Apr 16, 2014

~ cheqna ada blog ke??~

assalamualaikum
sering dihambat waktu yang semakin mencemburui hinggakan daku terlupa rupanya daku miliki sebuah blog yang menghubungkan daku dengan peminat daku..Allah..peminat tu....hahahahaha
alahai semua yang masih setia menjengah disini...cheqna ni lately sibuk sket...kadang2 buat sibuk pun yer...hahahaha banyak aktiviti
 ni gambar masa 13 April 2014..mukadimah jela sket..ni masa program Kembara Kebajikan 1 Malaysia yang berlangsung di Besut, Terengganu. tapi 12 April kami dah berkampung kat Besut
korang tengok kak oya..x puas hati cheqna yang cantik bergambar camtu..hahahahani sebahagian dari psychologist JKMNT dan dibantu oleh 6 orang pelajar praktikum...
nak citer panjang...nanti2 la yer...kekangan sangat skang ni..rindu nak bermalasan di blog..tinggalkan komen...bermesra2 ngan korang semua...eh ke dah ada yang lupakan cheqna ni??huarghhhhhh
i cuba ok....

Apr 10, 2014

~ ini kisah saya ~

assalamualaikum
hai hai hai...saya menyibuk lagi dekat blog che ngoh sayer..anti ankel abang akak rindukan saya tak???rindukan che ngoh saya buat aper...hihihihi
rindu aqib yer???hihi...ni hobi sayer,,suka amik phone che ngoh ayah ngoh..mama..che su..anjang saya untuk saya main game...walaupun usia saya baru 2 tahun 6 bulan..saya pandai segala galanya..setakat nak tekan youtube tu tak de hal la...kalau phone che ngoh..saya suka tekan hot fm dan juga g kat gallery tengok pocoyo..che ngoh saya baik..siap donlod citer pocoyo untuk saya tengok...padahal che ngoh tu malas nak layan saya..hihihi
ni ngan ayah ngoh sayer..ala...suami kesayangan che ngoh tu...masa ni che ngoh dan ayah ngoh bawak aqib g pasar payang..che ngoh mengidam nak makan bihun sup atas paso payang..mengidam???mengada2 je che ngoh tu...hahahaha...masa che ngoh snap gambo ni...che ngoh kata aqib mengada2 sebab buat muka comel n khipuk gitu..che ngoh jeles la tu..che ngoh ni bagus tau..suka bawak aqib jalan2...suka kidnap aqib dari mama..hari tu che ngoh siap bawak aqib pergi tidur umah tok ma lagi..ala..mak kepada che ngoh la...mujur aqib baik..x nangis...kalau aqib nangis mau che ngoh ngan ayah ngoh nangis jugak..hahahaha
lepas makan bihun sup..che ngoh ngan ayah ngoh bawak aqib jalan jalan kat Batu Buruk plak..bagus kan che ngoh ngan ayah ngoh ni..hihi..puas aqib dapat main buaian..gelongsor kat sini..tapi kadang2 che ngoh ayah ngoh tak larat nak kejar aqib yang bebas belarian di pantai ini..jadi dengan malasnya mereka dukung aqib n bawak aqib balik..kejam tau che ngoh ngan ayah ngoh ni....masa ni aqib tengah fikir...bila agaknya Allah nak bagi aqib ni sepupu ye...sian che ngoh ngan ayah ngoh...tapi agak2 anti ankel abang kakak..kalau che ngoh ada baby..che ngoh ayah ngoh sayang aqib lagi tak??kikikiki
dah..itu saja karangan dari aqib...semoga anti ankel semua puas hati dah merindui aqib lagi lepas ini..bai bai bai 

