Oct 31, 2014

Cotton Span Terengganu

assalamualaikum
lama tidak bersiaran..sibuk memanjang...kerja..bisnes dan kehidupan peribadi..cewwwahhh gitu..
ringkas saje n3 kali ini...just nak maklumkan kepada sesiapa yang berminat dengan cotton span terengganu yang dicanting bukan guna komputer or blog...memang handmade..boleh berkunjung ke SINI
sila la terjah kot2 ada yang berkenan ok...nombor telefon untuk dihubungi ada tertera disitu...tq semua
errr....ada yang masih ingat cheqna kan???hihihihi

Sep 25, 2014

~ Melancong ke Korea ~

assalamualaikum
alhamdulillah...23 September 2014..selamat mendarat di Kuala Terengganu setelah berada di Korea bermula 17 September 2014.
malam pertama..wah ko..ayat tak menahan...nanti citer lanjut yer..
sesape berminat nak pergi Korea 16-21 Mac 2015 ( late winter) wasap cheqna di nombor 0199707531..nak tanya pasal sponge cotton pun boleh...=) stok baru petang karang akan diupload...ok bye..

Sep 15, 2014

sambung citer hantu

assalamualaikum
maaf..n3 ini mungkin panjang.....sebab malas nak buat episod sambung2..takut tak sempat..nanti korang marah cheqna...hahahaha 
n3 pasal hantu....kena citer cepat2 sebab stat selasa...tuan punya blog akan bercuti..yihhhhhaaaaaaa..bercuti sampai 23hb insyaallah.....nanti update pasal percutian cheqna tu yer....destinasi yang menjadi kegilaan...hahahaha
ok sambung...rupanya yang kak muni.,.cheqna nampak tu bukan kak zie...ok nanti dulu...selasa malam...lepas habis LDK dalam kul 11 malam...cheqna dah set dalam kepala nak tidur terus lepas ni....rupanya katil anganku musnah
Jurulatih Pak Abu bagitau ada xtvt..dipanggil solo night....antara konselor yang pergi adalah cheqna n kak oya je...yang lain ( Iza..kak uda..kak zie..kak siti n shahlan) tak join...kak muni join...yang kelakonya semua yang pergi 26 orang....means 8 orang jela yang tak join...cheqna nombor 24..kak muni 23 dan kak oya 22...maknanya cheqna adalah orang ke3 yang dalam barisan yang memulakan perjalanan meredah hutan dimalam hari..depan cheqna nombor 25 adalah Syida...dan nombor 26 cheqna x ingat namanya...depan sekali of coz pak abu
peserta wanita mulakan perjalanan dulu..thats y cheqna peserta ke3 walaupun nombor 24...laki belakang..so belakang cheqna adalah kak muni dan belakang kak muni adalah kak oya..kami mulakan perjalanan...gelap gulita....syida duk bagitahu hati2 ada akar...hati2 ada pokok..so cheqna pun akan ulang la untuk makluman orang belakang...tiba tiba
>
>
>
>
>
>
>
makin jauh berjalan..makin cheqna tak dengar suara2 orang belakang..cheqna masih rasa kak muni pegang pinggang cheqna...cheqna pun tanya kak muni
"kak...bakpe aku x dengo doh suara2 orang kat belakang?"
kak muni jawab dalam suara takut2 dan ketar2
"na...mung tau dop..aku dah terputus hubungan dengan orang belakang"
cheqna pun terus bagitau
"ok dakpe...pegang aku kemas2... kuat2 kak" sebab cheqna tahu kak oya dan kak muni boleh dikategorikan sebagai kurang berani especially kak oya...masa kak muni bagitahu tu otomatik teringatkan kak oya..Ya Allah...ganelah kak oya....
dan tiba2 juga..terasa tiada lagi pelukan kak muni di pinggang cheqna...ahh sudah.....macamana ni..tak sempat nak fikir pape...terasa bahu cheqna dipegang dengan kasar..menekan tubuh cheqna sambil cheqna dengar suara berbunyi :
"DUDUK"
terus cheqna terduduk u...syida tak nak lepaskan pegangan tangan cheqna tapi cheqna terpaksa lepaskan...dengar syida panggil..."akak"...tapi cheqna tak dapat buat pape..
