Apr 22, 2014

~ terkedu mendengar kisah ini ~

assalamualaikum
sambungan kisah INI

cheqna bersama pengarah Bahagian Kaunseling dan Psikologi JKMM, Puan Mumtaz Begun ( yang duk atas kusi tu ) dan juga klien..ni masa Home Help...klien ni buta..tapi mengajar anak2 sekitar kampung Lak Lok ni mengaji...Allah bagi dia terang hati..dapat ajar anak2 mengaji.... 
shahlan..kat umah ni ok je..tak de tertunduk menahan marah..2 orang tu sukarelawan
duk sembang2 ngan makcik ni..sukanya dia bila ramai datang umah dia,....
doktor n misi ada join jugak...makcik dan pakcik punya tekanan darah dan kencing manis doktor kata 'balik metar' doh...err maksudnya tinggi sangat la...dan diorang direfer ke hospital..kencing manis makcik mencecah 17..
ni rumah lain plak...makcik ni menjaga 3 orang anak yang OKU...sorang memang terlantar tak dapat buat pape..sepenuhnya makcik ni kena jaga...sorang boleh mengengsot2..dan lagi sorang anak perempuan makcik ni memang lumpuh dari pinggang ke kaki..tapi bekerja di sekolah..ikut kata makcik ni.,anak perempuannya dipakaikan pampers...pagi tu..ada adik yang akan menghantar...dan kul 5 ptg ada adik yang akan amik..sebab anak perempuannya ini memang x mampu uruskan diri...sampai umah..makcik ni akan buang pampers bagai..barulah anak dia membersihkan diri n solat zohor n asar...tabah hati mak cik ni...
ni makcik yang membuatkan shahlan tertunduk menahan geram..menyembunyikan hiba..makcik ni duk sorang...ada anak sorang je...tapi alhamdulillah cucu ramai..hubungan ngan anak n cucu baik tapi makcik ni lebih suka duk sorang..duk kampung..majoriti orang tua macam tu kan..
shahlan dan cheqna memang sakit hati giler...pabila makcik menceritakan bagaimana sehari sebelum aidiladha tahun lepas..dia dirompak...perompak jahanam tu siap ikat makcik ni..ikat sekali ngan kaki tangan..meringkuk makcik ni...tutup mulut..yang paling cheqna menyumpah dan shahlan tertunduk hiba adalah apabila makcik menyatakan perompak itu memukul makcik..habis bengkak2..Ya Allah...ko nak rompak rompakla..tapi ko pergi pukul orang tua yang tak berdaya memang ko jahanam la...shahlan memang air muka dia geram sangat2...perompak tu dah dijatuhkan hukuman pun...
banyak kisah duka..kisah hiba bila kita meluangkan masa mendekati orang2 tua terutamanya...kita orang muda ni jangan nak berlagak sangat...satu hari nanti kalau panjang umur..kita pun akan tua...bagaimana nasib kita??kita pun tak tahu kan.. apepun..doakan yang baik2 saja untuk kita semua yer..

Apr 21, 2014

~ sutera creepe untuk dijual ~

assalamualaikum
promo sket sebelum publish citer pasal shahla tertunduk diam seribu bahasa tu
kepada sesiapa nak cari sutera creepe untuk dipakai di hari raya ke...dipakai di hari biasa ke boleh wechat cheqna..search alang farina
ataupun emelkan no phone untuk diwasap (alangfarina@yahoo.com) atau pun cari cheqna kat FB ( alang farina )
ok =)
mana la tau kot2 ada yang berkenan...malas nak transfer gambo dari phone ke pc sebenarnya ni =)

~ Kembara Kebajikan 1 Malaysia family Care Episod 1 ~

assalamualaikum
hamboi tajuk kemain koo...seperti dalam N3 yang INI makanya cheqna sambung kisahnya ye..err..bukan sambung..baru nak story sebenarnya..
ok..program ni berlangsung pada 13 April 2014..tapi kami 12 April dah berkampung di Besut..buat persiapan sedikit sebanyak..
dimulakan dengan kanak2 riang..kami baru sampai ni..tapi kak huda n kak zie sampai dulu dari kami...
kak zi dan belon..hahahahaha..ada kisah disebalik ka zi dan belon..memang suker sokmo r kalu ingat..hahahaha
kak huda dan belon..x dop kisah..hahahahaha
 kami dibahagikan kepada 3 group...1 group jejak pr1sma..wani..jie n 2 orang student praktikal...1 group home help cheqna n shahlan dan group last klinik kaunseling dianggotai oleh kak oya, kak zie kak uda, kak siti n student praktikal..ni gambar masa 13 April kat jejak Pr1sma...tengah nak set up dewan...
pendaftaran bermula...alhamdulillah untuk jejak pr1sma berjalan lancar walau ada sedikit kekalutan pada awalnya...
majlis perasmian berlangsung jam 330pm..

