Nov 14, 2009

~ KaU PeRgI JuA ~

salam semua..
dipagi hari sabtu yang hening ini...ditemani dengan hujan yang renyai...cheqna teringat akan sesuatu..sesuatu yang cheqna kira agak menyentuh hati dan perasaan ini...
4 tahun yang lalu...
ada mamat ni kol cheqna...tanya pasal apa ntah..puas cheqna bagitahu dia salah nombor tapi still gak tak percaya...last2 cheqna tak layan msj ke..kol ke...dalam 2,3 hari dia senyap..pastu tepon balik...kali ni dah tak cari orang yang dicari..katanya nak berkawan ngan cheqna..layankan je la...
berkawan macam biasa n sampai satu tahap kami macam baik sangat..even tak pernah kenal secara nyata..sebabnya dia kat Johor n Cheqna kat Trg..beza umur ngan cheqna 3 tahun...dia kira pangkat abang la ngan cheqna...=)
memang dia baik...sangat menghormati cheqna as a wanita..sangat lembut dari segi pertuturan.. caring n loving memang berbudi bahasa..pendek kata memang dia ni bagus r..
lama sangat berkawan ni..dia bagitahu hasrat hati nak lebih rapat ngan cheqna..mula tu cheqna cam tak suka r...takut pun ada..terfikir giler ke ape mamat ni..tak pernah jumpa alih2 nak more than frenz..2,3 hari gak cheqna senyap..tak jawab kol dia, tak jawab msj dia..dalam tempoh tu macam2 msj la cheqna dapat..kol apatah lagi...beribu2 lemon cheqna dapat.. takut weh...last2 cheqna kata...KITA KAWAN..KALAU ADA JODOH ADALAH.. tu je ayat cheqna n dia terima..dia tak paksa..so kami teruskan hubungan macam biasa la..
dalam pada tu memang dia menunjukkan sikap yang amat2 baik...tak tahulah kot2 stail dia nak tackle cheqna ke ape..tapi serious..memang baik...kadang cheqna ni hangen gak..tapi dia kool n rilek je...memang baik sangat2...sedikit demi sedikit macam terbuka la hati ni nak ehem ehem menerima dia dalam hidup...tapi cheqna still tak bagitahu dia tau...just koya sendirian =)..cuma layanan cheqna ok sket la dari dolu2..dia pun cam makin baik ngan cheqna.. dia nak datang Trg jumpa cheqna n family..tapi cheqna tak kasi..i'm not ready yet...huhuhuhu memang dia kalau boleh nak ada ikatan la..means bertunang tapi cheqna kan masih muda waktu tu alasan baik punya cheqna tak kasi dia datang n cakap lagi hal ni...kawan cam biasa...bagusnya dia ni..tak paksa cheqna terima apa yang dia nak..dia suka bincang n banyaknya dia la yang mengalah..
kami masih meneruskan hubungan macam biasa...hinggalah Hari raya tahun 2006..raya kedua.. langsung tak de msj..x de kol...cheqna ni wat derk jela..masuk raya ketiga pun senyap..cheqna kol..msj tak berjawab...em..mungkin dia sibuk kot..menyedapkan diri sendiri dengan alasan itu.. tunggu punya tunggu...hampir 2 minggu langsung tak de kol or msj...cheqna dah hangen dah..ok fine..cheqna tak mo layan dia lagi..sehinggalah satu hari dapat kol dari dia
dia : assalamualaikum..
cheqna : waalaikummussalam...hah..baru hari ni nak kol..amboi seronok sangat berhari raya ye sampai terus lupakan kita...
dia : maaf kak...saya cuma nak cakap satu perkara je ngan akak
cheqna : ni pehal lak berakak akak ni...gelila..
dia : kak, ni bukan syam..ni adik dia
cheqna : x payah berlakonla cik abang oi...macamla saya tak kenal sore awak..
dia : kak..ni iez adik abang syam....
cheqna : ye ke..abang syam mana??
dia : kak..abang syam dah takde..
cheqna : nape???dia g mana???
dia : abang syam meninggal pagi raya kedua..terlibat ngan kemalangan..
cheqna : eh dik...jangan tipu akak...tak baik tau
dia : betul kak...saya tak tipu....arwah ada sebut nama akak sebelum dia meninggal..dan saya pun baru siap baca diari dia..banyak sangat kisah akak arwah cerita dalam diari ni..arwah sayang sangat kat akak..
cheqna tak cakap banyak..terus matikan telefon..air mata tak yah cakap la...iez still kol tapi cheqna tak angkat...macam tak caya je...disaat hati cheqna sudah mula terbuka untuk dia...dia pergi selamanya dari hidup cheqna...rasa menyesal sebab tak sempat bagitahu dia yang cheqna sudah boleh menerima dia dalam hidup..
adik dia ada gak kol bagitahu segalanya pasal arwah...yang paling sedihnya..arwah pesan dalam diari tu...suh jaga cheqna ngan baik...nak gak jupe adik dia nanti untuk tengok diari tu sendiri n jumpa mak dia serta keluarga dia..insyaallah..
walaupun tak pernah bersua muka...tapi perasaan sayang tetap wujud lantaran layanan yang diberikan arwah...lagu KAU PERGI JUA mengingatkan cheqna pada arwah....
SYAM...semoga kau tenang disana..al fatihah
kakiku punya nota : banyak sangat kenangan ngan dia..tak leh tulis semua..sebak..