Apr 9, 2014

~ 27 Mac 2014~

assalamualaikum
ni kenduri kat umah kami plak...berlaku on 27 Mac 2014
sian adik cheqna..sensorang je..isteri tak de..kemana isterinya??hahaha meh nak citer...seminggu sebelum akad nikah mereka(22 Mac 2014) bakal isteri aman pada waktu itu mendapat surat tawaran bekerja dan kena hadiri kursus dulu kat KL..dan kursus tu bermula 24 Mac hingga 28 Mac 2014..hambik.,..memang sah sah x de la waktu kenduri kat umah kami...bakal beras cheqna(pada ketika itu) ekceli pelajar jurusan kedoktoran dari uni kat indon..so bila dapat surat tu..dia try kol untuk mintak tangguh tapi urusetia x berapa nak kasi sebab takut tempat yang dia mintak untuk kerja u diisi oleh orang lain dan tak tahu bila lagi kursus ini akan diadakan...so setelah perbincangan dibuat..maka dengan berat hati..beras cheqna yang baru bergelar isteri selama 2 hari terpaksa mengorbankan jiwa dan raga menghadiri kursus kat Kl tu..
alhamdulillah..beras cheqna dapat kije kat HSNZ, KT. dekat ngan suami..alhamdulillah...=) 
pemilik blog bersama adik ipo yang bongsu..adik ipo cheqna ni memang wehi gambo....x pasal2 kakok ipo pun terjebak sama...hahahaha
pesen tak de monopod..so senget2 jela kepala tu...dah pengantin pompuan tak de..kita bergambar jela sesama kita =)
adik mak yang bongsu ( cheqna panggil Cu Nor) dan anak sedara mak yang sulung ( cheqna panggil abang)
alhamdulillah..semua dah selamat..beras cheqna namanya ikin pun dah selamat bekerja...

Apr 8, 2014

~episod kahwin~

assalamualaikum
mak bizi weh...tak sempat sangat lately nak beramas mesra ngan blog..nak berkunjung ke rumah kengkawan pun x sempat..alahai..
jom sambung episod kahwin adik ipar cheqna ni
tengah berdebar adik ipar ku ini..sebelum naik masjid ni..bila kami sampai..cheqna g kat kereta yang jiran bawak untuk chek barang hantaran..terus adik ipar cheqna buka cermin kereta n tanya
"kak...pahtu guane ni??"
cheqna jawab "guane guane..meh r turun...nak akad nikah doh kekgi ni"
"aman debor ni"
memang time ni nampak sangat adik cheqna ni gugup n berdebar..kesian plak..so cheqna iringi adik cheqna ke masjid..sambil cheqna pesan suh selawat banyak2..sampai masjid..terus touch up mana2 yang perlu...korang bayangkan..suami..adik2 ipar cheqna ( 2 laki n last girl) jenis tinggi melayut..cheqna jnis ayam katik...nak touch up adik memang sah2 cheqna kena dongak n adik cheqna ni terpaksa la merendahkan dirinya dan menadah muka untuk ditenyeh2 oleh cheqna...hahahaha
 memang nampak sangat adik cheqna ni berdebar n takut...pucat muka2...eh eh..smart plak mamat baju biru tu...auwwww...hahahaha
alhamdulillah dengan 2 kali lafaz, selamat sudah menjadi suami orang...2 kali lafaz ni bukannya apa..saksi belah pengantin perempuan tak berapa dengar kot masa lafaz pertama...kesian adik cheqna ni..ingatkan dah lepas..rupanya belum...hiuhihi
baju pepel sepupu..tudung biru adik ipo yang bongsu...berkenan??x payah..dua2 ni dah ada buayafriends..hahahaha
 ni dah lepas akad nikah..sementara tunggu nak g umah pengantin perempuan...Ya Allah...tak kurusnye pompuan berbaju biru itu...hahahaha....bandingkan lengan cheqna ngan lengan lakiku...hahaha agak agak kalu kami wrestling lengan memang kompem laki i kalah u...hahahaha..makin bulat muka lakiku..mana taknya..memalam buta pun still lapar...ada ketikanya kul 12 malam.."yang..abang lapo" sambil buat muka kesian..hari tak kerja memang kompem ku goreng nasik ke...wat mee rebus ke...kalau hari kije...sorry naik lorry..makan meggi la jawabnya
family in law cheqna...baju merah tu adik ipar jugak hokeh...berkenan jugak??x payah...hahahaha...ayah jela x de lam gambar ni...ayah memang pesen tak leh jalan jauh..mabuk..
alhamdulillah...semua dah selamat...kepada berasku..selamat datang ke dalam keluarga kami yang memang havoc...giler2 ni....hahahahaha