ok..korang bayangkan...dengan keadaan yang gelap gelita....hutan ko.....memang tak nampak pape...sunyi...hanya dengar suara unggas2..cengkerik2...tu je....x nampak pape...mulut cheqna tak berhenti baca ayat kursi..al fatihah..ayat seribu dinar...dan ntah ape2 lagi ayat...sedang cheqna duk membaca ayat2....dalam 10 ke 15 minit kot....tiba2 terdengar suara perempuan...
"akak...akak"
cheqna ni bila dengar je suara...hah sudah..ni orang ke bukan ni..yelah korang oii..dalam hutan...jam dah dekat kul 12 malam...memang haruslah ku fikir bukan2..cheqna tak jawab panggilan tu...dengar lagi....
"akak....akak...akak kat mana...."
pun cheqna tak jawab...
"akak!!!!!!!!!akak!!!!!!!!!!!!" dengar lagi suara perempuan memanggil
cheqna pun TERjawab
"ye...akak kat sini"
"akak....ni kita..syida....kita takut kak..akak kat mana"
"akak kat sini...meh kat sini"
"akak kat mana...kita tak nampak kak"
"awak jalan je.."
"kita tak nampak kak"
"jalan je!!!!!!!!!!" cheqna tinggikan suara....dahlah pitching aku ni mengalahkan dibah noor...memang bergema r hutan tu..hahahahaha
sekali nampak ada orang berjalan...cheqna masa tu YA Allah..betul ke ni orang....
"Akak...Allahuakbar akak..kita ni syida" sambil dia pegang tangan cheqna
sebaik dengar dia sebut Allahuakbar..cheqna dalam hati kata..hah..betul la ni syida..hahaha...kemas keming ko syida pegang tangan cheqna...jari manis kiri cheqna ada cincin...sakitnya Tuhan je tahu....hahahaha tapi ku tahan kesakitan itu sebab rasa syida tu takut sangat...ketar tangan dia...terus cheqna suh dia baca apa2 yang patut..
lama..kami dalam hutan tu,.....cheqna tak berani nak toleh kiri kanan..sebab ada satu ketika cheqna nampak imbasan putih tepi cheqna..macam orang gitu....
kak muni kena usik...di garunya belakang kak muni dengan daun..kak muni beranggapan jurulatih...tapi bila difikir logik...macamana jurulatih boleh berada berhampiran kami sebab jalan sempit...at least akan dengar jugak derap tapak kaki tu...tapi x de...chemat staf opis cheqna pun kena usik gitu..dia siap pusing 360 darjah bila diganggu tapi x nampak sesiapa pun..
kak muni dalam kelas sebelum aktiviti ni pakai shawl buat selimut badan...masa masuk hutan tu dia siap simpan awal2 dalam beg shawl tu....tapi...boleh jurulatih tanya dia "awak yang pakai shawl dalam hutan tadi kan"..kak muni cepat2 menggeleng kepala sebab tu bukan dia
bila dah habis xtvt ni..masing2 citer tak berani nak angkat muka...terutama kak oya..bila disuruh duduk..,muka dia terus dia letak kat lutut..means keadaan dia macam mencangkung...sambil peluk lutut dan muka dilutut la...cheqna pulak hanya berani pandang depan..kiri kanan tak berani...masa tu terfikir..adakah imbasan putih yang cheqna nampak tu seperti yang jurulatih bagitahu...huhuhuhu
pasal orang berkemban yang kak muni nampak tu...kak siti pun nampak....dan paling teruk kena usik adalah shahlan...kali pertama bergolek adalah belon ( malam pertama kami main belon..dan belon tu kami bawak balik bilik masing2) kali kedua bergolek adalah belon..kali ke3 bergolek..hambik...kepala sahaja...memang shahlan pejam mata kemas2.....tapi...shahlan dikacau lagi...mende alah tu memunculkan diri dalam cermin.....terkedu shahlan...sehinggakan bila tudung botol perfume dia jatuh..hanya mampu digaga2 dengan kaki ke ngan tangan je...dia tak berani nak intai bawah katil tu....barang mandian yang merata2 dia letak..tetiba berada kemas dalam gayung....ingatkan cleaner yang kemaskan..rupanya tak..cleaner takkan masuk bilik selagi peserta masih ada...hurmmm.....misteri nusantara betul...tapi tak heranla sebab memang dalam hutan kan..
dah..tu je citer hantu..korang tak payah imagine hantu tu usik2 cheqna ke...x mo x mo xmo...seram mak....hahahahaha
jangan lupa  klik SINI yer...buktikan sokongan anda kepada cheqna....hahahahahaha =)