konvoi dari kelantan tiba ke besut dalam pukul 11 pagi..ekceli program ni round satu malaysia ok..nama lagi kembara...
bersama motor2 ini cheqna n shahlan berhome help
kami berkonvoi menuju ke rumah klien
kami follow....shahlan ni ada kisah kelakar yang dia citer masa kami berkonvoi..nano la shahlan..masa berkonvoi ni kan ada motor2 besar yang dipanggil marshal ork..so perjalanan kita smooth r..x payah berhenti kat trafik light..semua orang kena bagi laluan kat kita kan...shahlan punya seronok..sabar jela akak dia ni melayan dia dalam kete..
ok..dah episod 1..nanti cheqna citer pasal perjumpaan cheqna ngan klien2 masa kami buat homehelp..ada satu kisah yang menyebabkan shahlan tertunduk diam seribu bahasa sebab terlalu marah dan sakit hati..apa kisahnya??tunggu ep 2 ok..

Apr 17, 2014

~ aiskrim malaysia homemade by chef cheqna ~

assalamualaikum
bila mood rajin datang menyerang..memang cheqna rajin tahap ultraman lampu penuh didada..hahaha x de kaitan pun...ghasak..
hari tu..adik ipar selalu bawak balik aiskrim malaysia yang dia beli ngan kawan dia..ada aiskrim asam masin merah..asam masin putih..aiskrim nenas..aiskrim jeruk pauh kot...sedapnya....panas2 makan eskrem malaysia...
apa lagi..projek membuat aiskrim bermula la..suh suami belikan plastik aiskrim..n asam masin merah n putih..dan cheqna pun membuatnya.....tengok..banyakkan...hahahaha syok woo makan panas2 ni..suami cheqna makan...tapi cheqna kena kasi pukul dulu aiskrim tu kasik lembik sket,..kalu keras2 suami sengal nak makan katanya..
apa lagi...try r..senang je kan...

~ betul ke ni??~

assalamualaikum
hahahaha
ntah betul ntah tidak...kalau cheqna..x takut lipas..tengok je lipas..terus cari spray penghapus lipas..nyah kau dari rumah ku..hahahaha
kata suami...bukan suami takut isteri...tapi ada ketikanya suami ni malas nak 'base' ngan isteri..err..camana erk nak terangkan kepada orang luar dari Terengganu n kelantan maksud malas nak base ni...sebutan base tu berbunyi BA SE..bukan BASS yer..
contoh yang boleh cheqna bagi..kalau kita isteri membebel..ada suami yang diam je..malas nak menjawab walau hakikatnya suami yang betul isteri yang salah..sebab..suami malas nak panjangkan cerita..almaklumlah...isteri ni kalau tengah marah..membebel..kadang2 isteri tak tahu pun apa yang dibebelkannya..main cakap je...so..suami yang bijak..dia tak kan menjawab..dia hanya diam..bukan kerana takut..tapi kerana malas nak base..bila keadaan dah ok..barulah suami akan memainkan peranan memberitahu perkara yang sebenar..tengok keadaan lah..time2 isteri dah ok..sedang bergembira berbicara..
eh eh..macam tercerita pasal cheqna ngan suami je..hahahaha.suami selalu cakap cheqna suka membebel..hahaha..antara ayat suami
"dari celik mata(bangun tidur)..sampai tertutup mata(tidur kembali) belebel je kijean..kene molek..dalam tidur pun belebel (means cheqna mengigau r tu) hahahahaha..hah..ce tanya somi masing2..korang membebel tak waktu tidur....hahahahaha
suami kata..bukan cheqna ni sepanjang masa membebel..ada mende tak kena..siap r...tadah r telinga...hahahaha..ce time cheqna plak buat silap..cheqna pun kena gak tadah telinga...senyap je...x suka menjawab time suami nasihat or marah kat cheqna...sebab kalau time pasangan marah..kita menjawab..takkan selesai masalah...malah makin berpanjangan...amik masa...bila dah reda..baru pulihkan balik keadaan ye =)
sekian tips dari Prof Muhana aka Prof Muhampeh..kata sepupu cheqna la...hahahaha 

