Sep 24, 2009

PerMinTaAn SeOraNg AdIk..


salam semua..


cheqna ingin menunaikan permintaan seorang adik yang suka sangat baca blog cheqna..dia mintak cheqna apdet semua citer2 cheqna kat lam FS dulu ke dalam Blogspot ni..


so untuk memenuhi permintaan adik cheqna tu..cheqna apdet semuanya disini..


terimalah..harap enjoy..





Kemalasan melanda

August 29th, 2009

Kerja…kerja..kerja..start enjin kete g keje..adoi..malasnya Ya Allah..ingatkan nak cuti..tapi..em..x de wat pape gak kalau cuti pun..so dengan malasnya aku g gak keje..tak baik kan??tapi tulah manusia..huhuhuhu..sampai kat simpang sekolah menengah agama mahmudiah..adoi mak..what??? accident lagi??napela aku ni selalu sangat tgk accident?? kali ni motor ngan kete..dah lama kot berlaku..tambah lak hari ni start sekolah setelah lama diorang bercuti..gelewak r sket kot..entahlah..moga2 semuanya selamat..=)



aku bosan ni..bosan sangat2..kije banyak maklumlah hujung bulan..tapi aku malas..mood aku hilang…entah kenapa aku rasa aku diawang-awangan..body je kat pejabat..fikiran ntah kemana ntah..mungkinkah sebab persoalan yang bermain difikiran aku semalam??entahlah..kadang2 bila makin aku fikir makin aku tak faham..jadinya tak perlulah aku sesakkan fikiran aku dengan memikirkan apa2 yang tak patut..hehehehe
seriously aku memang malas sangat2..x tahu nape..minggu ni dimulakan dengan bad day..huhuhuhu..
so aku memang malas..malas..malas..tu je..

adiossss..


tEtIbA RaJiN
August 28th, 2009 by alangfarina


Hari ni kan Jumaat..so lepas sahur..tunggu solat subuh n then..dum..tido balik..hehehe balas dendam..dalam kul 8.30 bangun..kemas2 umah..basuh kain baju..bagi ikan makan..n um..dah tak tahu nak buat apa..


So aku pun dengan excitednya menuju ke dapur..em nak wat pe ni ek???setelah habis berfikir aku pun mengambil keputusan untuk membuat cup cake vanilla..jadinya buatlah aku sorang2…gedegung gedega kat dapur..maka jadilah cup cake vanilla tu..adik aku khabo sedap..hehehehe..versi mengembangkan hidung hahahhaha..


Saje nak wat eksperimen..nanti leh wat untuk celebrated birthday Nuha on this Monday..mama dia tak caya aku wat cake ni..hah amik ko kak oya ..gambo sebagai bukti..hehehehe..



Yang bestnya aku ni kalau aku masak aku tak makan..tak pelik kan??aku rasa sket je..em oklah hasil yang aku wat ni..lagipun aku ni bukannya pandai ngat bab2 masak ni..saje nak menggatal masuk dapur sket..lagipun umur dah tua..hehehehehe




Ape pun esok nak wat kek badamla plop..ada orang nak makan..so demi cintaku padamu..chewah..kepoyoan sudah bermula..sejak kenal kak oya jadi poyo gini ni..hahaha..
Hari khamis aku banyak shopping barang2 wat kuih..so aku kena watla..hehehe..kalu dop bazir lok..mok aku dop masuk campur..tapi ma rasa gok kuih aku wat n katanya sedap..hehehe..ingat senang ke nak dapatkan pujian dari ma???huh!!!


Apepun tengok hasil untuk esok lak..


Adios…





laGi2 AcCiDeNt..
August 28th, 2009 by alangfarina
Accident..

Aku kuar ngan Iwan..tengahari..bukan kuar makan okeh..on the way balik ke pejabat aku sembang2 la ngan iwan..pasal kerjaya..aku yang drive..kat depan aku takde kerete means akulah yang jadi ketua rombongan che kiah..




Tengah syok2 bercerita sekali iwan tepik ala ala ayu gitu..kejut aku..upe2ya mtr depan aku merempuh lori..hadoi..mamat 2 orang ni dah terperosok bawah lori tanah nasib baik drebar lori perasang..kalu dop sah2 mamat 2 orang tu kene lenyek..yang sadisnya betul2 depan mata aku semua ni berlaku..



Tapi aku sempat tgk mamat 2 org tu bangun..means diorang selamatla..Cuma aku perasaan yang sorang tu kecok..aku dah kenaling..longgar pale lutut rasanya..iwan offer untuk dia drive tapi aku ok je..Cuma aku ni dah banyak kali menyaksikan accident..bulan ni saje wape doh..adoi..moga2 aku diselamatkan Allah..



cuma kali ni betul2 aku menyaksikan segalanya..kalau yang lain tu dah lepas xcident baru aku tgk..ni dari permulaan accident aku nengiknya..kata iwan mtr tu tak laju..n of coz aku pun tak laju ( hehehehe ) lori tu yang tak perasang..sekali bila lori tu dah u turn gak..mtr tu tak leh wat pape lagi..break pun dah gewa ( tau ke kak oya n kak zura maksudnya ni ) =) iwan kata break atas pasir tu yang jadi gitu..



bedebum langgar body lori..nasib baik lori tu break gak..kalu dop sah2 aku akan melihat accident yang lebih dahsyat..yela dah mamat 2 org tu duk bawah lori..kalau tak dibreaknya lori tu sah2 lagi sekali kena lenyek..aku tak tahulah apa jadi lepas tu coz aku terus je drive..x mboh aku tgk mende alah macam tu..fobia..takur..seriau..seram..ngeri dan ayat2 yang sewaktu dengannya..



apapun..moga Allah lindungi aku dan kuarga serta rakan2 yang lain dari mengalami apa yang tidak diingini..wallahualam..


adioss…

tak SeMpAt
August 24th, 2009 by alangfarina


salam ramadhan semua
sorry..tak sempat nak update blog..busy sibuk sket
tak caya??tgk ni

so..blog yang ke 9 ok..ni rest jap sebelum sambung balik ngan fail2 tu
apepun..kalau dah siap semua keje barulah aku akan bercerita mengenai puasa ku yang ketiga dan keempat serta beberapa aktiviti menarik yang berlaku pada aku..apapun..tunggu..
adioss..

Ramadhan Episod 2
August 23rd, 2009 by alangfarina

seperti biasa..aku bekerja hari ini…aku agak hairan nape hari ni cam senyap je..rupa2nya sekolah dah cuti..no wonder aku drive dengan senang hati tadi..dop gelewak ( faham ke kak oya + kak zura )ngehngehngeh..so aku sampai opis kul 7.45am..trn dari umah kul 7.30am..kalu dop..maunya lagi 2,3 minit kul 8am aku sampai opis..so untuk seminggu ni aku akan dapat memandu dengan tenangla ye..



sampai opis..em..ingat nak update fail hari ni..sebelum aku diaudit..baik aku beki ape2 yang patut berdasarkan pengalaman rakan sejawatan di daerah yang lain..tapi..bila sampai opis dang sembang ngan Haji Lan + Iwan..hum..lain jadinya..tambah lak aku yang sedia ada malas ni..yang bestnya belum pun kul 12 tghari aku, Haji Lan n Iwan dah sembang pasal makan..hakhakhak..sembang pasal ikan bawal masak 3 rasa lah..tu la.. ni la..rosak akhlak dibuatnya..hehehehe



pastu lak haji lan padan main teka teki je ngan dak2 ni..ngan sape lagi..ngan Dah n Linda lah..padang dok gelekek je kami hari ni..



kul 3.30pm kot..aroma ayam n ikan bakar dah terbau2 dalam bilik aku..apalagi pukul 4.15pm..aku n Iwan ke bazar ramadhan yang terletak belakang opis aku..teringat kenangan tahunn lepas..arghhhh..abaikan..usah dikenang orang yang dah tak ingat kita huhuhuhu..sah2 aku kena belasah kalau dia baca ni..ramai gak orang yang berniaga..orang yang membeli???um..mungkin makin lewat makin ramai kot..aku malas nak g lambat2..lagipun OTW balik nak singgah kat DM jap..ma kirim beli santan n aku nak beli jus buah2 sket..aku tak banyak pun beli..just puteri mandi singgit..onde2 singgit..bubur lambuk singgit n murtabak ayam se..cukup r tu bo setakat aku ngan ma je..banyak2 membazir lak..membazir itu amalan …….isila sendiri hahahaha


sampai umah ma dah siap masak gulai kuning ikan merah..aku tak berapa suka ikan merah ni..so ada ayam lebih semalam..goreng jela..aku ni tak memilih sangat bab2 mkn..kak oya tahu r citarasa aku camana..hehehe




maka berbukalah kami dengan seadanya..alhamdulillah..tamat sudah puasa di hari kedua..
apapun..tido dulu..aku kan..hehehehe..


adiosss..

salam Ramadhan episod 1
August 22nd, 2009 by alangfarina
Sabtu 22 Ogos 2009




First day puasa..as usual aku ngan ma jelah..huhuhu..adik2 semua jauh diperantauan..cheh poyo je statement..hehehe..



tak kemana2 hari ni..just stay kat umah..malah nak kuar..ape??cari lauk untuk buka pose??hm..no need r coz kami berdua je..sambal bilis pun ok ( kak oya mesti gelak baca ni ) hari jumaat kan dah beli barang2 sket so hasilnya untuk berbuka petang ni adalah sup ayam..ayam goreng..udang goreng borubodur( tau ke nape ni kak oya n kak zura oi ) n sambal poyok..walaweh ( ayat kak oya )..sedapnya…air??air masak je aku bantai tadi..malah nak minum air manis..ala awal2 pose memang r..jap2 lagi excited r nak makn tu..nak makan ni..tapi aku tak leh terlalu makan sangat coz aku dah makin mengembang ni huhuhuhu..



sudah buke..mandi2 n bersiap2 tuk terawih..aku tak g surau..aku g sejid..2 saf je untuk kaum wanita..huhuhu..pastu ramai makcik2 n tok2 je yang g..kiranya yang muda ( termasuk akula tu ) berapa kerat je..sah2 kalau makcik2 tengok berkenan nak wat aku menantu..hakhakhak (sila sakit hati n cebik2 ye )



yang sadisnya..sempat wat 8 je..mananya nak wat lebih2..ma aku cuit suh balik katanya sakit perut nak ****k..hampeh lak mak aku ni..hehehe..so balikla aku ngan ma dengan selamatnya kat umah..



balik umah layan citer kristal hitam jap kat Ria..tapi tak tengok lama..aku kan..kul 10.30 dah siap untuk beradu..



kejut untuk sahur kul 5am..aku tak makan nasi..just ratoh sup ayam je..sekali lagi aku tak minum air manis..just minum air masak je..malas nak minum air manis..hehehe



hari ni keje..( kan taip ni selepas sahur ) ingat nak tido tapi takut terlajak la plak..so bukak la mende alah ni..dah ada perancangan ni..maklumlah bazar ramadhan belakang opis i je..hahaha..so apa lagi petang karang..hehehe ma dah pesan suh beli bubur lambuk..aku lak nak makan ape ek????



ape pun..SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH PUASA BUAT SEMUA..SEMOGA RAMADHAN KALI INI MEMBERIKAN SEJUTA KEBAHAGIAAN SERTA KEBERKATAN BUAT SEMUA..
Adiosss…




accident lagi???
August 21st, 2009 by alangfarina


Balik dari Kelantan dalam kul 3.00pm..sebelum tu padang duk layan karenah budak2 ni je..maklumlah aku kan tak dop doh adik yang kecik2..so seronokla melayan karenah dak2 ni..tambah2 lak aku kan memang suka budak2..huhuhu bilalah nak kahwin ni..uiks..ape yang aku melalut ni..abaikan..