Sep 12, 2014

~Mistik..seram..menakutkan..~

assalamualaikum
ok..ini kisah yang ditungu tunggu.....hamboiii...sape yang baca diwaktu malam nasib r...hahahaha
alkisahnya..
semua peserta seramai 34 orang (22 pompuan dan 12 laki2) masing2 bukak citer selepas semua meninggalkan BTN Lipis..
peserta wanita 22 orang ditempatkan di dorm rama2..yang lelaki dorm kumbang...makanya setelah sampai....diberi taklimat sket...kami pun berangkat ke dorm masing2..cheqna..kak oya..kak muni..kak zie n kak iza pilih katil tengah2..manakala kak uda n kak siti betul2 katil depan...depan toilet.... 
korang bayangkan jela erk..sebabnya cheqna tak amik gambo la plop...katilnya double dacker tu..disusun 1 2 means boleh tempatkan 4 orang la kan...2 atas 2 bawah..pahtu depan laluan untk kita g mari g mari...dan katil bertentangan la...dipisahkan oleh locker...4 orang..berdindingkan locker n sebelah locker 4 buah katil plak...korang faham tak ni???hahahahaha..faham2 kan jela....so cheqna amik katil bawah..setentang ngan cheqna katil bawah adalah kak oya n kak muni...so sebelah cheqna x de orang sebab kak zi n kak iza nak duk atas...so cheqna sorang2 la ni kat bawah tu..antara 2 katil cheqna rapatkan...luas sket nak bukak locker..
malam pertama..habis je kelas....cheqna x cakap banyak...dah pukul 11 lebih..terus cheqna landing atas katil..sodakolloh.....
dalam kul 4pg..cheqna terkejut..pusing kiri..tengok ada orang sebelah cheqna..terus capai spek..oouhhh..okk...kak zie..n terus sambung tidur balik.....rupanya.......
lebih kurang yang gini ada katil sebelah cheqna...apa yang dia buat????
selanjutnya....sambung pas ni....hari ni jumaat..trg cuti..ok nak setel kije dapur bye..