Apr 2, 2014

~ persiapan..~

assalamualaikum
seperti yang Aqib citer dalam n3 ini..makanya kali ni cheqna share sket pasal kenduri adik ipar cheqna..kenduri belah pengantin perempuan pada 22 Mac 2014 hari sabtu..dan kenduri umah mak pada 27 Mac 2014
cheqna uruskan sedikit persiapan la..ni utk bagi goodies pada tetamu yang berkunjung pada 27 Mac 2014 nanti..ekceli mak buat kenduri kesyukuran kat umah..ada orang kata kalau wat kesyukuran tak payah bagi takpe goodies ni tapi tak pelah...bukan beria ia beno pun goodies ni...cheqna buat dalam 240 beg...
yang ni memang hasil kerastangan cheqna...ghasak..dah cakap ngan mak..x pandai sangat buat mende2 alah ni...touch up sket2 je boleh r...suami memang duk mengutuk je...hahahaha...biar r..sib baik menjadi walau tak menjadi sepenuhnya...hahahaha..7 hantaran cheqna buat seminggu sebelum tarikh akad nikah adik ipar cheqna tu...balik keje malam2 buat r sket2..memang sibuk la...tu yang blog terabai serabai tu...normally blog ni cheqna taip malam..esoknya baru publish....dah bila sibuk memang tak r blog2 ni...nak masak pun tak sempat alasan je ni banyak makan umah mak n kat kedai r..sib baik suami faham..kalau tak..hurm....
suami ahkak rajin membantu hokeh...ni malam 21 Mac 2014..suami la yang kreatif ikat2 riben cam gitu..kena ngan tema u ollss...hahaha...i like biru...
tekun sungguh suami cheqna ni..suami cheqna ni kalau buat sesuatu mende memang sangat teliti...tekun...cheqna main hentam je...hahahaha..perbezaan itulah yang menjadikan kami semakin rapat..mesra gitu..lalalalala
nanti cheqna citer masa 22 Mac 2014 plak yer...sabar menanti..

Apr 1, 2014

~ pesanan dari che ngoh sayer~

assalamualaikum
hai semua...uncle2..anti2...akak2..abang2...saya Aqib..anak buah kesayangan che ngoh saya merangkap pemilik blog ini....apa khabar semua???Aqib sihat..che ngoh pun sihat..=)
che ngoh pesan..che ngoh sibuk skang ni...sibuk uruskan Aqib...hahahahaha...lastamboi..pandai plak Aqib speaking n3 che ngoh pada 12 Mac 2014..dan hari ni..1 April 2014..lamanya che ngoh menyepi...bukan apa anti ankel akak abang...che ngoh memang sibuk..hari tu che ngoh sibuk buat hantaran untuk Pak Alang Aqib kahwin..Pak Alang tu adik suami che ngoh yer...che ngoh sibuk buat hantaran...che ngoh la sibuk mekapkan alang...kikiki..kenduri tu 22 Mac 2014 kat Kuala Krai Kelantan..pahtu 27 Mac 2014 che ngoh sibuk uruskan kenduri nak sambut beras  biras che ngoh merangkap mak alang Aqib la...kesian che ngoh...Pstt..padahal che ngoh bagi gula2 je pun...hihihi
pastu dah setel kenduri...che ngoh sibuk plak uruskan Tok Ma, merangkap ma Che Ngoh..Tok Ma tak berapa sihat...tapi alhamdulillah..Tok Ma dah makin baik...
jadinya...che ngoh pesan..skang baru che ngoh nak sapu2..bersihkan sawang2 kat blog che ngoh ni...Aqib x pandai..Aqib pandai suh Che Ngoh bukak phone che ngoh n pasang citer Pingu je...mengekek2 Aqib ketawa kalau tengok pingu..tapi kalau che ngoh susuk/ sembunyikan phone dia..memang meraung2 Aqib..tau takut che ngoh..hahahaha
nantikan kemunculan che ngoh dengan cerita2nya..
baibai semua...ada pape pesanan utk che ngoh tak???hihi
Bajet hot r taip n3 camni cheqna oi..hahahahaha 

Mar 12, 2014

~ WW ~


Mar 11, 2014

~ menjawab pertanyaan KAKAK ~

assalamualaikum
masih berkisar tentang misteri MH370
kali ni cheqna nak jawab pertanyaan KAKAK
apa yang KAKAK tanya???
sama2 klik gambo untuk melihat dengan lebih jelas
ok kakak..sebetulnya kaunselor2 yang terlibat dalam krisis kali ini adalah rakan sejawatan cheqna dari Jabatan Kebajikan Masyarakat..ada juga kaunselor dari JPW, JPA..kalau ikutkan hati..memang cheqna nak kesana bagi menjalankan intervensi krisis kepada keluarga mangsa....tapi kami di Terengganu ni tak menerima apa2 arahan lagi..kalau ditugaskan kami berbesar hati untuk kesana bagi menjalankan intervensi krisis kepada mereka..
apepun..sama2 kita teruskan doa tanpa henti buat mereka...insyaallah..semuanya kan baik2 saja..