18 comments:

  1. salam ziarah...
    sedih baca cerita cheqna... moga syam diletakkan dalam golongan orang yang beriman

    ReplyDelete
  2. yup!! sebak.. mungkin kamu hanya di takdir untuk bersama tetapi tidak bertemu..

    ada hikmahnya..

    Allah tidak mentakdirkan kamu bertemu kerana Dia pasti jika kamu berdua bertemu.. dan kamu menghadapi situasi ini.. lukanya lagi parah! sebab kamu sudah saling bertentang mata. Mungkin kamu lagi derita bila kehilangan dia...

    Semoga dia bahagia di sisi pencipta-Nya.. Al-Fatihah...

    ReplyDelete
  3. uwaaaa!!
    sedih nya nana baca entry nie. tskk..so, dah pergi jumpa family dier tak kak? hukk..

    ReplyDelete
  4. Ernie..

    terima kasih sudi ziarah

    semua tu dah jadi kenangan yang masih segar diingatan...

    ReplyDelete
  5. si Tedi..

    thanks...

    betul tu...hanya Allah yang maha mengetahui segalanya...

    ReplyDelete
  6. It's Me N.a.N.a

    huhuhuhu..

    belum berkesempatan lagi...

    tapi akak still contact ngan keluarga dia...

    insyaallah...nanti akak akan g gak jumpa family dia

    ReplyDelete
  7. alfatihah..
    semua yg berlaku, b'sebab. klau jd pd su pn rase nye su xkuat, cheqna kuat kn?? huhu.

    ReplyDelete
  8. [s.u.r.i.a]

    betul tu..semua yang berlaku ada hikmah yang tersendiri...

    alhamdulillah..kuat atau tidak..kita sendiri yang tentukan k..=)

    ReplyDelete
  9. huhue... cam lam novel lak.
    xsangke dlm dunia nyata pon ade.
    sabaq ye cheqna~

    ReplyDelete
  10. miss izan

    alahai...

    cheqna lak yang sedih ni..

    huhuhuhuhu

    sesekali mengingati kenangan itu memang indah...

    hanya doa yang mampu cheqna kirimkan untuk dia..

    ReplyDelete
  11. silent 5ilhoueette

    ada ketikanya yang dalam novel tu diadaptasi dari kisah benar..=)

    insyaallah...cheqna ok je..

    sesekali je teringat kenangan ini...

    ReplyDelete
  12. kak cheqna..
    sgt sedih bace citer ni..
    erm..xde jodoh kan..
    moge arwah ditempatkan di kalangan org2 soleh..
    amin..

    ReplyDelete
  13. Semoga dia tenang di sana n semoga bertemu penggantinya ...

    ReplyDelete
  14. akusygdia

    dik...jangan nanges ye..huhuhuhu

    betul..bukan jodoh cheqna...

    hanya mampu kukirimkan doa sebagai tanda ingatan yang tak putus2 ini..

    amin...

    ReplyDelete
  15. Jijah @ f.k

    amin...semoga arwah tenang disana n insyaallah cheqna pasti akan temui seseorang suatu hari nanti

    ReplyDelete
  16. Sedih la plak.. tajuk en3 pun dah meruntun jiwa dah...

    semoga arwah ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman... aminn...

    ReplyDelete
  17. tajuk n3 pun dah meruntun jiwa???

    mung memang....

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~