Balik dalam keadaan hujan..sampai kat kampong apa ntah..aku kan biasa r bab2 menghafal jalan ni memang fail..tapi kat kuala berang doh la..jalan jem..aku ingatkan polis wat roadblock..tapi takkanlah hujan2 wat roadblock gak..mak aku kata accident..memang pun.. lori ngan kete proton iswara..nanti aku upload gambo..teruk gak iswara tu..tak tahulah salah sape..aku agak coz jalan licin..mgkin same2 laju..sama2 x Nampak..



Kata mak aku..kita ni selalu je Nampak accident..maring balik pun sama..mintak jauh la semua ni..amin..insaf jap aku bawak TAU tu..aku kan bahagian race kete harap r..aku bawak TAU maring 120km..mak aku tak kata apa..korang bayangla viva yang sekecik tuik tu aku lari hampir2 mencecah 14okm..gegor habis stereng2..tapi aku bukan sepanjang masa lari laju ada masa aku sopan sket..hehehe tambah2 lok kalu time hujan n ada xcident..Ya Allah selamatkan kami..hehehehe


Sampai kat umah dalam kul 6.30pm..sebelum tu singgah kat Pasar Malam Kuala Berang..beli barang seringgit dua untuk persediaan sahur..hehehe..almaklumlah esok poser..
So..selamat untuk semua..SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL MUBARAK..
Adioss..


Khamis..
August 21st, 2009 by alangfarina


Salam untuk semua…
Hari ni kat opis x de pape yang menarik..just aku penat berulang sebanyak 4x ke BSN..ntah bakpela ramai ngat manusia dari semaring ( semalam + maring ) lagi..nak masukkan duit untuk adik aku n simpankan duit mak aku..abaikan jelah..



Balik keje..aku ngan ma balik Kelantan..balik bukan lama pun..esok ( jumaat ) balik Trg mula.. balik ngan TAU..sampai kat sempadan Bukit Yong..ada kete dari arah yang bertentangan bagi api..aku dah serba salah dah..dohla baru sudah motong..aku kata ngan ma..gasaklah kena tahan..redha je..tapi ternyata sangkaanku meleset..rupa2nya ada kete xcident kemalangan.. hancur beb wira merah tu..tuan aku tak tahu r camana..nak snap gambar tapi cari phone tak jumpa lak..insap jap aku bawak kete..mintak jauh la xciden miden ni..


Akhirnya sampailah aku ngan ma kat kampong..x de pape xtvt Cuma aku suka usik sepupu2 aku yang kecik jela..tapi x leh cakap banyak..aku ngantuk..so tido awal la..
Adios..




Futsal oh futsal

August 19th, 2009 by alangfarina

petang ni aku n dak2 opis main futsal..setelah sekian lama aku berhasrat nak bermain akhirnya impian aku terlaksana jugak..ngeh..ngeh..

lepas mayang aso..aku bersiap2..dalm bilik aku je..time tu dah kul 530pm..aku dah berdebar dah..takut org tutup jabat dengan mengurung aku sekali huhuhu..cepat2 pakai tudung n kuar..rupa2nya ramai lagi kat luar tu…hampeh tul…senget2 sekali aku ni pakai tudung..

maka berolaklah kami ke padang futsal tu..ala..1 minit je drive dari opis..tapi aku g hanto mariam lu balik salin pakaian..takkan nak main futsal pakai baju kurung kot..hahaha..sampai padang futsal tu..panakan badan la dulu sambil2 tunggu orang lain sampai..wargh..baru lari round padang 2 kali dah mengah..weh lama tak exercise weh..pancit..regang2kan badan sket..pahtu bila dak2 tu sampai..terus bagi group..group aku ada Iwan..Mariam..Jue n Kak Long ( Ah punya kakak ) manakala kumpulan lawan diketuai oleh Dah, Wani, Dila, Kak Ila n Ah..


maka perlawanan pun bermula..sebelum tu untuk makluman walaupun group kami ada Iwan tapi dia jadi keeper je..x leh main..bahaya..hahaha..sebab dia satu2 nya lelaki..


gol pertama kumpulan kami dapat score..sape sumbat gol??of coz la aku..lagi mau tanya ke??yang behnya separuh masa pertama aku berjaya menyumbat 8 gol..hahaha..bijok gok upenya aku ni..sila sakit hati ye dah..hehehe


masuk separuh masa kedua aku v peluang kepada orang lain la plok..so dengan bangganya aku jadi keeper..iwan main tapi dengan syarat..sekiranya dia sumbat gol maka gol itu tidak dikira..hehehe..tapi ape leh wat..walaupun aku jadi keeper tapi group kami tetap menang dengan sumbatan gol sebanyak 12 berbalas 8..hakhakhakhakhak


best main..cuma mengah weh..maklumlah..aku bukannya kecik..berpeluh2 dan yang penting habis sakit seluruh badan aku..especially peha aku..huhuhuhu..mak tolong..tapi kalau ada orang ajak main aku main..lepas raya ni aku nak ajak budak2 ni main bowling lak..banyak perancangan lam pale aku ni..tapi tunggu pah raya la..

apapun..thanks pada semua yang sudi terlibat maring..apepun kita enjoy..menang or kalah belakang kira..yang bestnya macam2 gaya ada..sampaikan si dah tergolek kat padang tu( betul ke orang panggil padang ) huhuhu..kami main bukan setakat kaki je yang menendang..sekali ngan tangan2 digunakan..nak tepis guna tangan la..pengalaman jadi keeper..bila bola datang dekat takut weh…hehehe..apepun memang best..korang semua memang sempoi..nanti kita wat perlawanan ngan PKMDKT lak..so kak oya watch out sis..hahaha
adiosss..



hArI RabU PuNYa CiTeR
August 19th, 2009 by alangfarina

Hari ni budak2 ni wat pembayaran kat opis..Linda Noni n Dah..semua dah pakat pakai topeng..sibuk suh aku amik gambar..hehehe..aku tukang panggil nama..aku memang suka tlg dak2 ni manggil2 ni..sebelum tu pagi tadi ada 2 kes..ala apa lagi pasal budak2 nakal la..abaikan..aku akan wat pertemuan lagi ngan dak ni..

tara..tengoklah gambar dak2 ni yang sibuk suh aku tangkap gambar diorang..BKK aku paling sian sekali..kalau Lin tu wat pembayaran sorang2..soheh seminggu dok habis lagi..tapi dak2 ni saling membantu..ada Dah..ada Noni..P-Jan (tlg ganti tempat aku laung2 lama ) kepada cikyus sila jeleh ok..ada Luqman..ada Haji Lan ( Tukang pegang kayu kot2 orang motong line ) hahahaha lame amik masa untuk pembayaran BKK..aku pun rasanya tak mampu untuk wat sorang2..tapi pas ni kira ok sket kot coz pembayaran melalui bank lak lepas ni..ok la kot

aku ni dah 2 kali g bank..nak g simpan duit..ala bukan duit aku pun..duit ma..hehehehe duit aku???huhuhu baik aku simpan kedai baju heheheehe..
tengahari ni kami ramai2 g makan kat umah cik wan muzahar..sekali lagi sila jeleh ye cikyus..petang ni lak kami nak g main futsal..sila sakit hati ye cikyus…kak oya..kak zura.. hakhakhakhak..


aku ni tak pernah main..tak tahu r camana jadinya petang ni..apa pun tunggu aku citer lam episod seterusnya..warghhh ada episod ke??hehehehe…
adioss..






PrOgRaM MeSrA MiNdA PeRkAmpUnGAn ORaNG AsLi SunGai BeRuA
August 18th, 2009 by alangfarina

Setelah habis Pekan Budaya 0n 15 Ogos 2009..pagi ahad 16 Ogos 2009 sebahagian kakitangan lelaki opis rombok kakah2 yang ada n bersiap2 untuk dipasang di Perkampungan orang asli Sungai Berua plok..just untuk program Mesra Minda 2009..program anjuran Jabatan Hal Ehwal Orang Asli..so kami TERPAKSA joint venture gak r..huhuhuhu

so bertolak la kami ke sana..aku ngan kete aku..haji lan ngan kete dia..x trail..bas..pajero coz hanto barang2 kan..yang bestnya lam kete aku ada wani.kak ruzi n dilah..ngan condifennya aku g..sapa puncak sana..rupa2nya we’re lost..hakhakhakhak..patah balik n jumpa la..upe2 nya perkampungan diorang ni dekat ngan sekolah..ada lam lebih kurang 75 buah keluarga..
ramai2 kami kat sana beh gak..lepas makan tengahari..tunggula kami kat situ..tapi orang2 asli ni bukannya nak turun jumpa 2 kami lawat2 booth kami..mereka seolah2 dengan dunia mereka jelah..langsung tak hiraukan kami..last2 kami ngan AADK karaoke jelah..hahahaha
kami balik dalam kul 4.30 gitula..bosan giler..


esoknya aku g lagi coz hari ni ada perasmian..datok KP JHEOA akan datang..kami g ramai2..padan duk gelekek je kami ni..dah org asli bukannya datang..datang dengo ceramah pun bukannya penuh..huhuhuhu..mereka lebih suka wat keje mereka..masuk hutan cari asam gelugur ke..( sebab semalam dapat asam gelugur sebaldi ) hahahahaha..mereka memang tak care mane ke orang2 luar ni..


aku terpaksa balik awal..dalam kul 1.30 aku terpaksa balik coz ma aku tepon katanya adik aku yang kat penang kena tahan di ward..tak leh cakap banyak coz kat sini line tak dop.. so aku terpaksa balik dulu untuk cari line nak cakap ngan ma aku..bimbang takut adik aku kena H1N1..masa ma aku call adik aku tak leh nak cakap coz adik aku masih dirawat..kawan dia yang jawab call..punyalah aku bimbang..ikut ati malam ni jugak nak g penang..susah bila ahli kuarga duk jauh2 ni..bila aku balik awal..rupanya ada mende tak setel kat Sungai Berua..thanks to Iwan yang bijak menyetelkan hal tersebut..moral of the kejadian…aku tak kan percaya pada orang tu lagi..hampeh..


18 Ogos 2009..( Selasa ) aku, Iwan, Dah, Haji Lan n Wahab g ke Sungai Berua untuk simpan barang2 yang ada..malas nak komen banyak kenapa orang sama je..sendiri faham jelah..buang2 seme2 barang..simpan..makan nasi dagang..sambil2 tengok orang asli memunggah barang2 yang diberi..( minyak..kit bencana, beras etc ) so balikla kami lepas tu…pengalaman best cuma penat sangat..
gambar2 aku upload kat album la..tengok sendiri..
adiosss..