Sep 11, 2014

~ pengalaman yang tak dapat dibeli dimana mana kedai ~

assalamualaikum
sambungan kisah BTN kat Lipis

ni pengarah JKMNT masa majlis penutup..kenapa cheqna kat situ??macam biasa..tetap dan berpencen sebagai juruacara majlis....hahahaha...ekceli dah lama letak jawatan..kasi muka2 baru naik..tapi bila Pn. Alifah PTD mintak tolong...i terus lemah you..tak leh la nak menolak kalau orang mintak tolong kena dengan caranya...kalau mintak tolong dengan cara yang tak sepatutnya cheqna otometik tak lemah...hahahahaha
kak muni n kak siti bersama of coz la cheqna..hahahahaha..jangan tegur kenapa cheqna makin gebu ok..ouh..baju yang cheqna pakai tu adalah sponge cotton ok nampak...cara pomot bisnes kat situ hahahahaha
with cikmat..staf opis cheqna...baru masuk opis cheqna awal Julai baru ni...baru nak beramasberamah mesra ni....nampak je muda cikmat ni...tapi dah 40 hokeh....anak dah 5 ke 6....awet muda ngkoooo...
ni group WAJA..Haris..kak siti..cheqna..kak muni...kak siti...pn. narisa..ciknik dan tuan syed...banyak kisah suka duka dengan kumpulan WAJA..paling best masa kembara dalam hutan..memang takkan kami lupakan sampai bila bila...sebab yang merasa hanya kami...kawan2 dari group lain hanya mampu mendengar apa yang kami lalui....
ni bergambar bersama semua peserta dan juga pengarah serta orang2 dari BTN..spot me??oh yeahhhhh
free style....34 orang peserta..22 perempuan dan 12 lelaki...22 orang peserta wanita dalam 1 dorm...banyak nya kisah seram dan mistik dalam dorm rama rama dan kisah menyeramkan dalam dorm kumbang..Ya Allah..masing masing berani bukak citer lepas dah balik..dah sampai ganu..masa kat Lipis semua diam membisu..apa kisahnya?????nantikan n3 seterusnya...nampak??cara nak suh korang still bukak blog cheqna...hahahahahaha...
ok bye... 
Klik SINI untuk tengok2 yer..tq dear =) 

Sep 10, 2014

cotton batik dan span cotton batik

assalamualaikum
promot sikit
Ini adalah kain pasang span cotton corak batik
sila jamu mata...kot2 ada yang berkenan =)
untuk keterangan lanjut..sila cari cheqna di alangfarina@yahoo.com ataupun klik SINI yer
selamat menjamu mata..n3 citer hantu lepas2 ni yer =)
sponge cotton 4 meter
                                                   sponge cotton 4 meter
 sponge cotton 4 meter
sponge cotton 4 meter
sponge cotton 4 meter sold
sponge cotton 4 meter
sponge cotton 4 meter
sponge cotton  4 metersold
sponge cotton ni special sket sebab 5 meter SOLD
sponge cotton 4 meter
kalau ada sebarang pertanyaan boleh cari cheqna sepertimana cheqna bagitahu kat atas tadi..kain sponge cotton ni sejuk..lembut berbau wangi..senang diiron dan semestinya sedap dipakai...pada asalnya bukan cheqna nak berbisnes..cheqna banyak beli untuk kegunaan cheqna sendiri..bila cheqna pakai...ramai yang berkenan...so apalagi..peluang untuk berbisnes Allah bagi...cheqna pun amikla peluang itu....yang pasti memang tak menyesal bila dah pakai kain ini...
=)

Sep 9, 2014

~ episod 2- ada hantu ~

assalamualaikum
sambung lagi kisah di Lipis, Pahang
kami....bergambar sebelum turun dinding ni...4 orang turun...lagi 2 tak turun...jurulatih tak paksa....
sukenyer izarina...almaklumlah topi kak oya ntah ape2 dah....yang penting..semangat kami tinggi untuk melawan ketakutan masing masing...seronok jugak buat aktivitii macam gini..yela..bukan senang tau nak buat cam gini.....tak de peluang je...err..alasan la kot yang ni..hahahaha
lepas aktiviti turun dinding..tengahari tu kami disuruh untuk masak sendiri by group...yang ni ahli group kami sedang menyiang ayam...ayam tu sembelih sendiri ok..
see..kak muni...korang mampu sudip senduk panjang bagai macam kak muni pegang tu...terpaksa kami gunakan apa yang ada..x payah nak berlagak duk rumah sangat....hahahahaha..kak muni dalam persediaan masak sardin je pun...sudip mengalahkan nak masak ayam 10 ekor....hahahaha
masing masing busy duk goreng ayam..guna pisau la...g cari kayu untuk buat sudip...ko mampu???hahaha...cheqna buat ape??cheqna kan mem...of coz la bagi arahan je...hahahahaha...i basuh perkakas2 u..kalau semua nak masak..sape plak yang nak basuh perkakas2 itu...lalalalala
ouh..ibu tiri sedang berjampi serapah..menyeru roh masterchef agar masakan sardinnya sedap....hahaha ni kalau kak muni baca memang dia ngutuk aku ni..hahahahaha
selesai masak...maka sama2 kami nikmati hasilnya...dibawah pohon yang redup....setelah mengharungi pelbagai rintangan dan dugaan..akhirnya kami dapat makan....alhamdulillah
with kak siti..orang yang seringkali nampak hantu...tettttttt...dah...x payah nak citer lebih lebih....ke ada yang nak tahu???kalau ade i story..kalau tak de...i pendam sendiri..hahahahaha
ouh..ok..ada stok baru yang cheqna upload....nak tengok sila klik SINI tq ye sayang sayang sekalian 