Mar 10, 2014

~ lebih baik diam ~

assalamualaikum
cheqna bukanlah orang bijak pandai...tapi bagi cheqna..hayati ayat diatas..senang
ni tidak...masing2 sibuk berlumba nak jadi orang pertama yang update perkembangan semasa mengenai MH370..sedangkan info yang diberi ntah ape2..ntah betul ntah tidak..
malah ada yang bangang..maaflah..ayat kasar sket....boleh lagi jadikan isu ini sebagai gurauan...tak kena pada diri sendiri or ahli keluarga ko...boleh r ko buat main2..kena sembunyi dek buniain la....agenda politik la...kapalterbang dah jumpa la (sambil share gambar kapalterbang mainan)...memang kurang hajar bagi cheqna....tak fikir langsung perasaan ahli keluarga mereka yang terlibat...sakitnya hati cheqna...
better diam..dan doakan yang baik2 saja.. 
MH370.....kami tak putus2 berdoa untukmu.... 

Mar 6, 2014

~ =) ~

assalamualaikum
ni je dapat update....x sempat..

Mar 5, 2014

~ ada bezanya ~

assalamualaikum

HORMAT dan TAKUT
ada bezanya....

Mar 4, 2014

~yihhhaaaa...~

assalamualaikum
alhamdulillah....kami kat trg cuti hari ini..ouhh indahnya dunia..

sila jeles bagi yang bekerja.....
ouh..bagi yang nak tengok sponge cotton batik tu cepat2 hubungi cheqna yer...esok sahabat cheqna nak g order kainnya.....tahu kan camana nak hubungi???
semalam sahabat cheqna tu wasap lagi gambar2 kain yang cantik2..arghhh pitam.....

Mar 3, 2014

~ semangat ni..pening jap rasanya ~

assalamualaikum...
2,3 hari ni..memang pening buat pilihan...raya lambat lagi...amboi cheqna...cakap bab raya ko...nasib baik puasa dah habis ganti..anda pulak bagaimana??dah habis ganti?????jawablah sendiri yer..hehehehehe
kita orang pompuan ni..kalau bab raya..memang kita lah juara...pilih warna tema...pilih kain...pilih kuih raya...hahahaha...bab baju raya...hari sabtu baru ni g bandar Kuala Terengganu..kebetulan nampak kedai cina Swiss tu bukak..suami nak g amik baju melayu yang ditempah sempena perkahwinan adik kami nanti ( adik suami)..cina tu cakap ngan suami...kalau nak tempah baju raya..bulan 4 last amik tempahan...amboi....puasa pun belum lagi..tapi nak buat camana...cina tu cakap..takut tak sempat...jadinya memang kena cepatlah...
tukang jahit baju kurung plak memang siang2 dah cakap bulan 4 last oder diamik....hadoii.....jadinya skang ni memang cheqna tengah memilih kain2 untuk dijadikan baju raya la...mujur berdua je...hahahaha..kalau yang ada anak ramai tu kompem pening gak kan....
jadinya kebetulan sahabat cheqna duk tunjuk kain2 baru yang dia nak beli..kami pun apa lagi..tumpang sekaki..wehh rambang mata..dalam N3 INI cheqna dah tunjuk sket kan...ada lagi yang latest..cheqna malas nak upload kat sini sebab nak kena transfer gambar la plak...kalau sape2 berminat nak tengok boleh emel kat cheqna di alangfarina@yahoo.com..bleh tinggalkan nombor phone untuk diwasap or dipm kot facebook...
cantik2 la design dia..pastu semalam cheqna dah pegang kain sponge cotton dan juga cotton biasa..memang best r kain sponge cotton ni..balik tunjuk kat suami...dia pun kata sponge cotton ni best...
so..apa lagi...mehla kita sama2 menghabiskan duit untuk membeli baju raya..hahahahaha..pening nak pilih sebab semuanya cantik cantik....

