Apr 30, 2014

~ syurga neraka milik Allah...pilihan di tangan kita ~

assalamualaikum
semua orang ingin ke syurga...namun betulkah cara kita...insyaallah...sama sama kita muhasabah diri dan baiki diri demi syurga yang menanti...
ingatan untuk diri sendiri dan juga pada mereka yang sudi mengambil peduli...

Apr 29, 2014

~ sepanjang 13 April 2014 ~

assalamualaikum
Ya Allah..lately tak tahulah kenapa..nak kata bizi yang amat..tak de la sangat..tapi tak tahu kenapa...bila nak mengadap blog..ada je keje yang datang..yang kene settel..so jadinya makanya...hah amik ko ayat...makanya tergendala la blog cheqna ni....tapi takpe..jom kita sambung citer lagi.. 
masih berkisar tentang program yang kami kendalikan pada 13 April tu...masa ni student sekolah mana ntah datang tulis untuk MH370...ermm..camana la agaknya kesudahan MH370 ni yer..sama2 kita doakan yang baik2 saja untuk seluruh penumpang dan krew dan seluruh rakyat Malaysia khususnya
kak huda..kak zie n cheqna...kelako la kakzie...siap snap gambo ni..dia tengok balik..tiba2 kak zie cakap "Lang( alang merupakan nama timangan cheqna jugak ye ) comel plop kita ork" kata kak zie...hahahahaha...opkos la kak zie kita memang comel..tengok lengan r..hahahaha
edisi membalas dendam...snap gambo kak zie tengah minum air..yang depan ni jangan nak perasan hokeh..ekceli ni dah petang..masa tunggu perasmian..kami together2 bersama kat booth kami..kalau paginya kami dipecahkan kepada 3 group...tapi petangnya kami bersama2 di booth ini...walaupun panas..tapi bila kami bersama..hilang kepanasan itu...hamboooiii kata koooo
kak oya..yang tengah memberi penerangan mengenai ujian amende ntah adik2 ni amik..lupa...
adik2 dari sekolah sekitar Besut yang datang memeriahkan booth kami
gambar dah tak tersusun..orang trg kata bahang rambang doh ni....
yang ni untuk program jejak pr1sma...pagi tu la..macam cheqna kata tadi la.,..kami kan dibahagikan kepada 3 bahagian...1 group untuk home help..1 group untuk jejak pr1sma dan 1 lagi group untuk klinik kaunseling
adik2 dari sekolah sekitar besut sedang menjawab inventori yang dipilih mereka
penuh booth kami masa ni...pagi la...bila dah petang penuh jugak..tapi penuh dengan aktiviti lain...aktiviti ape??tunggu next entry..hahaha...ni namanya skill nak suh orang still datang blog cheqna..hahahahaha jahat giler skill cheqna....sabo jela..yang dah lama baca blog cheqna kompirm tau camana kesengalan cheqna kan..yang baru follow..sabarlah melayan ye...dan insyaallah anda makin kenal cheqna nanti...eh ni dah jadi cam pomot diri plak..hahaha ghasak...bye..jumpa next n3 bye

Apr 24, 2014

~ makang nasik saing ~

assalamualaikum
semalam kursus...hari ni sibuk..ni baru sempat nak off jap...hari ni khamis..330 dah balik... 
hari kejadian adalah sewaktu cheqna meeting kat JKMNT..tetiba bebudak ni hantar gambar kot wassap..
perghhh..terbakar mak jemah tengok
boleh korang makan nasik saing belakang opis...huh!!!!!!!!
saje je menggedik tau korang ni
yang ni makan colek jambu plak...kebetulan ada cikgu PDK datang..bawak jambu..apelagi geng2 ni..belasah r
panas2..duk makan bawah pokok belakang opis....hilang stress..
korang tau ke istilah makan nasik saing?????sile share pengalaman anda..bestkan??? 