Apr 16, 2014

~ cheqna ada blog ke??~

assalamualaikum
sering dihambat waktu yang semakin mencemburui hinggakan daku terlupa rupanya daku miliki sebuah blog yang menghubungkan daku dengan peminat daku..Allah..peminat tu....hahahahaha
alahai semua yang masih setia menjengah disini...cheqna ni lately sibuk sket...kadang2 buat sibuk pun yer...hahahaha banyak aktiviti
 ni gambar masa 13 April 2014..mukadimah jela sket..ni masa program Kembara Kebajikan 1 Malaysia yang berlangsung di Besut, Terengganu. tapi 12 April kami dah berkampung kat Besut
korang tengok kak oya..x puas hati cheqna yang cantik bergambar camtu..hahahahani sebahagian dari psychologist JKMNT dan dibantu oleh 6 orang pelajar praktikum...
nak citer panjang...nanti2 la yer...kekangan sangat skang ni..rindu nak bermalasan di blog..tinggalkan komen...bermesra2 ngan korang semua...eh ke dah ada yang lupakan cheqna ni??huarghhhhhh
i cuba ok....

Apr 10, 2014

~ ini kisah saya ~

assalamualaikum
hai hai hai...saya menyibuk lagi dekat blog che ngoh sayer..anti ankel abang akak rindukan saya tak???rindukan che ngoh saya buat aper...hihihihi
rindu aqib yer???hihi...ni hobi sayer,,suka amik phone che ngoh ayah ngoh..mama..che su..anjang saya untuk saya main game...walaupun usia saya baru 2 tahun 6 bulan..saya pandai segala galanya..setakat nak tekan youtube tu tak de hal la...kalau phone che ngoh..saya suka tekan hot fm dan juga g kat gallery tengok pocoyo..che ngoh saya baik..siap donlod citer pocoyo untuk saya tengok...padahal che ngoh tu malas nak layan saya..hihihi
ni ngan ayah ngoh sayer..ala...suami kesayangan che ngoh tu...masa ni che ngoh dan ayah ngoh bawak aqib g pasar payang..che ngoh mengidam nak makan bihun sup atas paso payang..mengidam???mengada2 je che ngoh tu...hahahaha...masa che ngoh snap gambo ni...che ngoh kata aqib mengada2 sebab buat muka comel n khipuk gitu..che ngoh jeles la tu..che ngoh ni bagus tau..suka bawak aqib jalan2...suka kidnap aqib dari mama..hari tu che ngoh siap bawak aqib pergi tidur umah tok ma lagi..ala..mak kepada che ngoh la...mujur aqib baik..x nangis...kalau aqib nangis mau che ngoh ngan ayah ngoh nangis jugak..hahahaha
lepas makan bihun sup..che ngoh ngan ayah ngoh bawak aqib jalan jalan kat Batu Buruk plak..bagus kan che ngoh ngan ayah ngoh ni..hihi..puas aqib dapat main buaian..gelongsor kat sini..tapi kadang2 che ngoh ayah ngoh tak larat nak kejar aqib yang bebas belarian di pantai ini..jadi dengan malasnya mereka dukung aqib n bawak aqib balik..kejam tau che ngoh ngan ayah ngoh ni....masa ni aqib tengah fikir...bila agaknya Allah nak bagi aqib ni sepupu ye...sian che ngoh ngan ayah ngoh...tapi agak2 anti ankel abang kakak..kalau che ngoh ada baby..che ngoh ayah ngoh sayang aqib lagi tak??kikikiki
dah..itu saja karangan dari aqib...semoga anti ankel semua puas hati dah merindui aqib lagi lepas ini..bai bai bai 