Mar 2, 2014

~ cotton batik n sponge cotton batik ~

assalamualaikum
semalam sahabat cheqna ada tunjuk sesuatu kepada cheqna...cadangnya nak buat untuk semua staff opis...so sambil2 tu..cheqna tunjukkan kat sini..kot2 ada yang berkenan..boleh tumpang sekaki...
pilih pilih
klik gambar untuk gambaran lebih jelas yer
pilih pilih
ada cotton batik biasa...ada sponge cotton..sponge cotton ni lebih lembut dari cotton biasa...harga???x payah nak pm pm bagai..nah cheqna kasi regenya kat sini..
cotton batik RM100 x termasuk postage
sponge cotton batik RM130 x termasuk postage
sape2 berminat leh emel cheqna kat alangfarina@yahoo.com atau kat wechat cari je alangfarina...kalau nak wasap pun boleh...tinggalkan nombor phone kat emel cheqna...insyaallah esok sahabat cheqna ni nak g oder kain2 ni...

Feb 27, 2014

~ peranan suami~

assalamualaikum
kali ini kita bertemu dalam segmen bersama prof Muhana..hahahaha..ekceli kami2                     ( psychologist JKMNT) ni ada nama samaran yang dipetik dari nama Prof Muhaya..contoh Kak Huda..kami gelarkan Prog Muhada..wani jadi prof Muhani..kak zie jadi Prof Muhazi..Shahlan jadi Prof Muhalan...dan cheqna jadi Prof Muhana....boleh ke sepupu cheqna dikasiknya cheqna Prof Muhampeh...sabar jela
cheqna nak sentuh pasal rumahtangga hari ni..bukan ape..kebetulan ada kes yang cheqna terima..
ok..dalam rumahtangga..mencari rezeki untuk menanggung isteri anak2 adalah suami kan...ok..kat sini cheqna nak jelaskan betapa sebenarnya tanggungjawab seorang suami bukannya mudah...mencari rezeki untuk menanggung isteri dan anak2...pernahkah suami2 fikir tentang keberkatan rezeki yang dicari dan diberi kepada isteri dan anak2.
ada kes...mewah sangat laki bini ni walau isteri hanya bekerja sebagai kerani yang gajinya hanya RM500++ dan suami pulak hanyalah polis bantuan..maaf..bukan cheqna nak menghina atau merendahkan kerja as a kerani mahupun polis bantuan yer..mohon baca sampai habis..
dalam diam..suami rupanya menjual dadah...kalu orang terengganu gok kata tokang la...patutla dimewahkan sangat isteri dan anaknya...dan paling sedih..isteri tahu pekerjaan suami dia tapi tak mampu berbuat apa2 sebab ikut katanya..saya terlalu bahagia bila dilimpahi kemewahan..Ya Allah Ya Rabbi..cheqna mengucap panjang....
ko bagi makan isteri anak ko dengan duit haram..jadi darah daging ko..isteri dan anak ko...camana tu Ya Allah...cheqna banyak gak bagi pencerahan kepada isteri dia..harap2 dia dapat sedarkan suami dia...ikut kata isteri dia...suami dia solat tak tinggal...tapi entahlah..wallahualam..
citer ngan suami...menggeleng kepala dia..cheqna tak tahu nak komen camana lagi..cheqna bukan orang yang pandai sangat bab agama...tapi tahulah hukum halal haram tu...tak tahulah...sebab isteri dan anak2 kita..hasil didikan  kita...kalau kita bagi makan mende haram..camana nak bentuk akhlak yang baik..mende haram ni bukan setakat arak babi sahaja...
dan kebanyakan kes remaja2 yang tingkahlaku tak elok cheqna terima..kalau dibuat penerokaan..ada kaitan dengan cara keluarga besarkan mereka...wallahualam..doakan yang baik2 saja... 
peranan suami/ayah..bukan mudah sebenarnya....tapi kalau kena caranya..Allah pasti akan memudahkan urusan kita....