AhAd YaNG MenGgeMbIrAkAN + MenGhArUkAN
August 16th, 2009 by alangfarina
Masuk opis hari ni..aku dikhabarkan berita gembira..TAHNIAH kerana setelah setahun melayari alam rumahtangga akhirnya adik kat opis aku ni disahkan mengandung..semoga kandungan dan ibunya selamat sehingga baby selamat dilahirkan..TAHNIAH sekali lagi..
Bila dengar khabar begitu..naluri kewanitaanku ini sebenarnya tersentuh..terfikir bilakah agaknya aku akan mempunyai teman disisi..dikurniakan seorang suami serta anak2 penyeri hidup..cukup terasa dan tersentuh..tetapi siapalah aku untuk menidakkan ketentuan yang telah ditetapkan oleh ALLAh SWT…yang penting aku bahagia..tipulah kalau kata sikitpun tak terfikir semua tu..maklumlah usia semakin meningkat.. tapi macam aku katalah..Allah maha mengetahui segalanya..

Bukan tiada yang merisik, bukan tiada yang bertanya..tapi mak aku selalu bagitahu orang2 yang bertanya dan merisik2 tentang aku bahawa aku sudah berteman..adoila..mungkin mak aku tak tahu kedudukan sebenar kot..tapi ntahlah..nak kata aku tak bercerita aku selalu berkongsi suka duka aku ngan mak aku..mungkin mak aku tahu yang terbaik untuk aku kot..mak aku suka dia..huhuhu maklumlah naluri seorang ibu..hehehehe..
Kata kak oya + Kak Iza, satu kelemahan aku ialah terlalu SETIA..tidak pandai untuk berkawan dengan orang lain selain orang tu..yup..aku akui..memang aku sebegitu..aku memang jenis yang tak layan mana lelaki lain sekiranyan aku sudah berpunya ( berpunya ke???)=) ntah..aku fikir aku tak patut untuk melayan lelaki lain agar orang yang aku suka tidak terluka dengan aku..tambah2 lak aku kan jenis talkative sket..hahahaha mungkin sikap yang aku ada merupakan kelemahan aku kot..ntahlah..tapi setelah apa yang berlaku..aku mula ubah sikit sikap aku..aku mula untuk berkawan ngan lebih ramai..betul kata kawan aku tu..katanya “jangan menjadikan seseorang sebagai priority dalam hidup kita sedangkan pada dia, kita hanyalah satu pilihan” so bila aku fikir balik..betul gak..so selamat datang kepada orang2 baru dalam hidup aku..hehehe

Balik dari kerja petang tadi mak aku bagitahu ada orang Tanya aku..mak aku bagi jawapan yang sama lagi..huhuhu..aku dah berpunya.hadoila…aku cakap ngan mak aku ikut pandai ma lah..malah nak fikir..kalu ma rasa sesuai dan ma berkenan ma terimalah..mak aku cakap ini hidup aku n aku yang perlu tentukan hidup aku..tapi dalam masa yang sama mak aku tetapkan tahun depan aku kena kahwin..kalu dop aku kena kahwin paksa r ..huhuhu..sadisnya mak aku..mak aku tu bukan nak sangat terima nantu..ye nak timang cucu je..hahahaha..ampun ma…

Serius aku dah tak fikir sangat..memang stress kalu asyik ditanya soalan yang sama..aku cool n jawab je kalau aku nak nikah sapa lah kad nanti..so diorang tak cakap banyak dah..hehehe..sekarang ni aku berkawan je..berkawan ngan semua orang tapi laki orang aku elak la..macam iwan tu lainlah..dia satu opis..kawan sekerja..habis time kije habislah..kan iwan kan???hakhakhak..Cuma buat masa skang aku teramat rapat ngan seseorang..memang baik la..kekoh ke..baloh ke..gocoh dok lagi r sebab jauh..kalu gojoh soheh aku menang sebab sah2 wahab..iwan..haji lan akan tolong aku..hahaha..mengong kan aku?? Baru je dapat kol dari dia..thanks for calling..hehehehe..terganggu jap untuk menaip..takpe lepas habis sembang sambung balik..hakhakhakhak..

Apapun..moga2 doa mak aku akan dimakbulkan ALLAH suatu hari nanti..terima kasih ma kerana sentiasa mendoakan kebahagiaan anak ma ini…

Amin..
Adios..








15 Ogos 2009
August 16th, 2009 by alangfarina
Balik dari bertugas di Pekan Budaya dalam kul 3pm..sampai umah solat n rehat jap..pastu duk fikir apa yang boleh dimakan sambil2 nak tengok badminton separuh akhir kul 430pm kekgi..g kat dapur tengok ada something..em boleh jadi ni..n tara..inilah hasilnya ( sila jeleh ye )makan sambil tengok badminton ok gak..

dari kul 430pm sampai 9.30pm aku layan badminton..yang frustnya dua2 regu kalah..MZL & MFT kalah kepada CY & FHF( China ) dan KKK & TBH kalah kepada LYD & JJS ( Korea ) at least taklah frust sangat tengok cara main diorang..lum rezekilah tu..


so berakhirlah..pas solat isyak..aku g kat akuarium..hobi baru aku skang ialah melihat ikan2 yang berenang dalam akuarium tu..rasa macam beh je..tenang je tengok ikan 2 tu..balik keje..sebelum keje..n sebelum tidur pasti aku akan layan ikan 2 tu..seronok r tengok..sambil aku tengok ikan macam2lah aku fikir..hampir kul 10pm..aku nak g beradu la..iwan kata aku ni burung ngobok coz wehi tidur awal dekpung..aku nak tido lewat2 puahsang x dop wat nape2..maka tidurlah aku..


tapi..


jam menunjukkan pukul 12.37am..aku terjaga dari tidur..sayu sangat hati ini..tiba2 aku teringatkan dia..Tuhan..sesungguhnya aku begitu rindukan dia..alangkah sedihnya hati ini.. aku betul2 teringat sangat kat dia..Ya Allah kenapa kau anugerahkan rindu yang sebegini hebat kepada aku terhadap dia??adakah dia juga turut merindui aku??sesungguhnya hanya engkau yang maha mengetahui..aku memang teramat rindukan dia..aku tak tahu apa yang harus aku lakukan..aku menangis..menangis menahan rindu yang tidak berpenghujung.. sungguh berat untuk ku tanggung kerinduan ini ya Allah..hanya padamu aku berserah,,
aku menangis tersedu kerana terlalu merindui dia Ya Allah..apakah perlu aku melakukan semua ini??aku tak berdaya Ya Allah..sesungguhnya rindu ini terlalu kuat untuk ku tanggung seorang diri setelah sekian lamanya..aku bingung..aku buntu..perlukah ku seru namanya??
Puas menangis melepaskan rindu..aku bangkit dari KERINDUAN ini..ku sedekahkan ALFATIHAH buat arwah ayahku yang telah pergi tanggal 1 syawal 1423H ( 6 Disember 2002 )


Al fatihah…



SePi Itu IndaH
August 14th, 2009 by alangfarina

Ku percaya sepi itu indah..
biarku rasai segala cerita
milikmu hati seluruh jiwaku
semakin teguh tak tersiksa
bait2 puitis yang memang menusuk jiwaku..
saat hati dilanda rindu..
hanya namamu yang ku seru..
bilakah dapat mata bertemu
agar dapat melepaskan rindu
yang bertamu di ruang hatiku..
sungguh..aku resah..
tatkala hati dipagut rasa gelisah..
jiwa turut gundah..
entah..
Tuhan..
hanya padamu ku berserah
sesungguhnya sepi itu terlalu indah..


Pekan Budaya edisi 5 2009
August 14th, 2009 by alangfarina

saat aku tulis mende alah ni aku sedang bertugas di booth PKMD Hulu Terengganu..bosan sket pagi2 ni..x de apa2 xtvt..


yang bestnya pagi ni al kassim tiba2 wat perangai..dia g announce nama aku suh g nyanyi..hadoila..so aku g la nyanyi..x de lagu yang best2 so aku bantai je lagu Karam dari Zabarjad..beh gok nyanyi ( sila jeleh ) tapi aku rasa lagi beh nyanyi bila ramai2..meriah wo..aku nyanyi tadi siap ada orang bagi bunga lagi..bunga kaktus plak tu..adoila..saje suka2..hahaha

aku puahsang ni..duk sorang2..nasib baik aku bawak laptop boleh gak surf tenet..tambah2 lak ada wireless..hahahha dokla bosan ngat tapi bosan gak..hahaha..nak buat nape la ni..bosan sangat2..
nak sembang x dop orang..orang tu pun tak dapat dikesan..wargh..bosan2 nak upload gambo pendrive lam opis..adoila…

bosan ngat eh..
adioss..

badminton oh Badminton
August 14th, 2009 by alangfarina

Saat aku tulis mende alah ni..aku sedang tengok badminton..yes..satu2nya game yang memang aku minat giler..sampaikan mak aku memang dah tak leh nak kata apa2..ayat dia akan kuar bila game badminton start ialah “ mek ni harap r kalu dang tengok badminton..remote dok dang doh ke orang lain” hahahaha..memang aku minat sangat2..LEE CHONG WEI..KOO KIEN KIAT..TAN BONG HEONG..( SANGAT2 AKU SUKA CARA MAIN DIORANG ) Skang aku jatuh chenta dengan zakri latif n fairuzizuan..untuk world champion ni sah2 LCW akan g akhir..tapi tak tahulah coz esok baru separuh akhir..MFT & MZL pun dapat g separuh..yang aku tak sure ialah KKK & TBH coz astro tak siarkan game diorang..


Kalau ada game badminton aku sanggup cuti kerja..orang lain jangan kacau aku..tv tu aku yang punya hahahaha ( gelak jahat )..time tgk badminton jangan sape2 call or msj memang aku tak layan..aku memang minat yang amat r ngan badminton ni..fikir2 balik bukan aku dapat duit pun..tapi aku suka..semangat kesukanan memang tinggi r..sambil tgk diorang main n bagi aksi2 yang menarik aku suka kuarkan ayat “ that’s my boy “ ( sila cebik2 mulut ye tanda menyampah )padahal mamat2 tu kenal pun tak aku..tapi as a Malaysian..aku menjadi penyokong setia weh..kalau mereka2 kalah pun aku still sokong kecuali sorang pemain je memang aku tak leh terima r kalu ye kaloh sebabnya ye kaloh tu sebab ye main dok sungguh..kalau ye main sungguh n kaloh aku leh terima..tapi kalu tengok ye main wase nak g khepok pale je..sakit hati..sape pemain tu??oloh..dia pernah menang ALL ENGLAND 2003..sendiri mau ingatla..



Aduh..tengoh debo tgk LCW lawan SDK dari Indon..kalah set pertama..menang mudah set kedua dan sekarang ketinggalan 3 mata di belakang SDK..moa2 LCW menang weh..demi Malaysia..warghhhhhhhhhhh kaloh la plok..menci..menci..menci..pemain nombor satu kalah ngan pemain nombor 5???hadoila..nak wat camana bukan rezeki LCW la tu..
Tak de mood r nak tulis lagi..nak tido..sambung esok
Adios..

pekan budaya edisi 4 2009
August 13th, 2009 by alangfarina


Khamis ( 13 Ogos 2009 ) aku saje2 kuar g jalan2 kat Pekan Budaya..ala jalan kaki 1 minit pun tak sampai dari opis tu…g kat booth JPA 3 ( Selang sebuah dari booth PKMD )..tengok ular sawa n ular tedung..siap bergambar ngan ular..tapi bukan aku yang pegang ular tu pun..orang JPA 3 la yang pegang ular tu..aku wat lawo je sebelah hahahaha..nanti aku masukkan gambar..pendrive tertinggal kat opis la plak..iwan siap pegang..aku bukan tak berani aku Cuma geli je..ei..antara binatang yang paling aku nak elak ialah ULAR la…banyak gak sembang ngan budak JPA 3 tu..antaranya ialah kalau terserempak ngan ular kita jangan gerak..stay n tegak je kat situ..biar ular tu lalu dulu..ular ni kalau tak rasa diancam dia takkan mengganas..tapi kan kalu aku maunya tegak je kalau ular tu lalu..mau aku lari..tapi budak tu kata kalau kita lari lagilah ular tu kejar n of coz dipatuk n arwah la kita..nauzubillah..jadi moga2 aku tak terserempak ngan ular la..jauh n simpang malaikat 44 la weh..