Sep 8, 2014

~ kursus BTN @Lipis Pahang ~

assalamualaikum
selamat datang ke blog cheqna yang kian menyepi..sibuk ye..jangan marah...dan kepada pembaca tegar blog cheqna..sila senyum..=) hahahaha
ok..meh nak share pasal kursus yang cheqna g last week..1-4 September 2014...
cheqna dan rakan2 yang lain seramai 34 orang dari JKMNT menghadiri Program latihan transformasi negara di BTN Lipis Pahang Darul Makmur
kami gerak dari terengganu jam lebih kurang 8 pagi... dan sampai Lipis kul 430 petang...
ni group cheqna..nama group adalah WAJA...waja gitu...hahahahaha..kekuatan 8 orang..hadir berbaris 8 orang penghulu..hahaha tetiba..almaklumlah..nama kursus BTN kan..haruslah mereport gitu....
with kak muni..ni masa petang 2hb..kami dibawa berjalan2 oleh juruletihjurulatih menghayati keindahan hutan...tak de maknanya..ni adalah latihan agar otot2 kaki kami tak krem...sebagai persediaan nak menjelajah hutan nanti..hahaha..sebab kami santai...x la rasa sangat penat...almaklumlah...kenderaan besar lebar dan panjang..laluannya di kiri...jadi tak leh laju2..hahahahaha
ouh tidak!!walaupun cheqna gebu...ye..gebu..bukan gemuk ye..hahahaha..i mampu you buat aktiviti lasak...masuk hutan...dan skang buat aktiviti repailing...ikut kata jurulatih la...kalau ikut kata juruletih...turun dinding je....hahahahaha...ni gambar sebelum turun dinding....
yang ni dah selamat turun...salahkan tangan kak muni yang keto gegor amik gambar tu...i is happy je turun ok...tak delah pucat putih.....hahahahaha
menurunkan autograph..well..dah namanya glemer kan...hahahaha..bukti cheqna terjun ok...eh eh..penat plak rasanya menaip lama2...sambung episod 2 r plak boleh??banyak lagi kisah menarik yang tak akan cheqna dan rakan2 yang lain lupakan..serius memang tak leh lupa..sampai menangis2 cheqna dibuatnya....
tunggu mood rajin datang..cheqna update lagi....errr...bingit telinga kena marah dek laki bini yang hari2 suh cheqna update....hahahahaha...ok adik2 sayang...demimu ku gagahi jua menaip....
so..jumpa lagi dilain n3..nampak??ni salah satu cara untuk i rajinkan diri u..kang kalau citer habis tak de plak citer nanti.....hahaha bye... 