Feb 26, 2014

~ pagi yang gelap..~

assalamualaikum
sempat snap masa otw datang opis...highway ni lengang...x sibuk mana...almaklumlah..highway tak bertol..hahahaha...subhanallah..cantik sangat matahari....
oo..hari ni rabu erk..so x leh cakap banyak r =)

Feb 24, 2014

~ kek mentega by chef cheqna ~

assalamualaikum
x de mood nak update..batuk  masih lagi berpanjangan...masih lagi tak berapa sihat...tengok kat draft..ada n3 ni masih tak publish..jadi publish yang ni jela...hahahaha boleh gitu??
ni kek mentega kegemaran kami sekuarga..senang je buatnya..kerana kek ni la Haziq sebelah umah datang sampai 3x bagitahu sedap bau...
semuanya cheqna bakar guna pemanggang ajaib ni..senang..x payah nak buka2 oven bagai...ni corengan cheqna...tangan takde seni..ginilah jadinya...
tadaaa...nila hasilnya...gebu gitu..macam tuan yang membuatnya..hahaha...resepi???
250 gm tepung gandum
250 mentega
200g gula...( kalau tak nak manis sangat kurangkan sket)
6 biji telur
pewarna
1 sudu kecik baking powder
1 sudu kecik sodium bikarbonat
mixer kan semua....bahagikan kepada 2 bekas..satu warna asli..satu warna ikut suka anda....pahtu masukkan dalam pemanggang ajaib..lorek2 sket...guna api yang kecik...dalam 20 minit siap...=)
senang kan.....

Feb 20, 2014

~ sambungan kisah semalam ~

assalamualaikum
sambung kisah cheqna tak sihat..
malamnya suhu badan makin panas..suami cakap cheqna merengek2...suami memang tak tidur malam tu..sibuk duk letak kain basah atas kepala...cepat beno kering bila letak atas dahi cheqna...cheqna sendiri tak tahu cheqna tidur ke tak...
esoknya..keadaan still sama..cheqna mintak ngan suami..cheqna nak mandi..mula tu suami tak kasik..tapi cheqna berkeras jugak nak mandi..rasa segar sket pas mandi...tapi kejap je..pastu panas balik..mak pun datang picit cheqna..urut cheqna..dan paling cheqna terharu..mak datang tidur umah cheqna sebab bimbang cheqna makin teruk..standby nak bawak g hospital...mak siap masakkan untuk cheqna..g cari air ngan ustaz untuk cheqna..mau cheqna tak nangis...
hari selasa..alhamdulillah keadaan cheqna makin baik...tapi...suami plak yang terkena demam...alahai..sadis betul kami berdua ni..kami sama2 menjaga r..tapi alhamdulillah demam suami tak teruk...mungkin suami penat sebab jaga cheqna..memang suami betul2 jaga cheqna...mandikan...siapkan cheqna...suap makan minum..semua suami buat...suami tak cukup rehat kot...
semalam...akak ipar cakap..Aqib plak demam..alahai siannya....cheqna dah masuk opis semalam...keadaan masih so so la...x cergas sangat...memang kena banyak minum air masak ni....
hari ni batuk masih ada..tak fully cergas lagi ni...tapi tak nak ikutkan sangat tubuh..takut tak jadi kerja plak nanti
thanks pada yang mendoakan cheqna...yang sudi bertanya khabar memandangkan cheqna tak aktif kat group wasap...ada yang siap nak datang lawat cheqna tapi cheqna tak kasi..bukan sakit teruk pun..susahkan sahabat2 cheqna plak..pepun...thanks banyak2 ye atas doa anda semua..cheqna sangat2 hargai..alhamdulillah..cheqna dikelilingi orang2 yang sangat baik...suami...family mertua...sahabat2 alam nyata dan alam maya..terima kasih banyak2 =) 