Hari ni kan khamis..so kami kat trg sekerat hari jelah kerja ( sila jeles ye encik Yus, En. Shah, En. Ehem..ehem.., Kak Zura ) so kul 3.30 ptg kami ramai2..( Aku..Iwan, Wani, Dah, Noni, Jue, Kak Ayu ) ke Pekan Budaya sekali lagi..kali ni tak g ke JPA 3 dah..Iwan bawak kami g kat Penerangan..hah..apa lagi..karaoke la beb..( sekali lagi sila jeles kepada encik2 berkenaan n kak zura plus kak poya )..masa sampai tu kawan aku namanya Khairil ( dak sekampung ) tengah nyanyi lagu sampai syurga..habis dia nyanyi turn aku..iwan la yang suh aku nyanyi..amik ko..bantai lagu AXL ( Andai dapat ku undur masa )..saat sebelum aku nyanyi..cuaca jo’ong..tapi dengan kehebatan vocal yang aku ada ( sila sakit hati ye ) maka cuaca kembali cerah..tak jadi nak hujan..ahakz..
Siap aku..iwan lak..pastu da..noni..pahtu tak pasal2 aku kena duet ngan khairil..lagu sandarkan pada kenangan tu..hahaha..tengah syok2 nyanyi..ada org mari sebelah aku bagi konon2 ala hadiah la sekali bagi batu..aku tengok muka org yang bagi tu ala kassim la plok..hampeh tul pok kassim ni..sekali aku pusing..hah amik ko al Fadzli pun ada..ada aku kesah???nyanyi tetap nyanyi..


Sudah aku nyanyi..noni ngan dah amik mic nak nyanyi lagu hati kama..belum sempat nyanyi..tv tu kuar no signal..alamak cd jem..tapi aku agak puak2 penerangan bosan ngan geng2 Kebajikan yang dah naik hantu nyanyi sampai tak bagi kat orang lain..hahaha..
Sian lak kat 2 orang tu..mula2 kami tunggu..5..10..15 minit menunggu tapi tak de Nampak bayangan pun puak penerangan nak bagi kami nyanyi..so apa lagi..balikla wei..
Serentak kami meninggalkan penerangan..cuaca kembali jo’ong hahaha..n sampai aku kat kereta hujan turun dengan kadar yang perlahan…maka dengan itu pulanglah aku dengan penuh kegembiraan..hahahaha..


p/s : dikwani..sorry..kak tertidor r malam…sowi banyak2…nanti I belanja makan jeput gaung..( kepada cikyus..sila jeleh ok )

adios…


jalan2 di pasar minggu

hari rabu kat sini pasar minggu stat pagi sampai tengahari..
so aku wani n iwan kuarla g pasar..bukan nak cari apa pun..konon2 ops pengemis padahal ops baju2 cantik..hehehe..
saje jalan2..aku terbeli tudung untuk my mum..wani tgk koleksi baju..blaus..iwan just beli air je untuk kami hehehe..saje nak jalan2 tgk orang mengemas untuk balik..yela kami g dah hampir kul 1..
actually kat belakang opis aku ni je pasonya..pagi isnin paso tani..petang selasa paso malam..pagi rabu paso rabula..petang jumaat paso malam..pagi sabtu paso pagi sabtula…so meriah sokmo kan belakang opis aku ni..
suasana paso memang beh..pelbagai karenah ada..makanan ada..ayam ikan sotong ketam ada..sayur2an ada..buah2an ada..kain baju dan macam2 lagi..
silalah menengok koleksi gambo yang ada..hehehe
wani bukannya beli pun..tengok je..

yang bestnya..tengoklah gambo kat bawah ni..
aku tak tahu penyakit apa yang berjangkit pada mamat ni..
tapi comel gak hahahaha

adiosss


MelAwaN kEsEpIaN
August 4th, 2009 by alangfarina

APAPUN YANG TERJADI
BERJALANLAH TANPA HENTI
AIR MATA TERTAHAN
WAKTU UNTUK DIJATUHKAN

NANTI KITA KAN TAHU
BETAPA BIJAKNYA HIDUP
SEPAHIT APAPUN INI
PELAJARAN YANG BERERTI

SEMOGA KEPERGIANMU
TAK AKAN MERUBAH APAPUN
SEMOGA MAMPU KU LAWAN KESEPIANKU

NANTI KITA KAN TAHU
BETAPA BIJAKNYA HIDUP
SEPAHIT APAPUN INI
PELAJARAN YANG BERERTI

SEMOGA KEPERGIANMU
TAK AKAN MERUBAH APAPUN
SEMOGA MAMPU KU LAWAN KESEPIANKU

SEMOGA KEPERGIANMU
TAK AKAN MERUBAH APAPUN
SEMOGA MAMPU KU LAWAN KESEPIANKU

SEMOGA KEPERGIANMU
TAK AKAN MERUBAH APAPUN
SEMOGA MAMPU KU LAWAN KESEPIANKU

APAPUN YANG TERJADI
BERJALANLAH TANPA HENTI..

kenangan..kenangan..
August 3rd, 2009 by alangfarina

Tiba2 teringatla kat 2 org mamat yang selalu kacau aku kat opis..apatah lagi bila skang duk sibuk wat persiapan untuk Pekan Budaya Daerah Hulu Terengganu 2009..maklumlah sorang tu sibuk ngan jadual..sorang lagi sibuk nak menghias booth PKMD Hulu Terengganu time2 gini kecohlah kami..mulanya bertiga je..pastu hah amik kau..ramai2la membisingkan keadaan..rindu kenangan itu..chewah..poyo je..tapi serius teringatla jugak..dulu lain skang lain..skang mujur ada Cik Sit yang bersungguh..so aku pun naik seh retek la..( faham ke kak oya n kak zura ) hahahaha..tambah lak iwan..mariam..yang nampak cam semangat je.. so aku pun semangat gak r..


petang jumaat kami ada gotong royong untuk siapkan booth..aku tolak tawaran untuk menjadi MC majlis apa ntah..semalam Encik Khairul Ibu Pejabat koll mintak nak pinjam sore aku..ni tak lain tak bukan Tn. Hj. Amran yang bagitahu Encik Khairul suh amik aku..dan memang tidak syak lagi coz time Encik Khairul call..Cik Am ada kat sebelah dia.. sorrylah tak dapat membantu..aku lebih pentingkan opis ku dari apa jua..hehehe semangat tu..


Cik Eaddy dah g JKM Wilayah..ntah apa khabar la dia tu..last jumpa masa Sukan hari tu.. dulu dia r bersemangat nak hiaskan booth PKMD HT..kalut suh amik kain batikla..brosurla ( betul ke eja ni kak poya n kak zura ) ala..dah tau salah..hahahaha..dia memang mamat kalut r..tapi best keje ngan dia..senang..dulu dia Pegawai Akhlak kat sini..so banyak kes dia refer kat aku..senang nak bincang or nak wat pape xtvt…rasanya dia dah makin happy kot duk kat Wilayah..dia naik pangkat dari 27 ke 32..yang sadisnya dia kuar dari opis time aku induksi Umum kat KL sebulan tu..seminggu selepas mamat yang lagi sorang ni dapat jawatan baru..huhuhu..tu pasal wani sedih coz semua orang dah tinggalkan opis..dahla time tu aku tak dop kat opis..ngan kak ct lagi yang tukar ke Marang..habis doh geng2 poyo kuar..tinggal aku je..sampaikan dulu awal2 Al Kassim selalu perli aku keseorangan..mana taknya dulu aku, Cikyus n Cik Eaddy memang sepakat r kalau bab mengutuk Al Kassim..skang dah kurang sket aktiviti mengutuk..kutuk gak tapi tak serancak dulu r coz geng tak dop huhuhuhu..


sorang lagi mamat ni sape lagi kalau bukan Cikyus..dia bahagian wat jadual untuk Pekan Budaya..kalau time tugas ngan dia memang sakit hati coz bahagian gelenya v dia r ( time tu ye dok kahwin lagi, just tunang je) tapi biasalah lelaki..gatal dok habis..( kalu ye baca tobak parok ye kutuk aku ) hehehehehehe..tapi tu dulu…skang dah jadi suami mithali hahahaha…
dulu beh kat opis ni…skang beh gak tapi keadaannya berbeza..


ape pun..kenangan tetap menjadi milik kita..tapi x leh gak kalau sentiasa hidup lam kenangan…hehehehe


sebelum tu..nilah mamat yang aku maksudkan..yang berdiri ialah Cik Eaddy n yang duduk Cikyus dan yang ayu tu ehem..ehem..


adios..



GaSakLaH..IkaN aDa..Macam2 aDa..
August 2nd, 2009 by alangfarina



Balik keje semalam..aku singgah kat kedai jual2 ikan ni kat Ajil tu..saje..rase cam nak beli ikan je untuk dipelihara..hehehehe..

mahal tu ikan gupi ( ntah betul ntah tidak aku eja camni ) RM 2 seekor..dohla kecek tuek
( kecil yang amat ) tengok2..tilik..akhirnya aku amik 3 pasang ikan gupi ni dengan bayaran RM 10..kuar dari kedai hujan lebat yang amat..patutla si Iwan tak bagi aku basuh kete tadi..skang ni asal petang je mesti hujan yang amat sangat lebat ( ntah ape bahasa aku ni )..semalam sampai tak nampak jalan aku drive..so dengan penuh berdedikasi dan berhemah aku menjadi pemandu yang sangat2 baik..60km sejam beb..takut weh nak tekan laju2..yelah dengan jalan tak nampak lagi..bila time hujan tu teringat accident kemalangan ( ayat Wahab ) yang berlaku kat garib doh hari tu..jalan nak masuk simpang umah aku..waja empat2 tayar dah ke atas..melintang betul2 tgh jalan..jem r kejap..tambah2 lak time 2 hujan..time tu jugak aku insaf tgk accident tu..selama ni 140km tu biasa r..pas pada tu aku mari kije hari ahad bawak 80km je..tapi tadi hah amik kau setiga sepat gok lari..( faham ke kak oya ) hahahaha..almaklumlah dah lambat..ni semua gara2 malam mipi kete kena tahan ke polis sebab minyak brek dok cukup..polis tu takut kete aku netup..ade ke mipi gitu..napela yang aku ngarut ngat ni..


