Nov 30, 2009

~ Just An OpTiOn ~

salam semua

n3 kali ni cheqna amik dari blog ciktc
rasa macam tertarik n nak mintak pandangan semua la....

kisahnya begini...siap ada 2 situasi tu...

situasi 1

girl : saya nak tahu sesuatu boleh? kenapa awak nak kahwin dengan saya erk?
Boy : entah..sebab saya dah tak de pilihan kot
Girl : takde pilihan??? maksudnya awak bukan nak kahwin dengan saya sebab awak sayang saya..bukan sebab awak nak jadikan saya isteri awak..tapi awak cuma nak kahwin dengan saya sebab setakat ni takder perempuan lain yang suka awak..camtu???
Boy : lebih kurangla..
Girl : Pastu katakan dekat2 nak kahwin or lepas kahwin tiba2 awak jumpa perempuan yang awak suka..yang awak nak jadikan isteri awak..masa tu apa yang awak akan buat??
Boy : entahlah..benda tak berlaku lagi..saya pun tak tahu apa nak buat
Girl : kiranya awak ni benda dah berlaku..masa tu baru awak fikir apa nak buat??(sambil menhan emosi) Ok! camnilah..awak fikirlah dulu apa yang awak nak..apa yang sebenar2nya awak nak..dah dapat jawapan awak bagitahu saya..
boy : Entahlah..saya pun tak tahu apa yang saya nak
Girl : awak sendiri tak tahu apa yang awak nak??habis tu camana awak nak tahu apa yang saya nak??
boy : apa yang awak nak??
girl : saya nak jadi keutamaan..bukannya pilihan ( sambil berlalu pergi )
sejam kemudian
boy : sayang, saya minta maaf..saya masih sayang awak tau
girl : saya tahu awak cakap macam ni sebab awak takut nak bagitahu mak ayah awak kalau kita break up kan??
boy : lebih kurangla..
girl : boleh tak awak tolong fikirkan sekali lagi..fikir yang sebetul2nya tanpa dipengaruhi oleh perasaan yang saya je pilihan yang awak ada dan tanpa dipengaruhi oleh perasaan takut nak berterus terang dengan mak ayah awak..boleh???
Boy : Okey...
Girl : ok..terima kasih ( Melangkah pergi dengan harapa akan dapat jawapan yang sebenar2nya jawapan dari boy )

situasi 2

Lelaki itu tahu apa yang dia inginkan. Perempuan macamana yang dia mahu jadikan isteri. Dan perkenalannya dengan ramai perempuan menyebabkan dia mendapat banyak pilihan. tapi diantara semua..hanya seorang yang dilihat sesuai dengan dirinya dan kelaurganya. cuma masalahnya dia terlalu mencari kesempurnaan. walaupun baginya perempuan ini hanya kurang pada satu perkara, perempuan ini tetap hanya mampu menjadi kawan biasa.

perempuan ini terlalu menyayangi lelaki itu. setelah banyak kali mencuba..berusaha untuk memenangi hati tetapi sia2 jua akhirnya. perempuan ini mengetahui bahawa dia hanya pilihan terakhir yang hanya akan dipilih apabila tiba penamatnya lelaki itu masihbelum bertemu dengan pilihan hati yang sempurna baginya. akhirnya perempuan ini mengambil langkah berlalu pergi

Dont make someone a priority in your life if you are just an aption in theirs.

persoalannya : betul ke tindakan mereka tu erk??

18 comments:

  1. kes pertama : lelaki itu tak de keyakinan terhadap perhubungan.

    kes kedua : Alahai... kalau dah x nak. x pe lah!

    ReplyDelete
  2. baek girl tuh xyh layan llaki tuh,.,
    trima org yg btol2 nk kt die je.,
    llaki ade potensi psg rmai dan boleh kawen ramai,.,
    pmpuan kene setia,.,
    sbb tu kna amek yg bsungguh nk kt die je,.,

    ReplyDelete
  3. sI tEDI

    mungkinla kot...untuk situasi pertama tu..

    situasi kedua...pompuan tu tetap kena pergi r..means betul r tindakan dia???

