb tanpa rasa bersalah
    mcm tak tahu erti malu dan berdosa
    semoga Allah tidak timpakan bala di bumi yg aman ni atas perbuatan kita

    ReplyDelete
  4. kak rina

    tu la kan....
    sharing memang caring..=)

    ReplyDelete
  5. hana faza

    kan??kan???memangla hak masing2 tapi bagi cheqna..berpada2 la ye...
    amin.....

    ReplyDelete
  6. zulkbo
    cheqna setuju..remaja memang suka mencuba tanpa memikirkan kesan yang akan berlaku...
    entahlah...cheqna akan membantu setakat yang termampu..

    ReplyDelete
  7. sharin is carin..sgt berguna info2 ni terutama yg mude remaja kat luar sana tu..

    eh jap, cheqna ni keje ape?

    ReplyDelete
  8. yang bangga pun ada kan bila diri dah diteroka....

    huhuhu....

    ReplyDelete
  9. azrina aka jaijina

    cheqna membantu setakat termampu je..
    cheqna keje ngan JKM

    ReplyDelete
  10. kak ain

    ui...mereka2 ini siap banding plop..mung wape orang..aku ramai ni doh...memang dok mikir panjang la......sedih plop wase..tobak pum...

    ReplyDelete
  11. yezzzaaa.... akak stuju dgn cheqna... bagus entry nih... ndk2 yg bujang tuh yer... sila baca...

    ReplyDelete
  12. zue @ annaleeya

    mungkin ramai remaja yang tak stuju dengan apa yang cheqna publishkan ni akak oi...
    bagi yang makan cili dia la terasa pedasnya..tapi cheqna tak berniat untuk kata pada sape2..just peringatan untuk diri sendiri dan juga orang lain...=)

    ReplyDelete
  13. Linda
    betul kak...peringatan untuk diri sendiri gak sebenarnya
    bimbang..takut..risau..semuanya ada

    ReplyDelete
  14. cheqna kerja di mana ye? pusat pemulihan akhlak ke? mesti byk dpt pengalaman/iktibar kerja kat tempat mcm tu. nnt share la lg ye :)

    ReplyDelete
  15. nadiah sidek
    cheqna keje ngan JKM..setakat ni banyakla jugak..nanti cheqna share k =)

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~