hari ni ingat nak basuh kete gok tapi rasanya baik aku batalkan jela hasrat murni di hatiku ini coz aku tengok jo’ong je ( sekali lagi..faham ke kak oya weh )..tadi agak busy menyiapkan laporan tugasan..smp..punch card..huh..wat sakit hati je ingat ke punch card ni..pastu ingat nak setelkan pasal family day..tapi..em..esok jela..15 Ogos 2009 Family day akan berlangsung tapi bahagian hadiah dok wat mende lagi..untuk hadiah main2 tu dakpe r lambat pun..untuk urusan nepoh2 ni..hadoi..berapa hari lagi tinggal..tapi tengoklah gane..


amende yang aku merepek ni???tadi cite pasal ikan..ni ngarut doh ke lain..yang penting aku faham..kalu kak oya dok faham meh r sini nak translate..hahaha
g makan jap..lunch hour dah nak habis duk melayan menda alah ni..
adiosss…



cemburu??
August 2nd, 2009 by alangfarina

ada orang tanya aku kenapa wanita terlalu cemburu??
uiks..aku nak jawab camana ek??coz aku pun tergolong dalam golongan orang yang cemburu..hehehehehe..


ntahlah pada aku..cemburu tu perlu..tapi depends on keadaan la..mungkin rasa insecure menyebabkan kita cemburu..jeles bagai..cemburu tak hengat..hehehe orang kata cemburu tandanya sayang..tapi janganlah cemburu yang terlalu.. kan tak leh wat kije plak nanti…kejap2 kol tanya kat mana..ngan sape..2 minit pastu kol balik..huh..kalau aku dah lama hangin kalau cam gini gayanya..hehehe


betul ke bila kita cemburu means kita sayang orang tu..kita care kat orang tu.. kita memang betul2 sayang orang tu??kalau tak cemburu means kita tak pernah nak amik endah kat orang tu??kita tak pernah nak care kat orang tu??ntahlah.. pada aku ada benarnya jugak..ada tak betulnya jugak..


ada kes kerana terlalu cemburu..akhirnya terpaksa kehilangan orang yang disayangi..kerana cemburu isteri tidak tahan lagi lalu menuntut cerai..kerana cemburu suami tertekan..banyak kes yang berlaku..


nak cemburu boleh tapi tengok keadaan..situasi yang macamana..silap2 hari bulan lain jadinya..belajar dari pengalaman hehehehe..tapi kadang2 bagus gak cemburu ni..at least kita tahu rupanya ada orang yang sayangkan kita..hehehe


ape pun..terpulang pada penilaian dan tafsiran masing2..yang penting..bukan kerjasama wonderpets..tapi yang penting bahagia selamanya



Bisakah..
July 29th, 2009 by alangfarina

Daku terasa ingin membawa
cinta yang terlara ke titik mula
kembali mencuba untuk kali kedua
menggilapkan gerhana jiwa
pernah ku terasa ingin merayu
pada kasih dulu pulang padaku
lupakan dosaku putihkan kelabu
tenangkan amarahmu
namun…
bisakah yang terpadam dinyala
bisakah yang terhina dicinta
walauku himpunkan sesalku
bisakah terbuka kalbu
naluri meminta ku ungkap kata
seindah bahasa janjikan setia
akan bersemilah cinta dihatinya
percaya ku semula
namun

bisakah yang benci disayangi
bisakah yang dusta dimaafi
walau ku himpunkan sesalku
bisakah terbuka kalbu
bila senduku berlinang sayu
dalam rindu ku tertanya
bisakah yang benci disayangi
bisakah hatiku difahami
walau ku himpunkan sesalku
bisakah terbuka kalbu..

ada orang suh aku hayati bait2 kata ini..huh!!!cam perli aku je..hehehe..tapi beh gak dengar..penyesalan yang tak ada kesudahan..hehehe..inilah kehidupan..ada saat kita suka..ada ketika kita berduka..lumrah hidup..bukan selamanya kita boleh bergelak ketawa..ada ketikanya kita perlu berduka..bukan untuk selamanya..tapi berdukalah buat seketika..apepun yang terjadi..berjalanlah tanpa henti..
pasti pelangi akan muncul setelah hujan mulai reda

BenGkeL InTeRakTif 2009
25 Julai 2009..


pagi2 lagi dah bangun bersiap2 untuk ke Residen Paka, dungun untuk sama2 menjayakan program Bengkel Interaktif seminar keibubapaan 2009..


aku drive sendiri ngan Toyo kesayanganku itu..Pok Kassim ngan wahab follow aku dari belakang…wargh..aku lak yang jadi ketua rombongan..sampai kat kampung Che Lijah..kak poya kata dia tunggu kat petronas..aku ni betul senduk berhentila situ..wahab n al kassim dah maju kehadapan…rupa2nya aku salah info..petronas lagi satu..gelabah aku teruskan perjalanan..dah..amik ko..semua dah tinggalkan aku..mana aku nak tuju ni..dah la aku ni bab2 jalan lembap sket..( bab jalan je..bab lain pick up )hahahaha..berkali2 kak oya ditelefon oleh aku..aku ikut je..sesat pun sesatla..aku suh wahab mari amik hehehe..last2 kak oya telefon kata tunggu kat balai polis..akhirnya sampailah aku kat balai polis..ada ayah mat..al wahab n al kassim..hah amik ko..dua2 drebar aku kene belebel ngan aku..yelah mula2 follow aku pahtu tinggalkan aku..yang hampehnya dua2 gelakkan aku..poyo punya drebar…tapi alhamdulillah semua selamat..


sampai sana..makan dulu..hahahaha..yela aku tak makan pape pun masa turun dari rumah..makan..pahtu terus g bilik seminar..ramai gak klien hari ni..majoriti datang ngan mak..ayah ada gak r dalam 5,6 orang..bermula dengan ceramah..minum pagi..nasi goreng tu…pahtu sambung ceramah..rehat makan tengahari..memang best makan sini izarina n wani setambung amik kerang rebus..izarina tu memang aku tahu hantu kerang..si wani ni aku heran sket..yang paling best ayat wani yang takkan aku lupakan ialah “ya allah lang..g la amik sup daging tu..nak nagis wase sebab sedap” poyola statement minah ni..tapi memang makanan sini best..ada ABC..ada aiskrim..kami berempat makan sambil sembang2..hahaha biasalah kalau kami dah bertemu..sembang macam langsung tak pernah jumpa..poyo je lebih kami ni..


petang diteruskan dengan sesi ujian.. pahtu..haaa..tak pasal2 aku kena handle segmen ni..patutnya kak oya tapi minah ni senggugut kot tiba2 suh aku lak..tapi kami biasalah..tak banyak songeh..selalu tolong menolong..so aku dengan poyonya mengambil alih takhta dari kak oya untuk menghandle segmen HARAPANKU..membahagikan klien kepada 4 kumpulan..satu kumpulan ibu..satu kumpulan bapa..dan 2 kumpulan budak2..so mereka diminta untuk menulis apa jua harapan mereka pada anak2 dan juga harapan anak2 pada mak ayah diorang..macam2 yang keluar dari anak2 ni..nak duit la..nak kete la..aku tak sure diorang ni berfikir ke tak masa menulis harapan diorang..aku bengang gak..rasa nak g hempuk2 je budak2 ni yang mintak bukan2 dari diorang..


aku sedih bila ada seorang ayah bangun dan tanya kasih sayang macamana lagi anak2 nak..tak cukup ke dengan kasih sayang yang diberi selama ni..dari kecik sampailah besar mak dan ayah jaga..nak apa lagi..terkedu budak2 ni.. lagi menyentak perasaan aku bila ada yah yang mengaku dia juga pernah wat silap n telah berubah menjadi baik dan ada ayah yang sampai mengeluarkan perkataan “minta tolong” dari anak2..besar sangat kah kita as anak2 sampaikan ayah terpaksa keluarkan statement begitu..aduh…


yang paling best bila time ibu2 yang membentangkan harapan mereka pada anak2..sampaikan ibu2 ni tak leh bercakap kerana sebak..sedih weh..tapi aku kontrol la..kang tak pasal2 aku lak yang over..hehehehe..


saat paling mengharukan apabila aku kata sekarang saya bagi peluang kepada anak2 untuk memohon maaf pada ayah ataupun ibu..ada seorang budak ni belum sempat aku habis cakap dia dah meluru pergi pada ayah dia..hadoi..yang g mintak maaf pada mak dia tu memang lama..sampai teresak2..orang lain dah kembali pada tempat duduk masing2..tapi dia still duk pegang lutut mak dia..nangis..sampaikan mak dia terpaksa keluarkan saputangan untuk bagi anak dia..memang touching giler…


aku harapkan anak2 ini akan terus berubah menjadi anak yang baik..tidak mengulangi kesilapan yang pernah dilakukan oleh mereka semua..


balik dalam kul 6 petang…g makan char kuew tiaw ngan al poya kat mydin mall..beh tu…
em..esok dan lusa cuti…ada agenda tersendiri..hehehehe..


kenangan kat residen paka memang best..jumpa lagi tahun depan untu retreat keluarga plak..

poyos..
July 19th, 2009 by alangfarina

dah lama tak menulis ni..terlalu busy sibuk dengan menjadi MC untuk majlis2 kat JKM ni..satu penemuan baru yang orang tahu pasal kebolehan aku huhuhuhu..dah lama letak jawatan ni masa kt U dulu one of my lecturer said aku ni macam wan zaleha radzi hahaha poyos je lebih..


actually best bila dapat menyumbangkan kebolehan yang ada..berkongsi bkt anugerah Allah ni..tapi penat sket la but still enjoy..tengok ragam budak2 OKU main sukan ni best gak..kelakar n kagum sebenarnya..walaupun mereka kurang dari satu sudut tapi mereka ada kelebihan yang lain..sebenarnya kita semua ni sama je..


hari ni aku masuk opis dengan harapan nak setelkan apa2 kije berkaitan dengan Bengkel Interaktif tapi huh..hampeh je..nak tak nak hari selasa gak kena setel..yela..esok kan TRG cuti..moga2 dapat setelkan semuanya lah..


em..mood aku hilang lagi malam ni..entah kenapa sejak akhir2 ni banyak sangat perkara yang berlaku..kadang2 aku rasa terkilan sangat..ngan sape lagi u nak berkongsi kisah duka aku??kak oya??dia pun dah banyak sangat masalah tersendiri..ngan zafreen yang tak berapa sihat..tak nak ganggu kak oya..ngan SAHABAT???dah lama tak bercerita..maklumlah jauh n status berbeza..masa dan waktu terhad..huhuhu..ngan wani??dia tgh bahagia melayan seseorang yang dikenali sewaktu program kat setiu..ampun wani hahaha..ada gak rasa rindu terutamanya bile ingat poyo2 kat langkawi hari tu..ngan kak oya yang wat hal( wani tahu hal apa) hahahaha..tak leh cerita kat sini..sensored..ampun kak oya..hahaha..tapi best kenangan itu..


