Apr 28, 2010

~ melenggang perut ~

salam semua....
tengahari tadi cheqna g lunch kat umah dak opis...kebetulan family dia ada wat makan sempena melenggang perut adik dia....makan nasi minyak....erm..jauh gak dari opis..sempatla cheqna mabuk naik xtrail..pening weh.....baso darak....hahahahahahaha

apa itu melenggang perut...ntah..cheqna pun kurang pasti...setakat yang cheqna tahu..melenggang perut ni biasanya akan dilakukan pada wanita yang hamil 8 bulan kot...untuk menentukan kedudukan baby tu...samada songsang ke....kalu betul songsang boleh mak bidan tu betulkan kedudukan kot...
lagi...biasanya masa adat melenggang perut ni...buah kelapa akan di kupas atau bahasa ganu ialah dikoyok...kalu air kelapa tu memancut means anak lelaki la tu..kalu air kelapa meleleh means anak pompuan..wallahualam....
cheqna tak pasti kalu dibandar2 masih melaksanakan adat melenggang perut ataupun tidak..kalu kami dikampung ni masih diteruskan.....
soalan untuk cheqna...bila lak giliran cheqna untuk melenggang perut????lalalalalalala
daaaaaaa

11 comments:

  1. hohhh klu kt ganu gitu ek...kt jhr plak klu kt kg aku ms lenggang perot si suami kne blah klapa...klu serong maknenyer gegurl...klu belahan 2 kt tngah2 maknenyer boboy...tp alaa 2 sume sje2 jek...org skang kn dh de scan bagai...dh tau laki ke pompuan kn...heeee pis

    ReplyDelete
  2. lenggang perut ngan lenggang kangkung same dok?...huhu

    Salam ziarah jugak ni <--gigih.. :D

    ReplyDelete
  3. mrs.ecam..

    semua ni adat je kan..

    zaman skang scan bagai dah...

    hehehehehe

    ReplyDelete
  4. chem

    same wase ge....ce try tanya orang2 tua..wajik kene khepok 16kali...hahaha

    tq =)

    ReplyDelete
  5. huhu..
    tak pernah buat lenggang2 perut ni..dah nak masuk 3 dah...lenggang2 kangkung slalula....muehehehe

    ReplyDelete
  6. ms.lilies

    takpe...lenggang kangkung pun ok gak....pas lenggang kangkung terus kangkung tu masuk mulut...hahahahaha
    tq=)

    ReplyDelete
  7. perut alang bila2 masa pun blh dilenggangkan kan??? hehe...

    (jgn mare..nnt cepat tua.. hik3)

    ReplyDelete
  8. amboi faz..sesedap rasa knorr je ye..
    hahahahahahaha
    alang bukan setakat perut lenggang..ngan punggung2 sekali lenggang..wakakaakakaka

    ReplyDelete
  9. hoOo.. lenggang perut.. ingatkan lenggang kangkung je..
    heee :P

    boleh plak kata camtu? klu kelapa tu memancut anak laki, meleleh anak pompuan.. stakat ni mmg betul belaka ea?

    klu org yg pandai belah kelapa, mesti tau teknik cmna nk belah kasi pancut ngn meleleh tu kan?

    ReplyDelete
  10. asada..

    tu orang tua dolu2 punya penangan la tu..
    cheqna dok tahulah sejauh mana kebenarannya..
    zaman skang dah ada scan bagai kan...

    ReplyDelete
  11. salam..mak aii....ni topic master aku ni..one of the studies yang aku buat..setiap negeri...slightly different die nye practices and belief..banyak influence Hinduism...depends on intention n perception masing2..zaman la ni..ramai yang buat lenggang perut or kirim perut dengan doa selamat n kenduri2 untuk meraikan n mendoakan the new-born mother. swinging the tummy or belly rub ni...dengan menggunakan kelapa or telur..dah x dipractikkan ag...bak kata cikna..scanner kan ada..scan jelah....hahaha...
    xper cikna..bila dah tiba masanya..maka akan melenggang perut lah cik na..

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~