Apr 22, 2014

~ terkedu mendengar kisah ini ~

assalamualaikum
sambungan kisah INI

cheqna bersama pengarah Bahagian Kaunseling dan Psikologi JKMM, Puan Mumtaz Begun ( yang duk atas kusi tu ) dan juga klien..ni masa Home Help...klien ni buta..tapi mengajar anak2 sekitar kampung Lak Lok ni mengaji...Allah bagi dia terang hati..dapat ajar anak2 mengaji.... 
shahlan..kat umah ni ok je..tak de tertunduk menahan marah..2 orang tu sukarelawan
duk sembang2 ngan makcik ni..sukanya dia bila ramai datang umah dia,....
doktor n misi ada join jugak...makcik dan pakcik punya tekanan darah dan kencing manis doktor kata 'balik metar' doh...err maksudnya tinggi sangat la...dan diorang direfer ke hospital..kencing manis makcik mencecah 17..
ni rumah lain plak...makcik ni menjaga 3 orang anak yang OKU...sorang memang terlantar tak dapat buat pape..sepenuhnya makcik ni kena jaga...sorang boleh mengengsot2..dan lagi sorang anak perempuan makcik ni memang lumpuh dari pinggang ke kaki..tapi bekerja di sekolah..ikut kata makcik ni.,anak perempuannya dipakaikan pampers...pagi tu..ada adik yang akan menghantar...dan kul 5 ptg ada adik yang akan amik..sebab anak perempuannya ini memang x mampu uruskan diri...sampai umah..makcik ni akan buang pampers bagai..barulah anak dia membersihkan diri n solat zohor n asar...tabah hati mak cik ni...
ni makcik yang membuatkan shahlan tertunduk menahan geram..menyembunyikan hiba..makcik ni duk sorang...ada anak sorang je...tapi alhamdulillah cucu ramai..hubungan ngan anak n cucu baik tapi makcik ni lebih suka duk sorang..duk kampung..majoriti orang tua macam tu kan..
shahlan dan cheqna memang sakit hati giler...pabila makcik menceritakan bagaimana sehari sebelum aidiladha tahun lepas..dia dirompak...perompak jahanam tu siap ikat makcik ni..ikat sekali ngan kaki tangan..meringkuk makcik ni...tutup mulut..yang paling cheqna menyumpah dan shahlan tertunduk hiba adalah apabila makcik menyatakan perompak itu memukul makcik..habis bengkak2..Ya Allah...ko nak rompak rompakla..tapi ko pergi pukul orang tua yang tak berdaya memang ko jahanam la...shahlan memang air muka dia geram sangat2...perompak tu dah dijatuhkan hukuman pun...
banyak kisah duka..kisah hiba bila kita meluangkan masa mendekati orang2 tua terutamanya...kita orang muda ni jangan nak berlagak sangat...satu hari nanti kalau panjang umur..kita pun akan tua...bagaimana nasib kita??kita pun tak tahu kan.. apepun..doakan yang baik2 saja untuk kita semua yer..

Apr 21, 2014

~ sutera creepe untuk dijual ~

assalamualaikum
promo sket sebelum publish citer pasal shahla tertunduk diam seribu bahasa tu
kepada sesiapa nak cari sutera creepe untuk dipakai di hari raya ke...dipakai di hari biasa ke boleh wechat cheqna..search alang farina
ataupun emelkan no phone untuk diwasap (alangfarina@yahoo.com) atau pun cari cheqna kat FB ( alang farina )
ok =)
mana la tau kot2 ada yang berkenan...malas nak transfer gambo dari phone ke pc sebenarnya ni =)

