Sep 8, 2009

120 jam PKM untuk mat rempit???

salam semua..

berita yang baru cheqna terima...

2 orang mat rempit di Kuala Terengganu dikenakan hukuman 120jam PKM aka CSO aka Perintah Khidmat Masyarakat aka Comunity Service Order ataupun dalam bahasa lainnya cari salah orang ekekekeke...Cari Salah Orang tu saje suke2 ye..



ala..baru 120 jam..patutnya upkan jadi 200jam..nipun sebab hukuman paling maksimum 200jam kalau ada 300jam patut gak..hehehehe..pada Cheqna hukuman ni pun kira em..mungkin kurang sesuai gak r dengan kesalahan yang diorang lakukan..tapi ada ketikanya mencabar gak..bayangkan dak2 lelaki yang umur 18-21 tahun pegang pisau siang sayur..siang ikan..suap budak2 OKU makan..sekalipun diorang tak suka tapi inilah hukuman yang terpaksa diorang terima atas kesalahan diorang..



ada gak klien PKM ni yang cheqna amik kesnya..dak2 ni ada yang insaf ada gak yang lum nampak or lum sedar lagi dengan apa yang dah diorang lakukan..tapi setakat ni ( cheqna tengok n tanya penyelia lapangan bagi kes PKM kat daerah Cheqna ) semua dak2 ni ok kalau yang tak ok pun adalah seorang dua..yang degil po'ok ( faham ke ) hehehe biasanya cheqna akan jumpa diorang n tanyalah apa sebenarnya yang diorang fikirkan..alhamdulillah..setakat yang cheqna boleh tolong cheqna tolong..( ye ke??bukannya memang kerja cheqna ke??huhuhu)

120 jam ke 200 jam ke..kalau dak2 ni tak sedar or tak insaf dengan sendirinya tak jadi gak..harap2 dengan hukuman ini..pesalah2 muda ini akan lebih menginsafi diri dan lebih menghargai diri mereka sendiri untuk masa2 mendatang..

setiap orang pernah melakukan kesilapan..tapi bukan semua orang ada peluang untuk berubah..jadi hargai peluang yang ada..grab peluang yang berada di depan mata..insyaallah Allah pasti akan membantu hamba2NYA..

Berdoalah..dan berusahalah moga kita tidak akan mengulangi kesilapan yang sama serupa
Insyaallah..

Tadaaaa

4 comments:

  1. owh ade ek hukuman mcm ni... ni under jkm jgk ke alg? setiap daerah & negeri amalkan cara ni ke? tp kt sini x penah nmpk pun. ke diorg buat internal je? huhu. tp btol, tersgt la bagus buat mcm tu. bg pengajaran sket. for sure xkan ubah 100% la kan. tp at least, jkm dh membantu tu...ok la.

    ReplyDelete
  2. semua jkm la faz..tapi biasanya diorang laksanakan perintah ni kat institusi under JKM gak cam kat Taman Sinar Harapan ke..Rumah Anak Yatim ke..Rumah Orang Tua ke..macam tu la

    ReplyDelete
  3. memang betul..diorang ni kena berkhidmat untuk negara...

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~