25 hb ni akan bersama lagi geng2 poyo ni..dapatla mereleaskan tension sket..yup aku tension sangat..mungkin tension itu datangnya dari aku sendiri..atau datangnya dari orang lain..entahlah..kadang2 bila fikir aku lebih suka meletakkan kesalahan tu padaku..bila muhasabah diri aku tahu aku banyak kekurangan..aku banyak buat kesilapan..semua yang berlaku adalah berpunca dari aku..


sekarang ni aku suka layan citer 8TV kul 7.00-8.00pm setiap hari isnin sampai jumaat..best citer tu..macam terkena ngan kisah hidup aku je..tapi tak semuanya..kuarga aku bukannya ada busines abalone pun..hahahaha bila tengok citer ni banyak pengajaran yang aku dapat..jangan mudah percaya ngn orang..even adik beradik..even your best frenz..kadang kita tak tahu apa yang akan mereka lakukan..ada ketikanya manusia ni akan menghalalkan cara demi matlamat yang ingin dicapai.. nauzubillah..jauhkanlah aku dari sifat itu..aku sayang kuarga aku..aku sayang kawan2 aku..aku paling tak suka kawan yang tikam kawan dari belakang..baik ngan kita sebab ada maksud tersendiri..pentingkan diri.. ya allah kau jauhkanlah aku dari sifat sebegitu..


pada kawan aku yang dah lukakan hati aku sebentar tadi..kemaafan telah kuberikan..cuma tak perlulah mencari diriku saat ini..biarkan aku sendirian..semoga kau berbahagia selamanya..


adios..amigos..



dipinang orang???
July 15th, 2009 by alangfarina

semalam aku bertemu dengan kawan lama…lama sangat tak jumpa..adala dalam 14tahun lamanya..ala kawan masa sekolah menengah dulu..borak punya borak..terkeluarla bab kahwin kahwin ni..


katanya dia dah lama minat kat aku..sejak mula2 kenal dulu masa form 1 tu..ala bagi aku macam cinta monyet..cinta kera..cinta chimpanzi..cinta babun jela..tapi rupa2nya dia simpan perasaan tu sampailah ke hari ni..dia niat tak nak kahwin ngan sape2 kecuali ngan aku..fuh terkejut gak aku dengar statement macam tu..biar betul mamat ni..dahla dia ni hensem takkanla terpikat ngan aku yang x berapa nak cantik ni ( means cantik gak r ) hahahaha aku dah gelabah dah..takut weh..dah lama tak jumpa tibe2 jumpa n dia lak cakap macam tu..sape yang tak nerves..dah la terjumpa secara tak sengaja time aku lepak2 kat pantai..mau tak seram aku dengan pengakuan sebegitu..aku dah nak blah dah tapi dia pegang tangan aku dan merayu agar aku terima dia..hadoi tergamam gak r aku..mana ada lelaki yang bukan muhrim pernah pegang tangan aku..aku dah hangin dah..nak menjerit ramai lak orang kat pantai tu..aku tarik tangan aku balik sambil marah kat dia tapi marah ala2 kontrol sore r..hahahaha..dia plak merayu2 supaya terima cinta dia dan dia akan g pinang aku..huish..pening aku ngan mamat ni..ntah camana kunci kete aku terjatuh n dia cepat2 amik..hadoi..camana aku nak balik ni..tolonglah ya allah..katanya dia takkan bagi aku balik sebelum aku bagitahu jawapannya..giler kan mamat ni..kang kalu aku jawab tak mboh kang dok pasal2 dia g bunuh diri lam laut plok sape yang naya..aku gak..aku cuba rebut kunci kete tu..terkinja2 aku sambil mengomel2 ngan dia..langsung dia tak nak bagi kunci kete aku..mulut aku memang dah bising r marah2 n sambil pujuk2 suh dia pulangkan balik kunci kete tu..sedang syok aku duk bising2 mintak kunci kete tibe2 dengo sore mak aku


” bangun2 la mek weh..kul 6 doh ni” aku terpinga2 gak kejap..rupa2nya aku bermimpi hahahaha..nak kata dok basuh kaki basuh doh..mikir ngat kot..hahahaha


maka sekian sajalah mimpi saya semalam..kuang2 kuang kuang..kak oya..rasa tertipu ke???


kawan2
July 11th, 2009 by alangfarina


semalam program kaunseling komuniti kat setiu..best gak..shahlan sampai senak perut duk gelakkan aku..beh r kumpul ngan geng2 ni..semua poyo tapi boleh harap untuk wat kije..memang happy walaupun akhir2 ni aku agak stress ngan kehidupan peribadi aku..tapi aku lebih suka wat rilek n cool je..


aku tak tahu nak cakap camana..aku agak tertekan dengan apa yang aku alami sekarang..aku tak ada sape2 lagi untuk aku berkongsi apa yang aku rasakan sekarang ni..alone..adatlah..kawan2 hanya cari kita bila kita dalam keadaan yang happy..senang..ceria..tapi bila dalam kita dalam keadaan yang macam ni.. aku lebih suka menyendiri..biarlah orang tengok aku dalam keadaan yang happy sokmo..aku yang giler2..aku yang poyo..kesedihan aku??biarlah aku tanggung sendiri..aku ok je..x de lah sampai tahap hilang kewarasan hehehe..bagi aku biasalah..manusia mana yang tak pernah ditimpa kesusahan..manusia mana yang tak pernah ada masalah..tapi depends pada kita la camana nak handle masalah tu..


dalam aku duk stress mikir masalah peribadi tu..dapat gak hilangkan stress tu dengan menjalankan xtvt gelenya hehehehe..izarina n kak oya padang gelekek je semalam bila tgk aksi2 aku yang agak ganas tu( ganas ke) hahahaha..just for fun..wani..i tak serius ok!!!saje je suka2..i payah nak sukakan seseorang..tapi sekali i suka orang tu..huh…i tak kan berpaling tadah r..hehehehe bagi yang menghargai aku..alhamdulillah..bagi yang tak pernah nak menghargai aku..aku tak kisah..cuma aku mintak jangan sesekali menyesali sekiranya aku hilang dari hidupmu..hehehehe ayat penuh makna tu..


kawan???em..ada kawan yang membantu..ada kawan yang membunuh..setakat ni aku bertuah kerana memperoleh kawan2 yang banyak membantu..bukan tak pernah ada kawan yang membunuh tapi setakat ini alhamdulillah..abaikan je kawan yang sebegitu..dia bahagia dapat menikam kawannya dari belakang kita nak wat camana..cuma ingatlah..setiap apa yang kita lakukan ada balasannya..dunia ini bukan selamanya berpihak pada kita..


sekarang ni aku dah rasa lain..perasaan aku dah semakin berbelah bahagi..mungkin aku dah penat..penat dengan apa yang aku alami..menunggu kepastian amat sukar untuk diperoleh..sakit sangat rasanya..tapi aku wat rilek je..walaupun bermain dengan perasaan sendiri amat menyakitkan tapi aku tabah..aku cekal..bak kata mak aku..kalau orang sekeliling kita tak tahu untuk menghargai kita..biarlah kita sendiri yang menghargai diri kita..lagi senang..


ape pun yang berlaku..aku ikut mak aku..selamat tinggal pada kenangan yang telah aku ciptakan suatu ketika dulu..kadang2 pengalaman pahit amat manis untuk dikenang..


buat kawan2 yang akan mendirikan rumahtangga..selamat menempuh alam baru..semoga kebahagiaan menjadi milik kalian buat selamanya..all the best..


aku???insyaallah detik itu akan tiba jua..dengan sape dan bile???sampai masanya akan aku ketahui juga…


doakan aku…



WanIta..
July 7th, 2009 by alangfarina


Pernahkah kau pikirkan aku

Pernahkah kau anggapku penting

Pernahkah kau tanyakan aku

Yang ku mau yang ku rasa yang ku inginkan
Kau mencariku aku ada

Kau ingin cinta ku berikan

Ku lakukan semua mau mu

Penuhi permintaanmu terus dan terus
Aku bukan wanita super

Aku ingin juga kau sayang

Aku ingin juga cinta mu lebih dan lebih
Aku bukan wanita super

Selalu saat kau butuh

Terus sempurna di depanmu terus dan terus

Jangankan aku takkan ada yang bisa
Pernahkah kau mencintaiku

Pernahkah kau menerima

Kelemahan yang aku punya

Kerna slama ini untukmu ku begitu


hem..ntah..
July 7th, 2009 by alangfarina

baru masuk opis hari ni setelah bercuti 3 hari..g jalan2 cari pasal kat perlis hehehe..beh gak travel ni dahla first time aku drive jauh2..aku drive sorang je..bertolak kul 9 pagi dari kelantan kul 2 sampai perlis..pagi ahad bertolak kul 730 dari perlis sampai machang kul 12 tgh..nak kata laju aku drive tak jugak.. paling laju pun 140 je tu pun puas mak aku sound2 supaya pelan2..aku kalu drive slow2 ngantuk..apatah lagi jalan perlis tu asyik straight je..tapi alhamdulillah aku ngan mak aku selamat sampai dan semuanya berjalan ngan lancar..apepun memang beh r jalan2 ni..


masuk opis macam2 komen dan berita yang aku dapat dari budak2 ni..ntahlah..aku pun dah tak reti nak komen camana skang..baik aku berdiam diri..susah kalau bersuara ni..


sembang ngan kak oya pasal isu bunuh diri ni..hadoila macam2..sekalipun frust ngan bf janganlah nak bunuh diri..pendeknya akal manusia ni..aku akui aku pun pernah gak frust..tapi taklah sampai nak bunuh diri..langsung tak pernah terfikir..habis2 kuat aku nangis jela sampai bengkak mata2..tapi itu dulu la..sekarang tidak lagi..maklumlah sekarang dah kuat.. sekarang terpulanglah apa yang nak dibuat aku dah tak nak amik kisah lagi..banyak lagi mende penting aku kena wat..huhuhuhuhu


paling aku terkesan ialah bila kak oya bagitahu ada pegawai psikologi yang nak bunuh diri..kenapa ek??yes aku akui pegawai psikologi pun manusia biasa gak tapi kami ada cara serta ilmu tersendiri untuk menghandle perkara2 yang tak sepatutnya ni..tak tahulah aku nak komen camana..jauhkanlah aku dari semua perkara yang tak baik ni..aku juga punyai pelbagai masalah tapi aku sikitpun tak pernah terfikir sampai tahap bunuh diri..sebagai manusia kita tak dapat lari dari masalah..masalah ada dimana sahaja..terpulang pada kita camana nak handle masalah itu..jangan sesekali biarkan masalah itu yang menguasai diri kita..aku tak tahulah nak komen camana bab isu nak bunuh diri ni..kadang takut pun ada..moga2 Allah lindungi aku, keluargaku dan juga kawan2ku…


hem..nak wat keje sket..nanti2 sambung balik


buat semua..ingatlah bunuh diri bukan penyelesaian terbaik untuk setiap masalah yang dihadapi..



penat
Entah kenapa semenjak kejohanan sukan JKMM dah habis..aku mula rasa tak bersemangat untuk bekerja..rasa macam malas je..nak kata aku ada masalah cinta..em..jauh sekali..nak kata ada masalaha keluarga..memang tak de..nak kata ada masalah ngan kawan2..aku happy je ngan diorang..mungkin sebab telefon nokia 5610 aku tu dilenyek kereta kot..huhuhuhuhu..tak delah..hal tu tal memberikan kesan yang mendalam sangat pada aku..arghhhh aku tak tahu kenapa perasaan aku macam ada sesuatu yang tak kena..


paperwork tuk program kaunseling komuniti dah siap dah..smp..tugasan..claim..semua dah siap walaupun aku rasa malas yang amat untuk menyiapkannya..tapi memikirkan aku ni nak bercuti 5-7 hb ni aku terpaksa siapkan semuanya agar tak menyusahkan orang lain sepanjang aku bercuti tu..