Apr 9, 2014

~ 27 Mac 2014~

assalamualaikum
ni kenduri kat umah kami plak...berlaku on 27 Mac 2014
sian adik cheqna..sensorang je..isteri tak de..kemana isterinya??hahaha meh nak citer...seminggu sebelum akad nikah mereka(22 Mac 2014) bakal isteri aman pada waktu itu mendapat surat tawaran bekerja dan kena hadiri kursus dulu kat KL..dan kursus tu bermula 24 Mac hingga 28 Mac 2014..hambik.,..memang sah sah x de la waktu kenduri kat umah kami...bakal beras cheqna(pada ketika itu) ekceli pelajar jurusan kedoktoran dari uni kat indon..so bila dapat surat tu..dia try kol untuk mintak tangguh tapi urusetia x berapa nak kasi sebab takut tempat yang dia mintak untuk kerja u diisi oleh orang lain dan tak tahu bila lagi kursus ini akan diadakan...so setelah perbincangan dibuat..maka dengan berat hati..beras cheqna yang baru bergelar isteri selama 2 hari terpaksa mengorbankan jiwa dan raga menghadiri kursus kat Kl tu..
alhamdulillah..beras cheqna dapat kije kat HSNZ, KT. dekat ngan suami..alhamdulillah...=) 
pemilik blog bersama adik ipo yang bongsu..adik ipo cheqna ni memang wehi gambo....x pasal2 kakok ipo pun terjebak sama...hahahaha
pesen tak de monopod..so senget2 jela kepala tu...dah pengantin pompuan tak de..kita bergambar jela sesama kita =)
adik mak yang bongsu ( cheqna panggil Cu Nor) dan anak sedara mak yang sulung ( cheqna panggil abang)
alhamdulillah..semua dah selamat..beras cheqna namanya ikin pun dah selamat bekerja...

Apr 8, 2014

~episod kahwin~

assalamualaikum
mak bizi weh...tak sempat sangat lately nak beramas mesra ngan blog..nak berkunjung ke rumah kengkawan pun x sempat..alahai..
jom sambung episod kahwin adik ipar cheqna ni
tengah berdebar adik ipar ku ini..sebelum naik masjid ni..bila kami sampai..cheqna g kat kereta yang jiran bawak untuk chek barang hantaran..terus adik ipar cheqna buka cermin kereta n tanya
"kak...pahtu guane ni??"
cheqna jawab "guane guane..meh r turun...nak akad nikah doh kekgi ni"
"aman debor ni"
memang time ni nampak sangat adik cheqna ni gugup n berdebar..kesian plak..so cheqna iringi adik cheqna ke masjid..sambil cheqna pesan suh selawat banyak2..sampai masjid..terus touch up mana2 yang perlu...korang bayangkan..suami..adik2 ipar cheqna ( 2 laki n last girl) jenis tinggi melayut..cheqna jnis ayam katik...nak touch up adik memang sah2 cheqna kena dongak n adik cheqna ni terpaksa la merendahkan dirinya dan menadah muka untuk ditenyeh2 oleh cheqna...hahahaha
 memang nampak sangat adik cheqna ni berdebar n takut...pucat muka2...eh eh..smart plak mamat baju biru tu...auwwww...hahahaha
alhamdulillah dengan 2 kali lafaz, selamat sudah menjadi suami orang...2 kali lafaz ni bukannya apa..saksi belah pengantin perempuan tak berapa dengar kot masa lafaz pertama...kesian adik cheqna ni..ingatkan dah lepas..rupanya belum...hiuhihi
baju pepel sepupu..tudung biru adik ipo yang bongsu...berkenan??x payah..dua2 ni dah ada buayafriends..hahahaha
 ni dah lepas akad nikah..sementara tunggu nak g umah pengantin perempuan...Ya Allah...tak kurusnye pompuan berbaju biru itu...hahahaha....bandingkan lengan cheqna ngan lengan lakiku...hahaha agak agak kalu kami wrestling lengan memang kompem laki i kalah u...hahahaha..makin bulat muka lakiku..mana taknya..memalam buta pun still lapar...ada ketikanya kul 12 malam.."yang..abang lapo" sambil buat muka kesian..hari tak kerja memang kompem ku goreng nasik ke...wat mee rebus ke...kalau hari kije...sorry naik lorry..makan meggi la jawabnya
family in law cheqna...baju merah tu adik ipar jugak hokeh...berkenan jugak??x payah...hahahaha...ayah jela x de lam gambar ni...ayah memang pesen tak leh jalan jauh..mabuk..
alhamdulillah...semua dah selamat...kepada berasku..selamat datang ke dalam keluarga kami yang memang havoc...giler2 ni....hahahahaha