    ReplyDelete
  4. hampeh betul laki camtu.. xleh buat suami..

    xpayah pk utk orang camtu tp si pomfuan ni kena kuatkan semangat lar..

    ReplyDelete
  5. a.z.r.i.n.a.z.03.07

    wah..rendunya kat akak...

    sihat ke???

    semoga pompuan ni akan tabah la ye kak...

    amin..

    ReplyDelete
  6. dua-dua xle pakai...
    sy rs mcm sy ada jawapan utk entri ni...kejap2 nk godek entri lama...;)

    ReplyDelete
  7. anakcikmad

    sila..sila..

    nanti bagitahu cheqna ye...

    ReplyDelete
  8. ni maybe utk situasi 2 je kot~;p

    "Tak perlu mencari teman secantik Balqis, andai diri tak sehebat Sulaiman...

    Mengapa mengharapkan teman setampan Yusof jika kasih tak setulus Zulaikha...

    Tak perlu mengharapkan teman seteguh Ibrahim andai diri tak sekuat Siti Hajar...

    Dan mengapa didambakan teman hidup bak Siti Khadijah kalau diri tak sesempurna Rasulullah (S.A.W)

    Bimbinglah dirinya, dan terimalah kekurangan itu sebagai keunikan, carilah kebaikan pada dirinya dan bersyukurlah kerana dipertemukan dengannya...

    Tetaplah berdoa pada Tuhan agar dia terus menjadi milikmu..."

    ReplyDelete
  9. Bukan mencari yang sempurna tapi untuk membina kehidupan higga akhir hayat bukanlah satu perkara yang mudah.

    ReplyDelete
  10. mohd hazri

    btul tu..

    tapi dalam situasi di atas..kadang2 kita perlu sesekali muhasaba diri cukup sempurnakah kita??

    nway thanks erk..

    ReplyDelete
  11. anakcikmad

    semoga perempuan itu akan temui kebahagiaan suatu hari nanti ye..

    same2 kita doakan..

    ReplyDelete
  12. 1:kalo dari awal lagi da tunjuk xde kematangan diri sampai nak bagi jawapan pn pakai KOT lagi...anta je kat sekolah...

    2:takde manusia sempurna...tinggalkan je lelaki gile camtu...yes...pmpn tu betol...

    ReplyDelete
  13. Mrs.Cuppycake..

    betul kan...

    apepun kita doakan moga perempuan itu akan menemui kebahagiaan buat dirinya suatu hari nanti

    ReplyDelete
  14. Didalam perkahwinan/perhubungan kita hanya perlukan keikhlasan. Tanpa keikhlasan tak akan wujud lah rasa kasih pada diri . ok, cuba fikir. klu kita melakukan sesuatu tak ikhlas terasa terpaksa hati pun x bahagia kan? Jadi, jika hati mahu bahagia. Lakukanlah dengan penuh keikhlasan. Teguhkan hati, tetapkan pendirian. =)

    ReplyDelete
  15. IT'S Me N.a.N.a

    betul tu..

    "rupa bukan ukuran..keikhlasan hati jadi rebutan"

    ReplyDelete
  16. Na... untuk situasi 1 tuh : Aku rasa perempuan nak breakup je kot. Cuma dia nak lelaki tu yang putuskan. Ko rasa x apa aku rasa? Hehehe...

    Untuk situasi 2 : Aku rasa perempuan tu still teringat jugak kat lelaki tu kan? Lelaki tu plak aku xtau la mcm mana.. mungkin dia pun dah kurang dah berkawan ngan perempuan kot. Hehehe...

    ReplyDelete
  17. ciktc

    situasi 1: aku rasa pun camtu gak..tapi takkan nak tunggu je..kena amik action la weh

    situasi 2 : of coz still ingatkan..bukan senang...pasal laki tu mungkinla kot..ntah..

    yang penting sama2la kita doakan kebahagiaan wanita2 ini =)

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~