Jun 3, 2010

~antara bantuan yang kami sediakan~

salam semua
kali ni cheqna nak jelaskan tentang jenis bantuan yang pihak kami sediakan..manalah tahu kot2 ada yang membaca hasil kemerapuan tulisan cheqna ni boleh mendapatkan apa yang mereka rasa berhak untuk diri sendiri mahupun keluarga mahupun sesiapa sahaja yang berkenaan.
oklah....selama ni bila sebut sahaja JKM atau nama saintifiknya hehehehehehe Jabatan Kebajikan Masyarakat orang hanya tahu mengenai bantuan duit sahaja...tapi sebenarnya banyak yang pihak kami sediakan..bukan bantuan kewangan semata2. dalam banting ni ada 9 bahagian yang terdapat di JKM.
yang paling utama nombor 1 la...kita ada bantuan am ( negeri punya ), bantuan federal iaitu bantuan kanak2 ( BKK ) bantuan orang tua( BOT ) elaun pekerja cacat (EPC) Bantuan Pesakit Kronik Terlantar (BPKT ), bantuan OKU tidak Bekerja ( BTB) bantuan alat tiruan.
bagi bantuan am yang under negeri kalu negeri trg paling sikit akan dapat RM200..
bantuan kanak2 ni khusus diberikan kepada ibu2 tunggal or bapa2 tunggal yang masih mempunyai anak2 yang bersekolah..paling tinggi RM450.
kalau Bantuan Orang Tua khusus untuk mana2 warga emas yang berusia 60 tahun keatas..duk sensorang..x leh nak keje...ada lagi r syarat2nya...
selain daripada bantuan kewangan kami ada gak bantuan yang lain seperti bantuan kaunseling psikologi...perintah khidmat masyarakat ( cso ), bahagian tuk tempatkan warga2 emas, perlindungan untuk kanak2 yang teraniaya, kanak2 yang dirogol, erm....apa lagi erk..
kalu ada apa2 nak tanya bagitahu la...
sape2 yang ada adik ke anak ke or sape2 jela yang down sindrom ke..cacat ke...daftar la ngan JKM..kita ada bantuan untuk mereka2 ini..
k..ada apa2 tanya la ye...cheqna sedia membantu..maklumla berkat berjasa...hehehehehe
daaaaa...

2 comments:

  1. kalau nak mohon, camne nak buat cheqna?

    ReplyDelete
  2. kak..
    nak mohon ape ni??
    untuk menyenangkan akak..akak g je pejabat kebajikan masyarakat daerah dungun..

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~