Apr 2, 2014

~ persiapan..~

assalamualaikum
seperti yang Aqib citer dalam n3 ini..makanya kali ni cheqna share sket pasal kenduri adik ipar cheqna..kenduri belah pengantin perempuan pada 22 Mac 2014 hari sabtu..dan kenduri umah mak pada 27 Mac 2014
cheqna uruskan sedikit persiapan la..ni utk bagi goodies pada tetamu yang berkunjung pada 27 Mac 2014 nanti..ekceli mak buat kenduri kesyukuran kat umah..ada orang kata kalau wat kesyukuran tak payah bagi takpe goodies ni tapi tak pelah...bukan beria ia beno pun goodies ni...cheqna buat dalam 240 beg...
yang ni memang hasil kerastangan cheqna...ghasak..dah cakap ngan mak..x pandai sangat buat mende2 alah ni...touch up sket2 je boleh r...suami memang duk mengutuk je...hahahaha...biar r..sib baik menjadi walau tak menjadi sepenuhnya...hahahaha..7 hantaran cheqna buat seminggu sebelum tarikh akad nikah adik ipar cheqna tu...balik keje malam2 buat r sket2..memang sibuk la...tu yang blog terabai serabai tu...normally blog ni cheqna taip malam..esoknya baru publish....dah bila sibuk memang tak r blog2 ni...nak masak pun tak sempat alasan je ni banyak makan umah mak n kat kedai r..sib baik suami faham..kalau tak..hurm....
suami ahkak rajin membantu hokeh...ni malam 21 Mac 2014..suami la yang kreatif ikat2 riben cam gitu..kena ngan tema u ollss...hahaha...i like biru...
tekun sungguh suami cheqna ni..suami cheqna ni kalau buat sesuatu mende memang sangat teliti...tekun...cheqna main hentam je...hahahaha..perbezaan itulah yang menjadikan kami semakin rapat..mesra gitu..lalalalala
nanti cheqna citer masa 22 Mac 2014 plak yer...sabar menanti..

Apr 1, 2014

~ pesanan dari che ngoh sayer~

assalamualaikum
hai semua...uncle2..anti2...akak2..abang2...saya Aqib..anak buah kesayangan che ngoh saya merangkap pemilik blog ini....apa khabar semua???Aqib sihat..che ngoh pun sihat..=)
che ngoh pesan..che ngoh sibuk skang ni...sibuk uruskan Aqib...hahahahaha...lastamboi..pandai plak Aqib speaking n3 che ngoh pada 12 Mac 2014..dan hari ni..1 April 2014..lamanya che ngoh menyepi...bukan apa anti ankel akak abang...che ngoh memang sibuk..hari tu che ngoh sibuk buat hantaran untuk Pak Alang Aqib kahwin..Pak Alang tu adik suami che ngoh yer...che ngoh sibuk buat hantaran...che ngoh la sibuk mekapkan alang...kikiki..kenduri tu 22 Mac 2014 kat Kuala Krai Kelantan..pahtu 27 Mac 2014 che ngoh sibuk uruskan kenduri nak sambut beras  biras che ngoh merangkap mak alang Aqib la...kesian che ngoh...Pstt..padahal che ngoh bagi gula2 je pun...hihihi
pastu dah setel kenduri...che ngoh sibuk plak uruskan Tok Ma, merangkap ma Che Ngoh..Tok Ma tak berapa sihat...tapi alhamdulillah..Tok Ma dah makin baik...
jadinya...che ngoh pesan..skang baru che ngoh nak sapu2..bersihkan sawang2 kat blog che ngoh ni...Aqib x pandai..Aqib pandai suh Che Ngoh bukak phone che ngoh n pasang citer Pingu je...mengekek2 Aqib ketawa kalau tengok pingu..tapi kalau che ngoh susuk/ sembunyikan phone dia..memang meraung2 Aqib..tau takut che ngoh..hahahaha
nantikan kemunculan che ngoh dengan cerita2nya..
baibai semua...ada pape pesanan utk che ngoh tak???hihi
Bajet hot r taip n3 camni cheqna oi..hahahahaha 