Feb 19, 2014

~ kronologinya..kronologi lah sangat ~

assalamualaikum
nak share pasal kesihatan cheqna yang merudum tiba2..
gini kisahnya..
pada 14hb jumaat petang..cheqna ngan hubby balik umah ma..pas makan tengahri hari sabtu tu..tiba2 cheqna muntah...semua isi perut kuar...memang yang cheqna makan totally kuar..baru je pas lunch..dalam 10 minit pas lunch terus muntah...donno y..x de pening x de panas badan..tetiba je muntah...dalam kul 3 petang kami gerak balik sebab hubby ada keje sket..dan adik cheqna request suh cheqna wat kek n dia akan datang amik..singgah umah akak jap..kebetulan aqib nak ikut..so kami bawakla aqib sekali..sampai umah..terus buat kek mentega..senang je kan...tak de la rumit bagai...siap bakar dalam pemanggang ajaib..tiba2 tubuh cheqna panas...memang panas yang kaw2 ni...tiba je....cheqna terus terjelepek la....aqib plak..mungkin dia tahu chengoh x sihat...sebab cheqna suruh dia sentuh tubuh cheqna...aqib tak banyak karenah..amik lego main sendiri...dia tengok cheqna jelepek..dia pun datang tidur sebelah cheqna..jatuh gak air mata...yela...bagusnya budak ni...suami plak masa ni kuar g jupe suami kak oya..ada urusan sket...dia pun tak tahu keadaan cheqna sebab masa dia kuar..cheqna ok je..duk kat dapur wat kek...
adik cheqna datang pun terkejut tengok...tadi ok je katanya...sampai satu tahap..cheqna tepon adik ipo cheqna suh datang amik aqib sebab cheqna totally memang langsung tak bermaya...pasal kek tu..masa cheqna jelepek...ada budak sebelah umah nama haziq umur 5 tahun datang..
"che ngoh che ngoh..sedap ngat bau...adik nok sket" haziq bahasakan diri dia adik sebab dia anak bongsu
"dik...x siap agi...kekgi siap che ngoh bagi" jawab cheqna
"ok..kekgi adik mari mula neh..sedap ngat bau" cheqna dah tak larat nak senyum ke nak kembang2 hidung ke dengar pujian haziq tu...memang dah tak larat sangat...haziq datang 3x bagitau mende yang sama...dan malangnya cheqna tak larat nak bangun untuk potong kek bagi kat dia..adik cheqna datang..cheqna suh dia potong siap2 untuk bagi ke haziq..tapi haziq plak takde...kek tu hubby bagi ke haziq pas kami balik dari klinik malamnya
ok..sambung balik 
maghrib suami balik..cakap ngan suami nak g klinik sebab memang tak larat sangat2...hubby pimpin g toilet untuk amik wudhuk..hah ko...meraung2 cheqna dalam bilik air bila terkena air...sejuk yang amat..sangat2 sejuk.....sambil2 nangis..siap amik wudhuk..solat...memang slow pergerakan cheqna..siap solat terus g klinik..sampai klinik 5 minit sebelum kul 8 malam..dapat no giliran 9..kul 9 baru leh masuk jumpa doktor..bila di chek..suhu 40..tekanan darah 150/90 dan cheqna disahkan terkena virus viral fever..doktor tanya ada ke keluarga terdekat yang demam ke...yup..anak sedara hubby yang sulung, akmal(abang Aqib) yang demam...n doktor kata cheqna terkena jangkitan virus akmal la ni...doktor bagi ubat n mc..suh tunggu sampai hari isnin..kalau isnin tak berkurang jugak..kena admit hospital...
balik klinik...cheqna terus baring...kain basah atas kepala sekejap je kering....hubby x tidur malam tu jaga cheqna...memang caring sangat2...syukurla....dah hampir 2 tahun kami kahwin..hubby tak pernah layan cheqna ngan buruk..malahan dari hari ke hari makin bertambah baik layanan suami pada cheqna...alhamdulillah...
cheqna memang tak makan selepas cheqna muntah kat umah ma...x de selera langsung..tapi suami paksa gak makan sket sebab kena makan ubat..cheqna telan 3 sudu je bubur..cannot go...pas makan ubat..cheqna baring balik...kipas memang tak dibenarkan buka..masa g klinik pun cheqna tak kasik suami buka econ..malahan tingkap pun cheqna tak kasi suami buka...kesian suami menderita kejap..
pas makan ubat...ingatkan keadaan makin ok..tapi tidak.....keadaan makin teruk...
bersambung neh...batuk tak hilang2 lagi ni... 

Feb 17, 2014

Bila nikmat sihat ditarik

Suhu 40 drjh celcius tekanan darah 150/90..hari ni..3 hari sudah cheqna trlntar...dktor kt cheqna dijangkiti virus...alhamdulillah...hr ni tubuh rasa ok sket..bru dpt bukak mata...tubuh pun dah kurang panasnya...doakan cheqna....