Sep 13, 2009

KenaNGaN



Sakit senang..susah payah ku tanggung sendiri
Farina..sabar..setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya..Allah tak kan uji kalau DIA tahu kau tak mampu hadapinya..ku pujuk diri sendiri weh..doh tak dop sape2 nak pujuk.. pujukla diri sendiri..hahaha..

Cheqna tiba2 dihubungi kawan lama..last jumpa tahun 1995 ( darjah 6 masa ni ) tu pun sebab sekelas..pastu lost contact..yang sadisnya kami sekampung…kak oya..ni bukan mimpi k..ni kenyataan..

dah lama kami tak berhubung..tapi tiba2 terjumpa balik lam ym..hehehehe..so still contact sampai skang..yang bestnya tak jumpa walaupun duk sekampung..takut terjatuh chenta kot hahahahahahaha..sila muntah kalu wase luga k..best gak bila jumpa balik kawan2 lama ni..nak2 masa sekolah rendah..memangla masa koloh rendah tu budak2 situ je yang koloh situ..tapi bila masing2 dah besar..dah kahwin..ada anak pinak..macam susah la nak jumpa..time raya org tu raya umah mertua la..kami yang bujang gok beraya di rumah sendiri..hahahaha..tu pun jarang jumpa..

bestnya..cikgu kelas cheqna masa joh 6 lu..Ustaz Marzuki masih mengajar kat FBB..weh kawan2 Ustaz still macam tu r..koho muda ada..jeleh seh..Cikgu Mat Noor ada kat Bukit Payong..ngajo kat sekolah Kg. Bukit..teacher Zarina masih kat BB..ramai cikgu lain dah pindah..behnya kalu dapat jumpa kawan2 lama balik nih..

si Khairil( ntah kawan2 ku ni ingat ke dop khairil ni ) ala..anak cikgu Sabri tu..dia dah kahwin ada anak sorang dah..raja pun dah ada anak sorang..maisarah, marina, mariani maarof, zafiri, syuhada, antara yang dah kahwin..maslida, syahrina,usp, fendi, sape lagi ek..ramai dak2 kelas 6 Mawar lu..tapi kebanyakannya cheqna dah lupa nama..huhuhuhu maklumlah dah 14 tahun tak jumpa tu

teringat zaman2 koloh rendah lu..kelako ada..pahit ada..manis ada.. cheqna ngan khairil padang dok gelepo je suka bila ingat kenangan2 lama..beh woo..kalu jupe balik ni mesti badi gelepo belake..mesti banyak citer yang ingin dikongsi bersama…

ingat nak wat gok pertemuan khas..eceh..macamla kami ni jauh..tengoklah..raya nanti ke kami wat pertemuan khas..mesti best dapat jumpa ramai2..hehehehe..wargh..rindu la kenangan zaman sekolah lu..dengan cheqna yang suka masuk pertandingan nyanyi, syarahan, sajak, lakonan( layu sebelum berkembang- Ika punya cerita tu ) syiok wo..main hoki..jangan tak caya cheqna ni pemain hoki lu..hehehehe..

pastu cheqna, raja,keri, ( sekadar menyebut beberapa nama ) memang aktif la..raja suka baca berita hehehe..berlakon jadi ape ek dalam Layu sebelum berkembang tu..dah lupa huhuhu..masuk poem la..memang banyak sangat aktiviti cheqna masa koloh rendah..tapi pelajaran tetap diutamakan..maklumlah arwah ayah cheqna tetapkan syarat kalau tak dapat nombor 1 dia tak mboh sign buku rekod..hehehe..sadis kan ayah cheqna??tapi kerana dididik begitu cheqna jadi begini..hehehe bijok gok r cheqna masa koloh rendah lu.

Naik koloh menengah kemengongan melanda..tapi ni cite lain r..mula2 r citer..mengingatkan perihal koloh nengoh macam2 yang berlaku..maklumlah peralihan zaman kan masa tu..dari zaman kanak2 ke arah yang lebih matang sket heheehe..

malas r nak cite bab koloh nengoh ni..yang bestnya cheqna nak citer masa form 6 ( 6 bawah dan 6 atas )..sebelum tu habis SPM cheqna dapat tawaran ke Politeknik Sultan Ahmad Shah ( diploma kesetiausahaan )..tapi abang cheqna dok v..katanya pada amik dip baik amik form 6.. cheqna ni adik yang baik so ikut jela kata2 abang..

daftarlah cheqna kat SMK Ajil..memang beh kenangan kat form 6 ni..dalam kelas hanya ada 18 orang je..n semuanya gurlzzzzzz….( kelas 6A1 – ekonomi punya kelas )..cikgu kelas plak same je kepala ngan kitaorang..really miss Cikgu Marisah..

masa kat koloh ni cheqna KPP..KPL lak dah jadi cikgu skang..memang budak2 tak suka cheqna.. al maklumlah garang..asal pakai kain singkat kena debok..korang bayangkan lah buku2 STPM kan tebal..so ngan buku2 tu la aku debok dak2 yang langgar peraturan setiap kali ada perhimpunan..koloh ni everyday ada assembly..hari2 la dak2 ni kena debok ngan cheqna..hahahaha..tapi dak2 ni baik ngan cheqna. time salah kena r..tapi time ok..oklah..
n time ni gak r ada cikgu yang jatuh chenta ngan cheqna ..ade ke patut..cikgu jatuh chenta pada anak murid??tapi semuanya dah over..hehehe..walaupun pernah diserang melalui phone oleh dia punya isteri..cheqna apa lagi bagitahu jela kebenaran..yela cheqna tak salah dalam hal ni..apapun..semuanya dah selamat dan cheqna dah lama tak amik port hal dia walaupun cheqna ni terpaksa tukar nombor phone sebab always diganggu dengan pujuk rayunya..menci cheqna.

tapi skang alhamdulillah..x de pape lagi..

masa form 6 ni cheqna baik ngan cikgu kaunseling cheqna..baik sangat..dia kata kat cheqna..ni dialognya ye “ awak ni farina..tadika kat trg ( tapi cheqna dok koloh tadika, masuk joh 1 lalu sebab bijok kang hahaha sila sakit hati ye), koloh rendah kat trg, koloh nengoh trg, tgktn 6 kat trg, masuk u trg, kije trg n nikoh pun ngan org trg..jeng2..yang lain semua dah betul kecuali nikoh tu..jeng2 ngan sape agaknya ye???hahaha

seriusly cheqna rindu ngan kawan2 masa koloh rendah lu..bila lah leh jupe ramai2..weh raya ni la kita kumpul..

2 comments:

  1. huhuhu btol la alg. rindu kat kwn2 lama kan. rindu kan kenangan ms tu. kwn skolah rendah, skolah menengah, matrik, kat U..huhuhu rindunya.....

    tapi kan alg, bila jmpe diorg rs mcm lain pun ada. yela, diorg dh beranak pinak. dh jadik 'mak n bapak org'. huhuhu. kdg2 terasa diri ni makin tua pun ade jgk. keh3...yela org dh ada anak kan. ada famili. dh ada harta. huhu.

    apepun, smuanya ketentuan Illahi kan. sesungguhnya Allah tau apa yg terbaik utk kita. Cuma cepat @ lambat je. Saba ek.. hihi.

    Tp tu la, kalo dpt jmpe2 kan best. huhu rindu2...

    ReplyDelete
  2. tua???
    oh tidak..ku masih muda okiesh..hahaha
    tu r
    apepun memang best kenangan dolu2

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~