Mar 12, 2014

~ WW ~


Mar 11, 2014

~ menjawab pertanyaan KAKAK ~

assalamualaikum
masih berkisar tentang misteri MH370
kali ni cheqna nak jawab pertanyaan KAKAK
apa yang KAKAK tanya???
sama2 klik gambo untuk melihat dengan lebih jelas
ok kakak..sebetulnya kaunselor2 yang terlibat dalam krisis kali ini adalah rakan sejawatan cheqna dari Jabatan Kebajikan Masyarakat..ada juga kaunselor dari JPW, JPA..kalau ikutkan hati..memang cheqna nak kesana bagi menjalankan intervensi krisis kepada keluarga mangsa....tapi kami di Terengganu ni tak menerima apa2 arahan lagi..kalau ditugaskan kami berbesar hati untuk kesana bagi menjalankan intervensi krisis kepada mereka..
apepun..sama2 kita teruskan doa tanpa henti buat mereka...insyaallah..semuanya kan baik2 saja..

Mar 10, 2014

~ lebih baik diam ~

assalamualaikum
cheqna bukanlah orang bijak pandai...tapi bagi cheqna..hayati ayat diatas..senang
ni tidak...masing2 sibuk berlumba nak jadi orang pertama yang update perkembangan semasa mengenai MH370..sedangkan info yang diberi ntah ape2..ntah betul ntah tidak..
malah ada yang bangang..maaflah..ayat kasar sket....boleh lagi jadikan isu ini sebagai gurauan...tak kena pada diri sendiri or ahli keluarga ko...boleh r ko buat main2..kena sembunyi dek buniain la....agenda politik la...kapalterbang dah jumpa la (sambil share gambar kapalterbang mainan)...memang kurang hajar bagi cheqna....tak fikir langsung perasaan ahli keluarga mereka yang terlibat...sakitnya hati cheqna...
better diam..dan doakan yang baik2 saja.. 
MH370.....kami tak putus2 berdoa untukmu.... 

Mar 6, 2014

~ =) ~

assalamualaikum
ni je dapat update....x sempat..

Mar 5, 2014

~ ada bezanya ~

assalamualaikum

HORMAT dan TAKUT
ada bezanya....

Mar 4, 2014

~yihhhaaaa...~

assalamualaikum
alhamdulillah....kami kat trg cuti hari ini..ouhh indahnya dunia..

sila jeles bagi yang bekerja.....
ouh..bagi yang nak tengok sponge cotton batik tu cepat2 hubungi cheqna yer...esok sahabat cheqna nak g order kainnya.....tahu kan camana nak hubungi???
semalam sahabat cheqna tu wasap lagi gambar2 kain yang cantik2..arghhh pitam.....

Mar 3, 2014

~ semangat ni..pening jap rasanya ~

assalamualaikum...
2,3 hari ni..memang pening buat pilihan...raya lambat lagi...amboi cheqna...cakap bab raya ko...nasib baik puasa dah habis ganti..anda pulak bagaimana??dah habis ganti?????jawablah sendiri yer..hehehehehe
kita orang pompuan ni..kalau bab raya..memang kita lah juara...pilih warna tema...pilih kain...pilih kuih raya...hahahaha...bab baju raya...hari sabtu baru ni g bandar Kuala Terengganu..kebetulan nampak kedai cina Swiss tu bukak..suami nak g amik baju melayu yang ditempah sempena perkahwinan adik kami nanti ( adik suami)..cina tu cakap ngan suami...kalau nak tempah baju raya..bulan 4 last amik tempahan...amboi....puasa pun belum lagi..tapi nak buat camana...cina tu cakap..takut tak sempat...jadinya memang kena cepatlah...
tukang jahit baju kurung plak memang siang2 dah cakap bulan 4 last oder diamik....hadoii.....jadinya skang ni memang cheqna tengah memilih kain2 untuk dijadikan baju raya la...mujur berdua je...hahahaha..kalau yang ada anak ramai tu kompem pening gak kan....
jadinya kebetulan sahabat cheqna duk tunjuk kain2 baru yang dia nak beli..kami pun apa lagi..tumpang sekaki..wehh rambang mata..dalam N3 INI cheqna dah tunjuk sket kan...ada lagi yang latest..cheqna malas nak upload kat sini sebab nak kena transfer gambar la plak...kalau sape2 berminat nak tengok boleh emel kat cheqna di alangfarina@yahoo.com..bleh tinggalkan nombor phone untuk diwasap or dipm kot facebook...
cantik2 la design dia..pastu semalam cheqna dah pegang kain sponge cotton dan juga cotton biasa..memang best r kain sponge cotton ni..balik tunjuk kat suami...dia pun kata sponge cotton ni best...
so..apa lagi...mehla kita sama2 menghabiskan duit untuk membeli baju raya..hahahahaha..pening nak pilih sebab semuanya cantik cantik....