Aug 21, 2014

~ cheqna kembali~

assalamualaikum
Allah...
uhuk uhuk uhuk...berhabuknyer.....hihi..almaklumlah dah hampir 3 ke 4 bulan tak jengah sini...cheqna sibuk+malas sket....eh tak...malas banyak sebenarnya...tambah plak ade projek besar yang cheqna dan suami tengah usahakan..tu yang terbengkalai blog tu
malam tadi...waktu duk sibuk pakaikan patung kain...ada la pembaca setia..eh setia ke??hihi..ada pembaca yang mesej cheqna kot fb..tanya kenapa blog dah lama terbengkalai...sebelum ni pun sejak cheqna dah tak aktif...ada la 2 3 4 16 orang marah cheqna sebab x update...hahaha sorry la sayam sayam...or bak kata suami cheqna ayam itik jarang jarang..hahahaha..
ok..mulai hari ini cheqna akan rajin update ok..kate ko...hahaha..ntah ntah ke laut lagi...insyaallah tak la....akan rajin....rindu jugak..tapi tu lah..kalau dah bizi memang kelaut r...
oh..skang cheqna ngan suami ada wat bisnes sket..bisnes ape??nak tau kena klik SINI baru tau..hahaha 
banyak benda berlaku skang ni dalam hidup..insyaallah ada masa cheqna curahkan disini yer..pada sesape yang rindukan cheqna..jengahlah cheqna disini...takpun kat link yang cheqna bagi tu..wah gitu...hahahaha
ok jumpa lagi..bye...

Apr 30, 2014

~ syurga neraka milik Allah...pilihan di tangan kita ~

assalamualaikum
semua orang ingin ke syurga...namun betulkah cara kita...insyaallah...sama sama kita muhasabah diri dan baiki diri demi syurga yang menanti...
ingatan untuk diri sendiri dan juga pada mereka yang sudi mengambil peduli...

Apr 29, 2014

~ sepanjang 13 April 2014 ~

assalamualaikum
Ya Allah..lately tak tahulah kenapa..nak kata bizi yang amat..tak de la sangat..tapi tak tahu kenapa...bila nak mengadap blog..ada je keje yang datang..yang kene settel..so jadinya makanya...hah amik ko ayat...makanya tergendala la blog cheqna ni....tapi takpe..jom kita sambung citer lagi.. 
masih berkisar tentang program yang kami kendalikan pada 13 April tu...masa ni student sekolah mana ntah datang tulis untuk MH370...ermm..camana la agaknya kesudahan MH370 ni yer..sama2 kita doakan yang baik2 saja untuk seluruh penumpang dan krew dan seluruh rakyat Malaysia khususnya
kak huda..kak zie n cheqna...kelako la kakzie...siap snap gambo ni..dia tengok balik..tiba2 kak zie cakap "Lang( alang merupakan nama timangan cheqna jugak ye ) comel plop kita ork" kata kak zie...hahahahaha...opkos la kak zie kita memang comel..tengok lengan r..hahahaha
edisi membalas dendam...snap gambo kak zie tengah minum air..yang depan ni jangan nak perasan hokeh..ekceli ni dah petang..masa tunggu perasmian..kami together2 bersama kat booth kami..kalau paginya kami dipecahkan kepada 3 group...tapi petangnya kami bersama2 di booth ini...walaupun panas..tapi bila kami bersama..hilang kepanasan itu...hamboooiii kata koooo
kak oya..yang tengah memberi penerangan mengenai ujian amende ntah adik2 ni amik..lupa...
adik2 dari sekolah sekitar Besut yang datang memeriahkan booth kami
gambar dah tak tersusun..orang trg kata bahang rambang doh ni....
yang ni untuk program jejak pr1sma...pagi tu la..macam cheqna kata tadi la.,..kami kan dibahagikan kepada 3 bahagian...1 group untuk home help..1 group untuk jejak pr1sma dan 1 lagi group untuk klinik kaunseling
adik2 dari sekolah sekitar besut sedang menjawab inventori yang dipilih mereka
penuh booth kami masa ni...pagi la...bila dah petang penuh jugak..tapi penuh dengan aktiviti lain...aktiviti ape??tunggu next entry..hahaha...ni namanya skill nak suh orang still datang blog cheqna..hahahahaha jahat giler skill cheqna....sabo jela..yang dah lama baca blog cheqna kompirm tau camana kesengalan cheqna kan..yang baru follow..sabarlah melayan ye...dan insyaallah anda makin kenal cheqna nanti...eh ni dah jadi cam pomot diri plak..hahaha ghasak...bye..jumpa next n3 bye

