Nov 1, 2009

EmM..SeDiH

salam semua
baru balik dari umah klien...sungguh menyedihkan cheqna..serius...sangat sedih..tapi still kontrol..tak nanges...ok kisahnya begini
cheqna dapat info dari Pegawai Akhlak mengenai kes budak yang berusia 8 tahun yang katanya akan dihantar ke RKK ( Rumah Kanak- Kanak )..budak ni seawal usia 8 tahun ini menghadapi masalah sebelah kiri or kanan cheqna tak sure gagal berfungsi...ada sakit kencing manis...so setiap hari kena suntik insulin...
yang cheqna sedihnya bila g umah dia tadi...( budak ni takde coz koma kat hospital ) jumpa ngan mak ayah dia..ya allah..mak dia terlantar atas katil tak leh bangun..langsung tak dapat uruskan diri sendiri..dah pakai pampers r..ayah dia plak uzur...memang tua sangat...tapi still boleh berjalan r..mak kepada ayah ni pun ada sama kat dalam umah ni...uzur gak..pakai kusi roda.. keluarga ni dapat bantuan RM600 untuk 2 orang n akan ditambah lagi RM300 untuk dak yang sakit tu..
yang jaga mereka2 semua adalah anak yang tengah..laki..baru berusia 17 tahun..dah tak sekolah sebab nak jaga nenek, mak, ayah dan adik yang sakit tu...hadoi..baik sungguh...cheqna ada gak tanya..makan minum camana...sape masak...so yang laki ni lah uruskan semuanya...semoga Allah memberkati....
nasib budak ni tak tahu lagi camana...kalau dah tak de cara lain..makanya kami akan menghantar dia ke RKK la...
sedih melihat nasib mereka..kami hanya dapat membantu setakat yang termampu..semoga Allah melindungi mereka semua..itu nasib mereka..nasib kita????
tadaa...

2 comments:

  1. ish sedihnya..kesian btl..xpe besar pahala ank dia jaga sume..seb bek la ade ank yg bole diharap..tp sian adik dia tu la..tp xpe..at least kt umah kanak2 dia selamt n hidup sempurna ..

    ReplyDelete
  2. [-suziey-]

    itu la kak..

    belum sure lagi dihantar ke tak..

    just kita doakanlah keselamatan dia ye..

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~