aku nak bercuti kemana??em..aku nak g perlis je..nak g hantar adik aku kat U dia n sambil2 g jalan cuci mata r..saje bawak my mum jalan2..drive masa nak g pagi jumaat ni no hal coz adik aku ada..dia tahu r jalan..tapi time nak balik tu huhuhu only my mum n i je..redah jelah…jangan sampai siam sudah..hahaha


aku nak g bincang ngan Encik Sit Bin Ching kejap r..nak wat pogram guna duit PAKK hehehehe..pogram apa??suka hati akulah..hahahaha


padan muka…tibe2 ciksit bagitahu kena postpone program coz fasilitator PAKK behenti kije sebab dapat sambung DPLI..aku ok je..lagipun 11 Julai ni ada program kaunseling komuniti kat Setiu..mana2 je..aku tak kisah..aku paling suka kalau dapat berkumpul ramai2..aku..wani..kak poya..izarina..kak zie..kak huda..zul n shahlan..all the psychologist JKM Trg..best sebab dapat poyo2 ngan diorang..aku dah lama tak poyo2 sebab dah tak de geng..geng???biarlah dia bahagia skang..aku memang terasa hati tapi wat cool jela..betul kata orang teman diwaktu kita suka memang ramai tapi diwaktu kita duka…hanya beberapa orang yang sudi mengharungi saat duka kita bersama..but..life must go on..


thanks pada seseorang yang sentiasa bersama aku…saat aku suka..saat aku duka..saat aku marah..saat aku bahagia..saat aku moody..saat segalanya..dia tetap bersama aku..memberi semangat dan motivasi buat aku..thanks sebab menjadi pendengar setia aku…moga kebahagiaan itu akan menjadi milik kita buat selamanya…


em..nak sambung wat kije sket..nanti aku2 tulis lagi..saat ni aku sedang dengar lagu ku pinjam satu bintang dendangan alyah feat riz..best gak..


ok cow cincau..



kAU mERuBaH seGalaNYa
June 27th, 2009 by alangfarina
Kau YanG meRubaH seGalaNya
Kau sebenarNya yang mencuri hati
aku yang masih meratapi kehancuran
cinta lalu yang tak kesampaian
apakah aku yang terburu-buru
cuba melupakan peristiwa lalu
atau mungkinkah ku terpesona pada
kejujuran yang engkau berikan
tercipta suatu ikatan
yang kita bina dari kehancuran masa silam
oh tuhan kau restukanlah
cinta indah bagai pelangi
kekal abadi
masih jauh sayang perjalanan kita
masih ada yang beronak duri
namun tiada yang merubah rasa
kerna ku tahu kau saja dihati..

terima kasih teman
June 22nd, 2009 by alangfarina

kesuraman malamku bagai tidak berbintang
kerana kesepian tiada berteman
kemanakah hilangnya kejujuranmu insan
adakah hanya diwaktuku keriangan
punah sudah segala kepercayaan
terhadap insan yang kugelarkan teman
aku tidak mahu lagi diriku dipermainkan
oleh janji yang tak ditepatkan
tapi kini kecurigaanku berakhir
kau hadir diwaktu aku memerlukan ketenangan
walau dimana saja ku berada
kau pasti tetap bersama sepanjang masa
kau beri kekuatan
dan keyakinan
untuk tabah menghadapi masa hadapan
walaupun kita berlainan pandangan
ku kira itu tidak menjadi halangan
asalkan kita jujur sesama insan
kebahagiaan pasti berpanjangan
terima kasih duhai teman…



PeNatNyA Aku..
June 21st, 2009 by alangfarina


hari ni 22 Jun 2009 aku baru je sampai umah dari UDM..fuh..lega sukan dah habis walaupun sepanjang kejohanan tu berlangsung aku banyak gak menerima komen..


sakit gak rasa tapi aku cool je n cuba baiki apa2 yang kurang..kekurangan pengalaman dan inilah kali pertama aku handle even yang besar macamni menjadikan pelbagai perkara yang kurang sedap didengar berlaku..bak kata seseorang u dah lakukan big mistake farina..so..what can i do???


yang bestnya..kesalahan yang berlaku bukan bermula dari aku..tapi bermula dari bahagian teknikal..tapi as usual la..kadang2 kita kena tanggung kesilapan orang lain..cuma aku agak kesal jela..aku akui ada jugak kesilapan dari aku.. memang aku langsung tak ada pengalaman menghandle semua2 ni..apatah lagi bab2 sukan n pingat2 ni..tapi aku amik semua tu sebagai satu pengajaran la buat aku..


semalam post mortem bahagian hadiah ada gak kena komen..tapi em..tgkla camana nanti..tunggu jela mesyuarat post mortem peringkat negeri nanti..sah2 banyak aku kena menjawab..harap2 semuanya ok..akui je kesilapan yang aku buat..


yang bestnya semalam masa majlis penutup..majlis penyampaian hadiah semuanya berjalan dengan baik..budak2 aku pun menjalankan tugas dengan sebaiknya..aku hargai dan beruntung sangat2 dapat anak2 buah yang baik dan memberikan kerjasama yang begitu baik. thanks untuk kak zie, kak huda, iwan, wani, dah, kak ila, mariam, rachel, cj, linda, wani setiu..jasamu dikenang..


apapun..pasni aku nak bercuti panjang..paling2 tidak dua minggu maklumlah cuti masih ada 43 hari lahi..hahahaha..so chow cincau dulu..nak mengemas apa2 yang patut sepanjang 5 hari berkampung..


pepun aku enjoy walaupun banyak masalah melanda sepanjang kejohanan sukan berlangsung..tahniah pada kelantan yang berjaya menjadi johan keseluruhan..



SuKan Oh SuKan
June 10th, 2009 by alangfarina

lagi 6 hari sukan JKMM Kali Ke 5 akan bermula..penat seh…aku as a pengerusi hadiah dan cenderahati memang penat..penat mencari hadiah yang sesuai untuk semua pemenang bagi sukan kali ni..alhamdulillah..semalam aku g tgk hadiah2 yang dah ditempah..ok r coz dah siap hampir 80% dah siap..


cuma semalam g tambah lagi hadiah untuk golf VIP dan bowling VIP..harap2 dapatla siap sebelum even tu bermula..penat sangat2..terlalu sibuk dengan sukan sampai klien aku pun terabai..


kes Bengkel Interaktif dah banyak kali postpone..moga2 budak2 tu tak wat perangaila..kalu tak mati aku nak kena jawab ngan mahkamah..huhuhu..semalam balik dari bincang pasal hadiah terima satu kes mertua dihalau menantu..penat memang penat tapi tu tugas hakiki aku so kena handle la..


lambatnya habis sukan ni..aku nak cuti lama2..nak g release tension..nak g jumpa seseorang..nak habiskan cuti yang masih banyak tu..awal bulan 7 memang aku nak bantai cuti sepuasnya…bawak my mum jalan2..aku nak g merendek..nak siapkan apa2 yang patut (siapkan ape ek?) hehehehe..


em…ni nak kuar lagi nak g tgk hadiah..sambil2 nak g melawat kakakku yang dop berapa sihat tu..huhuhu..moga2 kak poya cepat sembuh.. next week perkampungan sukan..meeting..meeting..meeting n kejohanan bermula..


wargh..lambatnya next week..cepatlah Ya Allah..ampuni nabila ya allah…


so cau dulu..



SeTahUn BerLaLU
June 9th, 2009 by alangfarina

25 Mei 2008 menjadi titik permulaan cerita..ada suka ada duka..mungkin Yang Maha Esa ada agenda tersendiri tatkala menemukan kembali aku setelah 8 tahun terputus hubungan tanpa sebarang khabar berita..


kisah sebegini biasa aku lihat dalam drama ataupun terbaca dalam novel..tapi aku yang alaminya sendiri..pelik tapi benar..tapi aku yakin Allah itu Maha Mengetahui..ada hikmah disebalik setiap yang terjadi..


yang pasti walaupun banyak perkara sedih yang berlaku setelah setahun berlalu tapi aku tetap memandang secara positif..bak kata dia..baloh kekoh pun pusing2 masih bersama gak..walaupun diakui kadang2 aku selalu mengikut emosi tapi aku percaya dengan ketentuan Allah..


terima kasih pada dia yang sentiasa sabar melayan karenah aku..dan aku yang sentiasa ok n cool je walaupun perit sangat menanggung apa yang berlaku..aku percaya setiap kemanisan yang dirasai perlu ditelan kepahitan seketika..bukan senang menerima baik buruk seseorang..
berbincang…itu yang sering diucapkannya..walau apa jua masalah yang melanda bawaklah berbincang..insyaallah pasti jalan penyelesaian akan diperoleh..silapnya aku selalu jump to the conclusion..silapnya dia..selalu biarkan aku seketika..maklumlah tengah marah dia tak kan layannya..sudahnya fight..fight..tapi ok balik lepas tu..adatla


kenal dia banyak mengajar aku tentang kehidupan..banyak benda berlaku dalam tempoh setahun ni..pernah break seketika..masing-masing mencari DIRI ..tapi benarlah..kalau sudah JODOH, ikan di laut asam di darat dalam kuali pasti bertemu jua..sekarang ni aku mahupun dia hanya mampu berdoa agar dipermudahkan segalanya antara kami..


ada ketikanya rasa sakit..tapi kesakitan itu akan hilang bila mengenangkan kembali apa yang telah berlaku sepanjang kami mengenali..bukan senang untuk aku menyerahkan hati aku yang satu ini..tapi aku telah serahkannya pada dia..bukan untuk disakiti tetapi untuk disayangi..bukan hanya untuk sehari tetapi untuk selama-lamanya dihargai..


cukuplah mengenang kekecewaan yang pernah dialami…usah dikenang lagi kegagalan itu.. kehidupan perlu diteruskan..baik aku mahupun dia..masing-masing ada kenangan tersendiri..kenangan itu milik kita..tapi jangan biarkan kita terus hidup dalam kenangan yang tidak membawa apa-apa kebahagiaan kebahagiaan yang kita cari sebenarnya semakin menghampiri..cuma terpulang kepada kita bagaimana untuk menggapai kebahagiaan itu..


hubungan yang dibina tidak akan bermakna kiranya tidak mendapat restu orang tua dan keluarga..alhamdulillah..keluarga kita menerima dengan baik hubungan kita…walaupun masih dalam peringkat yang baru tapi jika mendapat restu orang tua dan mendapat berkat dariNYA tentu semuanya akan berjalan dengan lancar..


hanya satu pintaku..usahlah dihancurkan hati dan perasaan kita..apa yang berlaku jadikan pengajaran dalam hubungan kita..bukan senang pintu hati ini dibuka..bukan senang pintu hatimu untuk ku sentuh..hargailah anugerah dari Allah.. sesungguhnya perasaan yang wujud antara kita adalah anugerah yang tidak ternilai kurniaan dariNYA..usah dipersiakan..sama-sama kita jaga agar tidak terhanyut dan terleka dengan godaan dunia..CINTA SUCI bukan senang untuk dimiliki…tetapi sekali ia datang hargailah selamanya di hati..
terima kasih cinta..