Mar 2, 2014

~ cotton batik n sponge cotton batik ~

assalamualaikum
semalam sahabat cheqna ada tunjuk sesuatu kepada cheqna...cadangnya nak buat untuk semua staff opis...so sambil2 tu..cheqna tunjukkan kat sini..kot2 ada yang berkenan..boleh tumpang sekaki...
pilih pilih
klik gambar untuk gambaran lebih jelas yer
pilih pilih
ada cotton batik biasa...ada sponge cotton..sponge cotton ni lebih lembut dari cotton biasa...harga???x payah nak pm pm bagai..nah cheqna kasi regenya kat sini..
cotton batik RM100 x termasuk postage
sponge cotton batik RM130 x termasuk postage
sape2 berminat leh emel cheqna kat alangfarina@yahoo.com atau kat wechat cari je alangfarina...kalau nak wasap pun boleh...tinggalkan nombor phone kat emel cheqna...insyaallah esok sahabat cheqna ni nak g oder kain2 ni...

Feb 27, 2014

~ peranan suami~

assalamualaikum
kali ini kita bertemu dalam segmen bersama prof Muhana..hahahaha..ekceli kami2                     ( psychologist JKMNT) ni ada nama samaran yang dipetik dari nama Prof Muhaya..contoh Kak Huda..kami gelarkan Prog Muhada..wani jadi prof Muhani..kak zie jadi Prof Muhazi..Shahlan jadi Prof Muhalan...dan cheqna jadi Prof Muhana....boleh ke sepupu cheqna dikasiknya cheqna Prof Muhampeh...sabar jela
cheqna nak sentuh pasal rumahtangga hari ni..bukan ape..kebetulan ada kes yang cheqna terima..
ok..dalam rumahtangga..mencari rezeki untuk menanggung isteri anak2 adalah suami kan...ok..kat sini cheqna nak jelaskan betapa sebenarnya tanggungjawab seorang suami bukannya mudah...mencari rezeki untuk menanggung isteri dan anak2...pernahkah suami2 fikir tentang keberkatan rezeki yang dicari dan diberi kepada isteri dan anak2.
ada kes...mewah sangat laki bini ni walau isteri hanya bekerja sebagai kerani yang gajinya hanya RM500++ dan suami pulak hanyalah polis bantuan..maaf..bukan cheqna nak menghina atau merendahkan kerja as a kerani mahupun polis bantuan yer..mohon baca sampai habis..
dalam diam..suami rupanya menjual dadah...kalu orang terengganu gok kata tokang la...patutla dimewahkan sangat isteri dan anaknya...dan paling sedih..isteri tahu pekerjaan suami dia tapi tak mampu berbuat apa2 sebab ikut katanya..saya terlalu bahagia bila dilimpahi kemewahan..Ya Allah Ya Rabbi..cheqna mengucap panjang....
ko bagi makan isteri anak ko dengan duit haram..jadi darah daging ko..isteri dan anak ko...camana tu Ya Allah...cheqna banyak gak bagi pencerahan kepada isteri dia..harap2 dia dapat sedarkan suami dia...ikut kata isteri dia...suami dia solat tak tinggal...tapi entahlah..wallahualam..
citer ngan suami...menggeleng kepala dia..cheqna tak tahu nak komen camana lagi..cheqna bukan orang yang pandai sangat bab agama...tapi tahulah hukum halal haram tu...tak tahulah...sebab isteri dan anak2 kita..hasil didikan  kita...kalau kita bagi makan mende haram..camana nak bentuk akhlak yang baik..mende haram ni bukan setakat arak babi sahaja...
dan kebanyakan kes remaja2 yang tingkahlaku tak elok cheqna terima..kalau dibuat penerokaan..ada kaitan dengan cara keluarga besarkan mereka...wallahualam..doakan yang baik2 saja... 
peranan suami/ayah..bukan mudah sebenarnya....tapi kalau kena caranya..Allah pasti akan memudahkan urusan kita....