Apr 24, 2014

~ makang nasik saing ~

assalamualaikum
semalam kursus...hari ni sibuk..ni baru sempat nak off jap...hari ni khamis..330 dah balik... 
hari kejadian adalah sewaktu cheqna meeting kat JKMNT..tetiba bebudak ni hantar gambar kot wassap..
perghhh..terbakar mak jemah tengok
boleh korang makan nasik saing belakang opis...huh!!!!!!!!
saje je menggedik tau korang ni
yang ni makan colek jambu plak...kebetulan ada cikgu PDK datang..bawak jambu..apelagi geng2 ni..belasah r
panas2..duk makan bawah pokok belakang opis....hilang stress..
korang tau ke istilah makan nasik saing?????sile share pengalaman anda..bestkan??? 

Apr 22, 2014

~ terkedu mendengar kisah ini ~

assalamualaikum
sambungan kisah INI

cheqna bersama pengarah Bahagian Kaunseling dan Psikologi JKMM, Puan Mumtaz Begun ( yang duk atas kusi tu ) dan juga klien..ni masa Home Help...klien ni buta..tapi mengajar anak2 sekitar kampung Lak Lok ni mengaji...Allah bagi dia terang hati..dapat ajar anak2 mengaji.... 
shahlan..kat umah ni ok je..tak de tertunduk menahan marah..2 orang tu sukarelawan
duk sembang2 ngan makcik ni..sukanya dia bila ramai datang umah dia,....
doktor n misi ada join jugak...makcik dan pakcik punya tekanan darah dan kencing manis doktor kata 'balik metar' doh...err maksudnya tinggi sangat la...dan diorang direfer ke hospital..kencing manis makcik mencecah 17..
ni rumah lain plak...makcik ni menjaga 3 orang anak yang OKU...sorang memang terlantar tak dapat buat pape..sepenuhnya makcik ni kena jaga...sorang boleh mengengsot2..dan lagi sorang anak perempuan makcik ni memang lumpuh dari pinggang ke kaki..tapi bekerja di sekolah..ikut kata makcik ni.,anak perempuannya dipakaikan pampers...pagi tu..ada adik yang akan menghantar...dan kul 5 ptg ada adik yang akan amik..sebab anak perempuannya ini memang x mampu uruskan diri...sampai umah..makcik ni akan buang pampers bagai..barulah anak dia membersihkan diri n solat zohor n asar...tabah hati mak cik ni...
ni makcik yang membuatkan shahlan tertunduk menahan geram..menyembunyikan hiba..makcik ni duk sorang...ada anak sorang je...tapi alhamdulillah cucu ramai..hubungan ngan anak n cucu baik tapi makcik ni lebih suka duk sorang..duk kampung..majoriti orang tua macam tu kan..
shahlan dan cheqna memang sakit hati giler...pabila makcik menceritakan bagaimana sehari sebelum aidiladha tahun lepas..dia dirompak...perompak jahanam tu siap ikat makcik ni..ikat sekali ngan kaki tangan..meringkuk makcik ni...tutup mulut..yang paling cheqna menyumpah dan shahlan tertunduk hiba adalah apabila makcik menyatakan perompak itu memukul makcik..habis bengkak2..Ya Allah...ko nak rompak rompakla..tapi ko pergi pukul orang tua yang tak berdaya memang ko jahanam la...shahlan memang air muka dia geram sangat2...perompak tu dah dijatuhkan hukuman pun...
banyak kisah duka..kisah hiba bila kita meluangkan masa mendekati orang2 tua terutamanya...kita orang muda ni jangan nak berlagak sangat...satu hari nanti kalau panjang umur..kita pun akan tua...bagaimana nasib kita??kita pun tak tahu kan.. apepun..doakan yang baik2 saja untuk kita semua yer..