DeNgArLaH..
June 8th, 2009 by alangfarina

Sesekali jadilah kawan yang mendengar
dari yang hanya bercerita
ambillah masa untuk memahami hati dan perasaan ini
kerana aku juga manusia biasa
aku juga ada rasa takut, rasa bimbang, sedih dan kecewa
aku juga ada kelemahan dan aku juga perlukan kawan sebagai kekuatan
jadilah engkau kawanku itu
kau selalu melihat aku ketawa
tapi mungkin sebenarnya aku tidak setabah yang engkau sangka
disebalik senyuman itu
mungkin banyak cerita sedih yang ingin diluahkan
disebalik ketenangannya
mungkin tersimpan seribu kekalutan
engkau tidak tahu..tetapi jika engkau cuba jadi sahabat seperti aku
mungkin kau akan tahu…



KelUhaN HaTi..
June 7th, 2009 by alangfarina

sejak akhir-akhir ni..aku rasa penat sangat…penat mental dan fizikal..banyak perkara yang perlu aku fikirkan dan lakukan…


tapi 4hb aku happy coz dapat jumpa suzi di hari pernikahannya..walaupun jauh tapi aku tetap happy..


balik petang tu masih suka n happy lagi tapi esoknya aku dah mula rasa lain..lain sangat tapi aku cuba coolkan diri dengan fikir perkara yang positif..aku dah penat untuk fikir perkara yang bukan-bukan


6hb aku n the gang g kenduri umah yus..beh r dapat kumpul ramai2..kak oya kak iza, wahab, iwan..meriah dengan geng2 kami je..semoga cikyus tu bahagia sokmo dengan isteri dia…amin..


aku???ntahlah..kadang2 dah penat fikir..kalau ada jodoh adalah..kalu x de..sapelah aku nak menghalang takdir yang telah ditentukan Allah SWT…


cuma aku sentiasa mendoakan yang terbaik untuk aku dan juga keluargaku serta teman2 rapatku..insyaallah semoga Allah cepatkan jodohku..ku seru jodohku hahahahahahaha


musim orang kahwin ni lagilah aku terasa gak nak kahwin tapi calon lum ada..huhuhuhu camana ni???bila la prince charming nak datang minang..ahakz..


pepun aku takla desperate sangat..rilek je…duit pun lum ada woi…camano eden nak kahwin ni ha..tapi kalu ada yang dah masuk minang n my mum berkenan go on je..hahahahaha bak kata kawanku base gelenya..


nyway..tahniah untuk shah yang dah melangsungkan pertunangannya itu..semoga cepat naik pelamin..always pray 4 ur hapines bro..


ape pun aku nak g solat jap mendoakan kebahagiaan aku..cepat2 naik pelamin hahahahaha


SaHaBAt
May 30th, 2009 by alangfarina

Hari ni..sejarah akan tercipta lagi untuk sahabat aku..dia akan menamatkan zaman bujangnya dengan gadis yang sudah lama dicintainya..alhamdulillah.. cintanya kesampaian juga akhirnya walaupun pelbagai halangan dan dugaan melanda ( tu pun sebab dia yang wat perangai..mem dia setia sokmo maklumlah wanitakan..( hidup wanita )..aku doakan moga sahabat aku tu bahagia sokmo dengan bakal isteri dia ( ye akad nikoh kul 230 kekgi ) harap2 dop gagap r..rilek r bro..heheheheehe


mengimbas perkenalan aku ngan awang ni memang beh..rampasan kuasa aku lakukan masa mula2 kenal dia..mula2 menyampah ngan dia coz berlagok dekpung..tapi sape sangka akhirnya kami menjadi begitu rapat..tapi tak r sampai tahap bercinta..tapi kami memang rapat…sape hok kenal kami tau r kami gane..dia jaga aku macam abang jaga adik..ada satu insiden yang berlaku menyebabkan aku rasa sangat beruntung kenal dia..ma aku pun cakap camtu..walaupun dia ni giler2 tapi sungguh bertanggungjawab..dop tahu nak say thanks gane ke dia..sangat2 beruntung r..


aku selalu push dia suh mintak keje lain coz dia ada degree..banyak sangat yang dia tak untung hehehe( ngutuk sket )akhirnya rezeki orang nak kahwin dia dapat gok kije macam aku..mula tu aku, kak poya, wani, kakna, n izarina excited ingatkan dia dapat join kami (welcome the club ) tetapi dia ditempatkan kat lain..takpelah..janji dia dah tak ditindas macam dulu..aku selalu kata ngan awang ni kelemahan dia adalah kebaikan dia yang melampau tu..


masa dia dapat ofer kije ni aku rasa sangat2 sedih coz time dia kuar dari opis ni aku tak de kat opis coz aku kena kursus sebulan kat KL..sedih wo..masih ingat lagi hari last sebelum aku g kursus, hampir semua dak2 opis sedih tgk aku ngan dia..huhuhuhuhu..diorang tahu dekpung sebelum ni kami always bersama..makan..gaduh..wat keje..adoi..indahnya memori tu..ala..kak oya yang kenal dia sekejap tu pun leh rasa sedih apatah lagi aku yang kenal dia hampir setahun lebih..ngan dia lah aku baloh..ngan dia lah saling ngadu masalah..hum…


mula2 tu memang sedih r coz orang yang ada bersama kita selama ni dah tak ade lagi..dulu pagi2 kul 8 jom bekpes…pahtu masuk bilik masing2 wat kije.. dalam kul 11 ada r ajok aku kuar plok coz pagi tadi gelenya makan kuih je..kuar r terus lunch…ingat balik memang beh
ada satu hari tu aku kecik hati ngan dia..aku masuk opis aku senyap je..dop tgr pun dia..dia pun sama..masing2 dop tgr…aku ingatkan dia nak mari pujuk aku..rupa2nya hampeh mamat ni..aku tak tahulah tunang dia tu gane..tapi ye kabo sokmo memang dia dop layang orang ngajuk2 ni…hahahaha..last2 aku gok g mitok maaf..teruk aku kena basuh ngan dia..tapi yang behnya bila airmata kuar terus dia senyap..upe2nya mamat ni tewas ngan air mata..hahahaha..jadi modal r pastu..


skang kat opis aku dah tak de sape2 nak giler2..nak bising2 lagi..nak gaduh2.. kalu nak cari gaduh cari al poya tula…aka dinda kepada awang ni skang..ape pun aku suka bila ramai yang suka kawan ngan dia..at least apa yang aku duk cite selama ni org lain dapat rasa gak..kak poya..beh kan kawan ngan mamat tu??


hari ni dia nak kahwin..marilah kita sama2 doakan kebahagiaan dia bersama dengan isterinya…


for my best buddies..
always pray for ur hapines..
thanks for everything…
knowing u…the best things that i have…
same goes tu kak oya..kak izarina..kak zura..kak na..n for my sis yang selalu kena buli..wani…bak kata kak oya..kita memang pegawai psikologila..



MenCaRi CINTA SeJaTI
May 30th, 2009 by alangfarina

Cinta..
keinginan mencari teman
Yang ingin kupanggilnya sayang
yang ingin kudipanggil sayang
seorang yang boleh diharapkan
memberikan sebentuk senyuman dan keriangan
untuk mengasihi dan dikasihi
aku hargai sifat kasih yang murni
sebagai pendorong hati nurani
sebagai motivasi kekuatan diri
cinta sejati..
kulihat di kaca realiti
yang tentu boleh membahagiakan
namun ku tahu cinta itu banyak cabaran
kasih berpanjangan’
dicelah halangan dan dugaan
konflik kehidupan akan ku lalui dengan kekuatan
cinta sejati pengikat kasih jiwa
memberi cinta tanpa sempadan masa
mengembangkan cinta ke tahap bahagia
ku mencari cinta
mencari, mengintai di celah-celah harapan menggunung tinggi
akhirnya ku temui jua cinta sejati
ia ada di dalam hatiku untuk diberikan kepada dirinya
penuh senyuman penuh ceria
sayang bertapak jua akhirnya
untuk sidia yang ku panggil CINTA.



MenJaDi sejaRaH
May 27th, 2009 by alangfarina

Semalam balik dari setiu..memang mencipta sejarah..setelah 8 tahun aku menjadi pemandu berhemah..akhirnya belakang keretaku dirempuh orang huhuhuhuhu..
tapi bagi aku adatla..menda nak berlaku..what can i say..huhuhuhu


pepun nasib baik aku ngan kawanku itu tak cedera apa2..cuma sah2 cedera poket jela..hahahahaha baru je dapat naik gaji n dapat tunggakan gaji tapi dah kena beki keretaku itu…


apa pun…aku tetap cool..for my frenz..rilek r…tak ada apa2 yang perlu dirisaukan..cuma risau duit melayang jela ye..hehehehehehe..


ape pun…nak kuar g beki kete la ni..


kak oya….jangan marah ye…n thanks for doakan aku semalam..hampeh punya kakak!!!!



PenAt..
May 25th, 2009 by alangfarina

bermula bulan April aku betul2 penat..kursus sebulan lagsung tak masuk opis.. habis kursus tu ingatkan bulan mei dapat rehat..rupanya ramalanku meleset belaka..dah banyak program menunggu..penat seh..tapi aku hadapi dengan tenang hehehehe kadang2 rimas gak coz selalu outstation..nasib baik bujang..kalu macam kak oya yang poya tu huh..( sorry kak oya ngutuk sket )


tapi best sebenarnya kerja ni…dah hampir setahun lebih aku berkecimpung dalam kerjaya ni..banyak benda yang dah aku lalui..bersyukur dengan apa yang aku ada sekarang…ramai lagi yang lebih teruk dari aku..pelbagai masalah..dugaan..datang melanda menjadikan aku lebih matang dan menikmati kehidupan ini..


banyak benda yang berlaku..aku dah tak kisah dah…janji masing2 bahagia..aku tak bermaksud nak lukakan hati sape2..tapi kalu itu jalan yang dipilih..aku ikut je..kadang2 kebahagiaan kita ada didepan mata cuma kita yang buta untuk menilainya..apa2 pun…janji rock ( bak kata kawan aku tu aka cikyus yang poyo giler )


aku dah nak g setiu lak..outstation lagi..tapi aku amik itu semua sebagai satu cara untuk bergalok2 ngan geng2 pegawai psikologi yang giler diketuai oleh kak oya yang always poyo..hahahaha..best kalu dapat wat xtvt ngan geng2 kaunselor ni…dapat lupakan segala masalah yang melanda..masalah tetap ada cuma depends pada kita camana nak handle masalah tu…jangan terlalu mengikut emosi kerana implikasinya tidak seindah yang diimaginasi..


nak berangkat dulu…bye..



Doa SeOrang Kekasih..
May 13th, 2009 by alangfarina

Tuhanku..
seandainya telah kau catatkan dia milikku tercipta untukku
dekatkanlah dia padaku
satukanlah hatinya dan hatiku
tiupkanlah kemesraan diantara kami
agar kebahagiaan itu abadi
dan tuhanku maha pengasih
seiringkanlah kami melayari kehidupan ini
ketepian yang sejahtera
tetapi tuhanku
seandainya telah engkau takdirkan dia bukan milikku
bawalah dia jauh dariku dan pandanganku
luput dari ingatanku
dan peliharalah diriku dari rasa kecewa
dan tuhanku maha mengerti berikanlah aku kekuatan
agarku rasa bahagia tanpanya
gantikanlah yang telah hilang
tumbuhkanlah kembali yang telah patah
meskipun tidak sama dengannya
amin

No comments:

Post a Comment

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~