Oct 28, 2009

KaNsEr LiDaH????

salam semua....

hari ni ada meetingz kat PKMD Marang kul 10am..cheqna malas nak drive..so mintak Wahab hantarkan..kebetulan ada dak opis exam kat KT..so..sekali harung jela...disebabkan exam kul 930am..so 835am kami gerak dari KB
sampai bando KT terus g hanto mamat tu kat tempat exam..n then kami terus ke marang...so makanya kami sampai awal la ke marang tu..area 930am dah sampai marang..apelagi..lepak2 ngan kak zie la dulu...sembang2 ngan kak zie sampailah geng2 lain sampai..meeting start area 1010am...
sesudah meeting...kami g makan nasi ayam..what????nasi ayam...hehehehe ganti yang semalam r ni...hahahahaha..dapat gak makan nasi ayam...em..pastu kami ke HSNZ..melawat anak saudara kak zie yang baru je sedo selepas dibedah selama 23 jam...
actually anak sedara kak zie ni kena kanser lidah...alkisahnya dikatakan berpunca dari tergigit lidah...mengikut kata anak sedara dia la...mula tu anak sedara dia tak nak dibedah tau..pastu mungkin ramai yang menasihati...so hari rabu baru ni dia dibedah..selama 23 jam dalam bilik bedah..alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar
masa anak sedara dia dibedah..cheqna ada kat Shah Alam..so hari ni baru berkesempatan g melawat...semalam kalau tak silap dia sedar dari koma...so kebetulan ada meeting..terus ajak kawan2 yang lain g...
sampai kat HSNZ...kami ke tingkat 5...mula2 tengok dia...cheqna dah nak menitik air mata tapi tahan...ya Allah..kurus sangat2...nak snap gambar tapi empunya diri tak kasi...ok..untuk makluman semua...dekat ngan dada belah kiri..doktor amik tisu area situ untuk wat lidah baru.. jadi untuk menggantikan sel2 tisu yang diamik kat situ..doktor amik kat bahagian peha n leta kat bahagian dada tu...yang cheqna terkejut tengok adalah...bahagian dada yang distaple kesan pembedahan tu...ya allah..sebiji macam staple kertas..ngilu je cheqna tengok..banyak lak tu...
bahagian tengah kat dagu tu doktor belah...nampak kesan jahit...kat leher pun ada kesan dibedah sebab ikut kata kak zie doktor ada buang gak sel kat situ..so skang memang just minum susu guna wayar jela..kalau kita cakap ngan dia..dia just angguk n geleng2 jela...tadi kak oya ada pegang kaki dia..dia angkat tangan kanan dia n wat isyarat..jangan...kami tanya..sakit ke?? n then dia angguk...dia skang tak leh telan air liur..so mulut memang nganga sokmo2..dia akan kehek ( bahasa trg) bermaksud kuarkan air liur tu emmm..meleleh la air liur tu kuar..nak telan tak leh...mak dia lah yang jaga siang dan malam..murni kan hati seorang ibu???ikut kata mak dia..semalaman dia tak tido ( adik ni la )
anak sedara kak zie ni pompuan...umur baru 22 tahun...dulu sebelum sakit..agak berisi la..tapi semenjak sakit ni..dah tinggal tulang je...dugaan Allah untuk dia...sebelum dibedah..just makan sup sawi je..nasi tak leh telan...
terfikir gak..camanalah agaknya masa depan dia...kata kak zie...dia kena belajar bertutur semula la nanti...cheqna tak leh lama2...sedih..serius sayu je tengok keadaan dia..bila nak balik..cheqna salam ngan dia..cheqna suh dia berehat..doakan moga dia cepat sembuh...dia just angguk2 je..alahai..kang ada lak yang menangis ni...
apepun..same2lah kita doakan moga adik ini cepat sembuh dan semakin sihat dari hari ke hari.. insyaallah...
tadaaaa...

6 comments:

  1. kesiannya kann..

    hanya dari tergigit lidah jer!..

    semoga dia tabah..

    ReplyDelete
  2. adeii seriau nye baca kisah dia..ish siannya..abis bdn kena bedah snaa sini..emmm..kena blaja ckp bnalik la kan..sbb lidah dh tukar..ish xdpt byg la..azab btl..dugaan utk dia,..smga dia tabah,..

    ReplyDelete
  3. memang ada kanser lidah nieh cheqna. cikgu sha pernah kena. dah arwah dah. habis seluruh lidah dibuang...lepas tuh gigi2 dia plak dicabut. sakit...dari gemuk jd kurus sangat.

    sha tiap2 ari berdoa, sakit tuh la yang sha paling taknak. menderita!

    ReplyDelete
  4. a.z.r.i.n.a.z.03.07

    akak..

    tu la kak...kesian sangat2 tengok dia kak..

    semoga dia tabah

    ReplyDelete
  5. [-suziey-]

    kak..

    kena cakap bnalik tu ape??ekekekekeke

    kalau akak tgk keadaaan dia sah2 akak nanges huhuhuhuhu

    semoga dia tabah kak..

    ReplyDelete
  6. cHeRyNa PiReS

    tu la...

    tengok keadaan dia menyayat hati sangat..

    semoga dia cepat sembuh dan kita semua sihat sentiasa...

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~