~ Kembara Kebajikan 1 Malaysia family Care Episod 1 ~

assalamualaikum
hamboi tajuk kemain koo...seperti dalam N3 yang INI makanya cheqna sambung kisahnya ye..err..bukan sambung..baru nak story sebenarnya..
ok..program ni berlangsung pada 13 April 2014..tapi kami 12 April dah berkampung di Besut..buat persiapan sedikit sebanyak..
dimulakan dengan kanak2 riang..kami baru sampai ni..tapi kak huda n kak zie sampai dulu dari kami...
kak zi dan belon..hahahahaha..ada kisah disebalik ka zi dan belon..memang suker sokmo r kalu ingat..hahahaha
kak huda dan belon..x dop kisah..hahahahaha
 kami dibahagikan kepada 3 group...1 group jejak pr1sma..wani..jie n 2 orang student praktikal...1 group home help cheqna n shahlan dan group last klinik kaunseling dianggotai oleh kak oya, kak zie kak uda, kak siti n student praktikal..ni gambar masa 13 April kat jejak Pr1sma...tengah nak set up dewan...
pendaftaran bermula...alhamdulillah untuk jejak pr1sma berjalan lancar walau ada sedikit kekalutan pada awalnya...
majlis perasmian berlangsung jam 330pm..

konvoi dari kelantan tiba ke besut dalam pukul 11 pagi..ekceli program ni round satu malaysia ok..nama lagi kembara...
bersama motor2 ini cheqna n shahlan berhome help
kami berkonvoi menuju ke rumah klien
kami follow....shahlan ni ada kisah kelakar yang dia citer masa kami berkonvoi..nano la shahlan..masa berkonvoi ni kan ada motor2 besar yang dipanggil marshal ork..so perjalanan kita smooth r..x payah berhenti kat trafik light..semua orang kena bagi laluan kat kita kan...shahlan punya seronok..sabar jela akak dia ni melayan dia dalam kete..
ok..dah episod 1..nanti cheqna citer pasal perjumpaan cheqna ngan klien2 masa kami buat homehelp..ada satu kisah yang menyebabkan shahlan tertunduk diam seribu bahasa sebab terlalu marah dan sakit hati..apa kisahnya??tunggu ep 2 ok..

Apr 17, 2014

~ aiskrim malaysia homemade by chef cheqna ~

assalamualaikum
bila mood rajin datang menyerang..memang cheqna rajin tahap ultraman lampu penuh didada..hahaha x de kaitan pun...ghasak..
hari tu..adik ipar selalu bawak balik aiskrim malaysia yang dia beli ngan kawan dia..ada aiskrim asam masin merah..asam masin putih..aiskrim nenas..aiskrim jeruk pauh kot...sedapnya....panas2 makan eskrem malaysia...
apa lagi..projek membuat aiskrim bermula la..suh suami belikan plastik aiskrim..n asam masin merah n putih..dan cheqna pun membuatnya.....tengok..banyakkan...hahahaha syok woo makan panas2 ni..suami cheqna makan...tapi cheqna kena kasi pukul dulu aiskrim tu kasik lembik sket,..kalu keras2 suami sengal nak makan katanya..
apa lagi...try r..senang je kan...

~ betul ke ni??~

assalamualaikum
hahahaha
ntah betul ntah tidak...kalau cheqna..x takut lipas..tengok je lipas..terus cari spray penghapus lipas..nyah kau dari rumah ku..hahahaha
kata suami...bukan suami takut isteri...tapi ada ketikanya suami ni malas nak 'base' ngan isteri..err..camana erk nak terangkan kepada orang luar dari Terengganu n kelantan maksud malas nak base ni...sebutan base tu berbunyi BA SE..bukan BASS yer..
contoh yang boleh cheqna bagi..kalau kita isteri membebel..ada suami yang diam je..malas nak menjawab walau hakikatnya suami yang betul isteri yang salah..sebab..suami malas nak panjangkan cerita..almaklumlah...isteri ni kalau tengah marah..membebel..kadang2 isteri tak tahu pun apa yang dibebelkannya..main cakap je...so..suami yang bijak..dia tak kan menjawab..dia hanya diam..bukan kerana takut..tapi kerana malas nak base..bila keadaan dah ok..barulah suami akan memainkan peranan memberitahu perkara yang sebenar..tengok keadaan lah..time2 isteri dah ok..sedang bergembira berbicara..
eh eh..macam tercerita pasal cheqna ngan suami je..hahahaha.suami selalu cakap cheqna suka membebel..hahaha..antara ayat suami
"dari celik mata(bangun tidur)..sampai tertutup mata(tidur kembali) belebel je kijean..kene molek..dalam tidur pun belebel (means cheqna mengigau r tu) hahahahaha..hah..ce tanya somi masing2..korang membebel tak waktu tidur....hahahahaha
suami kata..bukan cheqna ni sepanjang masa membebel..ada mende tak kena..siap r...tadah r telinga...hahahaha..ce time cheqna plak buat silap..cheqna pun kena gak tadah telinga...senyap je...x suka menjawab time suami nasihat or marah kat cheqna...sebab kalau time pasangan marah..kita menjawab..takkan selesai masalah...malah makin berpanjangan...amik masa...bila dah reda..baru pulihkan balik keadaan ye =)
sekian tips dari Prof Muhana aka Prof Muhampeh..kata sepupu cheqna la...hahahaha 

Apr 16, 2014

~ cheqna ada blog ke??~

assalamualaikum
sering dihambat waktu yang semakin mencemburui hinggakan daku terlupa rupanya daku miliki sebuah blog yang menghubungkan daku dengan peminat daku..Allah..peminat tu....hahahahaha
alahai semua yang masih setia menjengah disini...cheqna ni lately sibuk sket...kadang2 buat sibuk pun yer...hahahaha banyak aktiviti
 ni gambar masa 13 April 2014..mukadimah jela sket..ni masa program Kembara Kebajikan 1 Malaysia yang berlangsung di Besut, Terengganu. tapi 12 April kami dah berkampung kat Besut
korang tengok kak oya..x puas hati cheqna yang cantik bergambar camtu..hahahahani sebahagian dari psychologist JKMNT dan dibantu oleh 6 orang pelajar praktikum...
nak citer panjang...nanti2 la yer...kekangan sangat skang ni..rindu nak bermalasan di blog..tinggalkan komen...bermesra2 ngan korang semua...eh ke dah ada yang lupakan cheqna ni??huarghhhhhh
i cuba ok....

Apr 10, 2014

~ ini kisah saya ~

assalamualaikum
hai hai hai...saya menyibuk lagi dekat blog che ngoh sayer..anti ankel abang akak rindukan saya tak???rindukan che ngoh saya buat aper...hihihihi
rindu aqib yer???hihi...ni hobi sayer,,suka amik phone che ngoh ayah ngoh..mama..che su..anjang saya untuk saya main game...walaupun usia saya baru 2 tahun 6 bulan..saya pandai segala galanya..setakat nak tekan youtube tu tak de hal la...kalau phone che ngoh..saya suka tekan hot fm dan juga g kat gallery tengok pocoyo..che ngoh saya baik..siap donlod citer pocoyo untuk saya tengok...padahal che ngoh tu malas nak layan saya..hihihi
ni ngan ayah ngoh sayer..ala...suami kesayangan che ngoh tu...masa ni che ngoh dan ayah ngoh bawak aqib g pasar payang..che ngoh mengidam nak makan bihun sup atas paso payang..mengidam???mengada2 je che ngoh tu...hahahaha...masa che ngoh snap gambo ni...che ngoh kata aqib mengada2 sebab buat muka comel n khipuk gitu..che ngoh jeles la tu..che ngoh ni bagus tau..suka bawak aqib jalan2...suka kidnap aqib dari mama..hari tu che ngoh siap bawak aqib pergi tidur umah tok ma lagi..ala..mak kepada che ngoh la...mujur aqib baik..x nangis...kalau aqib nangis mau che ngoh ngan ayah ngoh nangis jugak..hahahaha
lepas makan bihun sup..che ngoh ngan ayah ngoh bawak aqib jalan jalan kat Batu Buruk plak..bagus kan che ngoh ngan ayah ngoh ni..hihi..puas aqib dapat main buaian..gelongsor kat sini..tapi kadang2 che ngoh ayah ngoh tak larat nak kejar aqib yang bebas belarian di pantai ini..jadi dengan malasnya mereka dukung aqib n bawak aqib balik..kejam tau che ngoh ngan ayah ngoh ni....masa ni aqib tengah fikir...bila agaknya Allah nak bagi aqib ni sepupu ye...sian che ngoh ngan ayah ngoh...tapi agak2 anti ankel abang kakak..kalau che ngoh ada baby..che ngoh ayah ngoh sayang aqib lagi tak??kikikiki
dah..itu saja karangan dari aqib...semoga anti ankel semua puas hati dah merindui aqib lagi lepas ini..bai bai bai 

Apr 9, 2014

~ 27 Mac 2014~

assalamualaikum
ni kenduri kat umah kami plak...berlaku on 27 Mac 2014
sian adik cheqna..sensorang je..isteri tak de..kemana isterinya??hahaha meh nak citer...seminggu sebelum akad nikah mereka(22 Mac 2014) bakal isteri aman pada waktu itu mendapat surat tawaran bekerja dan kena hadiri kursus dulu kat KL..dan kursus tu bermula 24 Mac hingga 28 Mac 2014..hambik.,..memang sah sah x de la waktu kenduri kat umah kami...bakal beras cheqna(pada ketika itu) ekceli pelajar jurusan kedoktoran dari uni kat indon..so bila dapat surat tu..dia try kol untuk mintak tangguh tapi urusetia x berapa nak kasi sebab takut tempat yang dia mintak untuk kerja u diisi oleh orang lain dan tak tahu bila lagi kursus ini akan diadakan...so setelah perbincangan dibuat..maka dengan berat hati..beras cheqna yang baru bergelar isteri selama 2 hari terpaksa mengorbankan jiwa dan raga menghadiri kursus kat Kl tu..
alhamdulillah..beras cheqna dapat kije kat HSNZ, KT. dekat ngan suami..alhamdulillah...=) 
pemilik blog bersama adik ipo yang bongsu..adik ipo cheqna ni memang wehi gambo....x pasal2 kakok ipo pun terjebak sama...hahahaha
pesen tak de monopod..so senget2 jela kepala tu...dah pengantin pompuan tak de..kita bergambar jela sesama kita =)
adik mak yang bongsu ( cheqna panggil Cu Nor) dan anak sedara mak yang sulung ( cheqna panggil abang)
alhamdulillah..semua dah selamat..beras cheqna namanya ikin pun dah selamat bekerja...

Apr 8, 2014

~episod kahwin~

assalamualaikum
mak bizi weh...tak sempat sangat lately nak beramas mesra ngan blog..nak berkunjung ke rumah kengkawan pun x sempat..alahai..
jom sambung episod kahwin adik ipar cheqna ni
tengah berdebar adik ipar ku ini..sebelum naik masjid ni..bila kami sampai..cheqna g kat kereta yang jiran bawak untuk chek barang hantaran..terus adik ipar cheqna buka cermin kereta n tanya
"kak...pahtu guane ni??"
cheqna jawab "guane guane..meh r turun...nak akad nikah doh kekgi ni"
"aman debor ni"
memang time ni nampak sangat adik cheqna ni gugup n berdebar..kesian plak..so cheqna iringi adik cheqna ke masjid..sambil cheqna pesan suh selawat banyak2..sampai masjid..terus touch up mana2 yang perlu...korang bayangkan..suami..adik2 ipar cheqna ( 2 laki n last girl) jenis tinggi melayut..cheqna jnis ayam katik...nak touch up adik memang sah2 cheqna kena dongak n adik cheqna ni terpaksa la merendahkan dirinya dan menadah muka untuk ditenyeh2 oleh cheqna...hahahaha
 memang nampak sangat adik cheqna ni berdebar n takut...pucat muka2...eh eh..smart plak mamat baju biru tu...auwwww...hahahaha
alhamdulillah dengan 2 kali lafaz, selamat sudah menjadi suami orang...2 kali lafaz ni bukannya apa..saksi belah pengantin perempuan tak berapa dengar kot masa lafaz pertama...kesian adik cheqna ni..ingatkan dah lepas..rupanya belum...hiuhihi
baju pepel sepupu..tudung biru adik ipo yang bongsu...berkenan??x payah..dua2 ni dah ada buayafriends..hahahaha
 ni dah lepas akad nikah..sementara tunggu nak g umah pengantin perempuan...Ya Allah...tak kurusnye pompuan berbaju biru itu...hahahaha....bandingkan lengan cheqna ngan lengan lakiku...hahaha agak agak kalu kami wrestling lengan memang kompem laki i kalah u...hahahaha..makin bulat muka lakiku..mana taknya..memalam buta pun still lapar...ada ketikanya kul 12 malam.."yang..abang lapo" sambil buat muka kesian..hari tak kerja memang kompem ku goreng nasik ke...wat mee rebus ke...kalau hari kije...sorry naik lorry..makan meggi la jawabnya
family in law cheqna...baju merah tu adik ipar jugak hokeh...berkenan jugak??x payah...hahahaha...ayah jela x de lam gambar ni...ayah memang pesen tak leh jalan jauh..mabuk..
alhamdulillah...semua dah selamat...kepada berasku..selamat datang ke dalam keluarga kami yang memang havoc...giler2 ni....hahahahaha

Apr 2, 2014

~ persiapan..~

assalamualaikum
seperti yang Aqib citer dalam n3 ini..makanya kali ni cheqna share sket pasal kenduri adik ipar cheqna..kenduri belah pengantin perempuan pada 22 Mac 2014 hari sabtu..dan kenduri umah mak pada 27 Mac 2014
cheqna uruskan sedikit persiapan la..ni utk bagi goodies pada tetamu yang berkunjung pada 27 Mac 2014 nanti..ekceli mak buat kenduri kesyukuran kat umah..ada orang kata kalau wat kesyukuran tak payah bagi takpe goodies ni tapi tak pelah...bukan beria ia beno pun goodies ni...cheqna buat dalam 240 beg...
yang ni memang hasil kerastangan cheqna...ghasak..dah cakap ngan mak..x pandai sangat buat mende2 alah ni...touch up sket2 je boleh r...suami memang duk mengutuk je...hahahaha...biar r..sib baik menjadi walau tak menjadi sepenuhnya...hahahaha..7 hantaran cheqna buat seminggu sebelum tarikh akad nikah adik ipar cheqna tu...balik keje malam2 buat r sket2..memang sibuk la...tu yang blog terabai serabai tu...normally blog ni cheqna taip malam..esoknya baru publish....dah bila sibuk memang tak r blog2 ni...nak masak pun tak sempat alasan je ni banyak makan umah mak n kat kedai r..sib baik suami faham..kalau tak..hurm....
suami ahkak rajin membantu hokeh...ni malam 21 Mac 2014..suami la yang kreatif ikat2 riben cam gitu..kena ngan tema u ollss...hahaha...i like biru...
tekun sungguh suami cheqna ni..suami cheqna ni kalau buat sesuatu mende memang sangat teliti...tekun...cheqna main hentam je...hahahaha..perbezaan itulah yang menjadikan kami semakin rapat..mesra gitu..lalalalala
nanti cheqna citer masa 22 Mac 2014 plak yer...sabar menanti..